A Fertődi zamatos málna magyar fajta, aminek érési ideje július elsejétől augusztus közepéig várható. Gyümölcse gömbölyded, közepesen nagy, édes-savanykás: kifejezetten zamatos ízű. Idehaza kiemelt jelentőségű fajának számít, mert jól szállítható, és emellett friss fogyasztásra, illetve befőzésre vagy fagyasztásra is kiváló. Erős növekedésű fajta, ami várhatóan rendszeresen és bőségesen terem, a tapasztalatok szerint termésbiztonsága kiemelkedő, és
további nagy előnye, hogy kevésbé jó adottságú területeken is megfelelő terméshozammal számolhatunk.
Másik leggyakoribb fajta a kínálatban az Autumn Bliss (Blissy), aminek érési ideje június közepe és október eleje között várható, ugyanis kétszer termő fajta. Angliából származik, gyümölcse középnagy, kiváló ízű, és friss fogyasztásra, illetve feldolgozásra is alkalmas. Növekedése közepesen erős, de a kétszer termő fajták közül ez a legbővebben termő – érdemes próbálkoznunk vele.

Fotó: 123RF
Személyes kedvencem a Fertődi aranyfürt sárga málna, ami elsőre bizarrnak tűnhet, de a tapasztalataim szerint sokszor édesebb, mint klasszikus rokonai.
Ízig-vérig magyar fajta, aminek érési ideje június végére tehető.
Gyümölcse szép nagy, sárga színű, zamatos, nagyon édes és alacsony savtartalmú. Leginkább friss fogyasztásra ajánlott, de különleges sárga málna szörp is készíthető belőle. Közepesen erős növekedésű, termőképessége is közepes, de hálás lakója lehet kertünknek.

Fotó: 123RF
Széles körben ismert a Polka málna is, ami egy angliai fajta. Július közepétől a fagyokig érik, folyton termő.
Gyümölcse nagy, megnyúlt kúp alakú, sötétpiros és zamatos: friss fogyasztásra és feldolgozásra is alkalmas. Bőtermő, és további nagy előnye, hogy a betegségeknek kifejezetten ellenálló fajta.
Mostanában egyre népszerűbb a Black Jewel fekete málna is, ami már június elejétől szedhető. Nagy gyümölcsű, ízletes, nagyon magas antioxidáns tartalmú fajta, ami friss fogyasztásra, feldolgozásra és fagyasztásra is alkalmas. Bőtermő, növekedési ereje közepes, de fontos tudni róla, hogy támrendszert igényel.

Fotó: 123RF
Próbálkoznak még a Tulameen málnával is, de ez a kanadai fajta bár korai (májustól érnek termései), enyhén fagyérzékeny. Gyümölcse kifejezetten nagy, hosszú kúp alakú, kellemes ízű, és igen bőtermő.
Fagyérzékenysége miatt azonban jól meggondolandó, hova ültetjük!
Nagy divatja van a szedermálnáknak is. Az egyik legkedveltebb a skót származású Tayberry fajta, ami már június közepétől érik. Gyümölcse kifejezetten nagy méretű, sötétvörös színű, lédús, és enyhén fűszeres ízű. Friss fogyasztásra és fagyasztásra is alkalmas. Akár a két méteres magasságot is elérheti, támrendszert igényel, de cserébe bőven terem és a betegségeknek ellenáll.

Fotó: 123RF
A szintén skót Buckingham szedermálna július-augusztus hónapokban érik, nagy méretű, lédús gyümölcsű, sokrétűen felhasználható fajta. Méretei és gondozása megegyezik az előző fajtával, tüskétlen jellege miatt könnyen szüretelhető, de csak a napos, védett termőhelyen érzi igazán jól magát. Szinte ugyanez jellemzi a júliustól érő Loganberry kaliforniai szedermálnát, ha viszont még októberben is szeretnénk szüretelni, akkor a Boysenberry-t kell választanunk.

Fotó: 123RF
És végül következzenek a szedrek, amelyek közül az egyik legnépszerűbb az amerikai származású Thornfree. Augusztus elejétől szeptember végéig érik, nagy gyümölcsű, fényes fekete, kellemesen savanykás ízű fajta. Friss fogyasztásra és feldolgozásra is alkalmas, erős növekedésű, és bőtermő. Ha korai fajtára vágyunk, akkor a Loch Ness-t ajánlom: ennek gyümölcse nagy, kellemes ízű, friss fogyasztásra és feldolgozásra is alkalmas. Bőven terem, és növekedése közepes. De ne hagyjuk ki a Dirksen-t sem, ami szintén egy korai fajta: nagy gyümölccsel és kellemes ízzel. A legjobb lekvár ebből a fajtából készíthető, ráadásul kifejezetten bőtermő fajta.
Nyitókép: 123RF
Ajánljuk még: