Komposztálással a minőségi talajért (x)

Kert

Komposztálással a minőségi talajért (x)

A komposztálás egy természetes folyamat, amit az erdőkben is megfigyelhetünk. Ennek folyamán az avarszintre lehullt, elhalt növényi részek elbomlanak, amit a talajban lévő élőlények humusszá alakítanak. Ezt a folyamatot átültethetjük a kertünkbe is, feljavítva ezzel a talaj minőségét. (x)

A komposztálás több szempontból is előnyös; ha a kertben és a háztartásban összegyűjtjük a szerves hulladékot újrahasznosítás céljából, akkor akár 30%-kal kevesebb hulladékunk keletkezik. Így kapunk egy olcsó, természetes, és nem utolsósorban rendkívül könnyen előállítható zöldtrágyát, amiért a talaj is hálás lesz. A komposzt tápanyagokkal látja el a termőföldet, és a benne található mikroorganizmusok megóvják a növényeket a kórokozóktól. Remek a vízmegtartó képessége is, ami vetés és palántázás idején hasznos igazán. A humuszos talajban a növények gyökerei ellenállóbbak és erősebbek, így a komposztálás minden szempontból kifizetődő.

Ha kedvet kaptunk a komposztálóhoz, akkor kész berendezéseket is vehetünk, melyek egy nagyobb szemetes kukára hasonlítanak.

Házilag is elkészíthetjük, ebben az esetben fát, téglát vagy dróthálót használjunk alapnak, és a készítés során vegyük figyelembe, hogy a komposztálónak oldalt is kell szellőznie, mert oxigén nélkül nem megy végbe a komposztálás folyamata.

Az elkészült komposztálót olyan helyre tegyük a kertben, ahol nincs szem előtt. Egy árnyékos, félárnyékos hely egy nagyobb fa tövében tökéletes választás, ott csak szórt fény fogja érni. Természetesen az is fontos, hogy könnyen meg tudjuk közelíteni, hiszen egyrészt oda kell majd vinni a növényi hulladékot, másrészt utána a kész komposztot vissza kell hordani a kertbe.

Fotó: STIHL

A komposztálóba bekerülhet minden egészséges növényi hulladék, ideértve a lenyírt füvet, az apróra vágott gallyakat és a gyomnövényeket, ahogy a háztartásban keletkező szerves hulladékokat is. Ügyelnünk kell arra, hogy magas- és alacsony nedvességtartalmú hulladékból azonos mennyiséget tegyünk rá. Alacsony nedvességtartalmú például a lehullott, elszáradt lomb, míg a magas nedvességtartalmú kategóriába a gyümölcsök és a zöldségfélék tartoznak. Arra külön figyeljünk, hogy a lehullott, beteg gyümölcsöket ne tegyük a komposztálásra szánt hulladékok közé, ezeket el kell égetni, mert a kórokozóik fertőzőek.

A konyhai hulladékok közül a zöldséghéj, a gyümölcsmaradványok és a magok is mehetnek a komposztnak szánt kupacba, a déli gyümölcsök héjait azonban nem érdemes ide gyűjteni, mert külsejüket olyan vegyületekkel kezelték, amik károsak lehetnek a komposztálás folyamata során. A tojáshéj, kávézacc, de akár a natúr papír is alkalmas zöld hulladéknak. Utóbbi kategóriába nem tartozik bele a színes és fényes papír, mint például a szalvéta vagy az újság. Főzőolaj, zsír, tejtermékek, hús és csont szintén nem kerülhet bele a zöldhulladékba.

Fotó: STIHL

A komposztálás egy hosszú folyamat, akár 1-2 évig is eltarthat, de minél kisebbre aprítjuk a hulladékot, annál gyorsabban végbemehet, mert a kisebb részek nagyobb felületen érintkeznek a levegővel. Ebben nyújtanak segítséget az aprítógépek, melyek a nagyobb gallyakkal, az avarral, a fűnyesedékkel és az egyéb növényi részekkel is megbirkóznak. A kompakt gépeknek akár 60 literes gyűjtőjük is van, és kerekeiknek köszönhetően könnyen mozgathatjuk a kertben. Az aprítás mellett a komposzt keverése is sietteti a műveletet, ahogy a földigiliszták, százlábúak és rovarlárvák jelenléte is.

Az elkészült komposztnak olyan illata van, mint az erdei talajnak, barna színe, és morzsalékos, laza állaga. Felhasználás előtt érdemes átrostálni, hogy a nagyobb, még le nem bomlott növénydarabok, valamint a kártevő rovarok és lárváik fennakadjanak. Amikor új növényt ültetünk vagy magot vetünk, akkor a komposzt a csapadékkal együtt mosódik be a talajba, és sokkal erősebb alapot ad az új növényeknek. (x)

Ajánljuk még:

Kerti teendők az enyhe januárban

Nem mondhatjuk, hogy a klasszikus januári napokat éljük, már ami az időjárást illeti: kellemes pluszok, helyenként virágba boruló növények fogadnak minket erre is, arra is a havas táj helyett. Mivel jó időben a kertész nem tétlenkedik, a téli pihenő helyett most feladatok örvendeztetnek sokunkat. Mutatjuk, milyen váratlan kerti munkákra keríts sort ebben az enyhe januárban.
 

 

Már követem az oldalt

X