Kedvenc pozsgás növényeink

Kert

Kedvenc pozsgás növényeink

Ahogy haladunk az egyre melegebb és szárazabb nyár felé, megfigyelhetjük kertünket, ahogyan kezd szenvedni a szárazság és vízhiány okozta problémáktól. Különösen igaz ez azokra a részekre, ahova szinte egész nap tűz a nap, és ahol egyre kevesebb növényfaj tud megküzdeni a kihívásokkal. Ezekre a száraz, napsütötte részekre tökéletes választás lehet egy-egy pozsgás növény ültetése, amelyek szárazságtűrésükről, alacsony vízigényükről és kiváló túlélési stratégiáikról ismertek. Közülük válogattunk.

Sedum spectabile 'Brillant'

A pompás varjúháj egy bokros, erős habitusú növény, ami egyenes szárain hozza gyönyörű, rózsaszín virágait. Levelei a zöld szürkés árnyalataiban pompáznak, és húsos szerkezetükkel tömött, erőteljes tömeget képeznek az ágyásokban. A pompás varjúháj kedveli a tápanyagban gazdag, humuszos talajokat, és kifejezetten nagy fényigényű fajta. Jó hír, hogy bátran ültethető tűző napra anélkül, hogy aggódni kellene a locsolás miatt, ugyanis kifejezetten kis vízigényű növény hírében áll: öntözést csak a telepítés évében igényel.

Fotó: Pexels / Emmert Nikolett

Sedum cauticola

A japán varjúháj egy kiváló szárazságtűrő növény, de csak olyan kertbe ültessük, ahol a háziállatok és gyermekek biztonsággal távol tarthatóak tőle, ugyanis minden része mérgező. Ha azonban ezt biztonsággal meg tudjuk oldani, akkor kiváló talajtakarója lesz a száraz ágyásfoltjainknak, bátran ültethetjük a legtűzőbb napra. Lombja izgalmas színekkel tudja megörvendeztetni kertünket: a legszebb, amikor kékesszürke árnyalatba öltözik. Virágai is változtatják színüket: eleinte rózsaszínűek, majd később lilává sötétednek.

Fotó: Unsplash / C VanHeest

Messembryanthenum

A kristályvirág vagy délvirág egy régóta kedvelt „mindent bíró” növénye a betonokkal övezett kerteknek. Élénk, különleges színű virágai májustól augusztusig elözönlik a növényt: nagy tömegekben képes díszíteni. Magassága elérheti a 30 centimétert, és kifejezetten szívós növény hírében áll. A napot kedveli, a túlöntözést nem szereti, és az extrém teleket is átvészeli.

Sedum rupestre

A kövi varjúháj gyakori növénye a rézsűknek, útszéleknek, előkerteknek. Alacsony, talajtakarásra kiválóan alkalmas örökzöld évelő, ami gyors terjedésre képes- így hamar befedi a száradó foltokat. Kiváló választás sziklakertekbe: nyáron ezüstös színével díszít, télen vöröses árnyalataival. Virágzáskor nagy tömegben gyönyörű tud lenni: apró sárga, csillag alakú virágai csak úgy fénylenek a szárazságban. Fényigénye nagy, és inkább a szárazabb, homokosabb talajokat kedveli. Vízigénye alacsony- sőt: a túlöntözés kifejezetten rosszat tesz neki.

Fotó: Unsplash / Marta Bellés

Sedum kamtschaticum 'Variegatum'

A tarka kamtcsatkai varjúháj az egyik kedvenc pozsgásom. Alacsony termete ellenére különleges éke az ágyásoknak, és nagy előnye, hogy gyorsan fejlődik. Fogazott leveleinek széle fehér, így már maga a levélzet is hozza a várt esztétikumot: ősszel bordó árnyalatokban pompáznak, júliusban nyíló virágai nagy bogernyő virágzatba tömörülve öltöztetik sárgába a vele borított ágyásokat. Ideális növénye a száraz területeknek: vízigénye kicsi, a túlöntözést kerülni kell, és a tűző napon érzi jól magát.

Közeli rokona, a Sedum kamtschaticum var. ellacombeanum, vagy ahogyan a köznyelvben ismerik, a Kossuthka szintén kiváló választás a nehezen beültethető foltokra. Gyönyörű sárga csillagvirágaiban június-júliusban gyönyörködhetünk, és nemcsak mi, hanem beporzóink is kiélvezhetik az általa nyújtott lehetőségeket.

Fotó: Pixabay / Jan Mallander

Sedum spurium 'Album Superbum'

Különleges pozsgás a kaukázusi varjúháj, amely tömött párnát képez a vele beültetett ágyásokban. Levelei világoszöldek, majd a hideg évszakokban bronzos árnyalatúra színeződnek. Csillag alakú fehér virágai július közepétől nyílnak, és beporzók tömege lengi őket körül. Szívós, alacsony igényekkel rendelkező növény, ami a többi pozsgáshoz hasonlóan a tűző napot kedveli, és kevés vízzel is vígan elél.

Rokona, a Sedum spurium 'Tricolor' egy szintén említésre méltó fajta. Fő díszítő értéke leveleiben rejlik, amiknek alapszíne zöld, fehér szegélyekkel, és a levélcsúcsokon rózsaszín árnyalatokkal. Csillag alakú virágai rózsaszínűek és júliustól örvendeztetnek meg bennünket.

Fotó: Pixabay / Beverly Buckley

Echeveria fajták

Az amerikai kövirózsa változataiban tavasztól őszig gyönyörködhetünk a kertünkben, azonban a hideg beköszöntével be kell vinnünk őket, ugyanis nem télálló fajták. A telet nagyon világos helyen, 10 fok körül, minimális öntözéssel vészelik csak át- úgyhogy nagy odafigyelést igénylő növényekről van szó. Arra is ügyelnünk kell, hogy a szabadban nem lehetnek tűző napon, mert hamar megéghetnek, így nem alkalmasak a száradó, napsütötte foltok beültetésére.

Ha azonban van olyan ágyásunk vagy sziklakertünk, ami a tűző naptól védve helyezkedik el, érdemes kipróbálnunk egy-egy fajtájukat. Az Echeveria pulidonis szürkészöld levelének piros széle izgalmas színvilágot vihet kertünkbe, az Echeveria Perle von Nürnberg pedig szürkés-lila árnyalataival díszíthet. Az Echeveria 'White Champagne' fajtának szinte fehér levelei vannak, az Echeveria 'Pinwheel Revolution' és az Echeveria 'Thriller pearl' pedig egyedi levélformáikkal hívják fel magukra a figyelmet.

Fotó: Pexels / Annari du Plessis

Nyitókép: Unsplash / Emmert Nikolett

Ajánljuk még:

Momiji – a japán ünnep a mi életünket is megszínesítheti

Észrevettétek, hogy minden hűvös hajnal egy-egy újabb sárga árnyalatot fest a zöldbe? Még ha zöldnek is tűnnek a fák, egyre több bennük a meleg, a sárga, mint a kék. Persze, ezt csak a festő ecsetje tudná kikeverni a palettáján, finoman adagolni a kékhez a sárgát meg a vöröset – egyre erősebben. A bölcs természet ecsetje nyomán hamarosan egészen elvörösödik, sötéten sárgállva a földre hull. Addig viszont a miénk az élvezet, hogy a múlandóság e bűvös napjain megcsodáljuk a tündöklést az élet csúcsán, az elmúlás küszöbén, amikor a természet elénk tárja, aztán szórja egész vagyonát.