Kedvenc pozsgás növényeink

Kert

Kedvenc pozsgás növényeink

Ahogy haladunk az egyre melegebb és szárazabb nyár felé, megfigyelhetjük kertünket, ahogyan kezd szenvedni a szárazság és vízhiány okozta problémáktól. Különösen igaz ez azokra a részekre, ahova szinte egész nap tűz a nap, és ahol egyre kevesebb növényfaj tud megküzdeni a kihívásokkal. Ezekre a száraz, napsütötte részekre tökéletes választás lehet egy-egy pozsgás növény ültetése, amelyek szárazságtűrésükről, alacsony vízigényükről és kiváló túlélési stratégiáikról ismertek. Közülük válogattunk.

Sedum spectabile 'Brillant'

A pompás varjúháj egy bokros, erős habitusú növény, ami egyenes szárain hozza gyönyörű, rózsaszín virágait. Levelei a zöld szürkés árnyalataiban pompáznak, és húsos szerkezetükkel tömött, erőteljes tömeget képeznek az ágyásokban. A pompás varjúháj kedveli a tápanyagban gazdag, humuszos talajokat, és kifejezetten nagy fényigényű fajta. Jó hír, hogy bátran ültethető tűző napra anélkül, hogy aggódni kellene a locsolás miatt, ugyanis kifejezetten kis vízigényű növény hírében áll: öntözést csak a telepítés évében igényel.

Fotó: Pexels / Emmert Nikolett

Sedum cauticola

A japán varjúháj egy kiváló szárazságtűrő növény, de csak olyan kertbe ültessük, ahol a háziállatok és gyermekek biztonsággal távol tarthatóak tőle, ugyanis minden része mérgező. Ha azonban ezt biztonsággal meg tudjuk oldani, akkor kiváló talajtakarója lesz a száraz ágyásfoltjainknak, bátran ültethetjük a legtűzőbb napra. Lombja izgalmas színekkel tudja megörvendeztetni kertünket: a legszebb, amikor kékesszürke árnyalatba öltözik. Virágai is változtatják színüket: eleinte rózsaszínűek, majd később lilává sötétednek.

Fotó: Unsplash / C VanHeest

Messembryanthenum

A kristályvirág vagy délvirág egy régóta kedvelt „mindent bíró” növénye a betonokkal övezett kerteknek. Élénk, különleges színű virágai májustól augusztusig elözönlik a növényt: nagy tömegekben képes díszíteni. Magassága elérheti a 30 centimétert, és kifejezetten szívós növény hírében áll. A napot kedveli, a túlöntözést nem szereti, és az extrém teleket is átvészeli.

Sedum rupestre

A kövi varjúháj gyakori növénye a rézsűknek, útszéleknek, előkerteknek. Alacsony, talajtakarásra kiválóan alkalmas örökzöld évelő, ami gyors terjedésre képes- így hamar befedi a száradó foltokat. Kiváló választás sziklakertekbe: nyáron ezüstös színével díszít, télen vöröses árnyalataival. Virágzáskor nagy tömegben gyönyörű tud lenni: apró sárga, csillag alakú virágai csak úgy fénylenek a szárazságban. Fényigénye nagy, és inkább a szárazabb, homokosabb talajokat kedveli. Vízigénye alacsony- sőt: a túlöntözés kifejezetten rosszat tesz neki.

Fotó: Unsplash / Marta Bellés

Sedum kamtschaticum 'Variegatum'

A tarka kamtcsatkai varjúháj az egyik kedvenc pozsgásom. Alacsony termete ellenére különleges éke az ágyásoknak, és nagy előnye, hogy gyorsan fejlődik. Fogazott leveleinek széle fehér, így már maga a levélzet is hozza a várt esztétikumot: ősszel bordó árnyalatokban pompáznak, júliusban nyíló virágai nagy bogernyő virágzatba tömörülve öltöztetik sárgába a vele borított ágyásokat. Ideális növénye a száraz területeknek: vízigénye kicsi, a túlöntözést kerülni kell, és a tűző napon érzi jól magát.

Közeli rokona, a Sedum kamtschaticum var. ellacombeanum, vagy ahogyan a köznyelvben ismerik, a Kossuthka szintén kiváló választás a nehezen beültethető foltokra. Gyönyörű sárga csillagvirágaiban június-júliusban gyönyörködhetünk, és nemcsak mi, hanem beporzóink is kiélvezhetik az általa nyújtott lehetőségeket.

Fotó: Pixabay / Jan Mallander

Sedum spurium 'Album Superbum'

Különleges pozsgás a kaukázusi varjúháj, amely tömött párnát képez a vele beültetett ágyásokban. Levelei világoszöldek, majd a hideg évszakokban bronzos árnyalatúra színeződnek. Csillag alakú fehér virágai július közepétől nyílnak, és beporzók tömege lengi őket körül. Szívós, alacsony igényekkel rendelkező növény, ami a többi pozsgáshoz hasonlóan a tűző napot kedveli, és kevés vízzel is vígan elél.

Rokona, a Sedum spurium 'Tricolor' egy szintén említésre méltó fajta. Fő díszítő értéke leveleiben rejlik, amiknek alapszíne zöld, fehér szegélyekkel, és a levélcsúcsokon rózsaszín árnyalatokkal. Csillag alakú virágai rózsaszínűek és júliustól örvendeztetnek meg bennünket.

Fotó: Pixabay / Beverly Buckley

Echeveria fajták

Az amerikai kövirózsa változataiban tavasztól őszig gyönyörködhetünk a kertünkben, azonban a hideg beköszöntével be kell vinnünk őket, ugyanis nem télálló fajták. A telet nagyon világos helyen, 10 fok körül, minimális öntözéssel vészelik csak át- úgyhogy nagy odafigyelést igénylő növényekről van szó. Arra is ügyelnünk kell, hogy a szabadban nem lehetnek tűző napon, mert hamar megéghetnek, így nem alkalmasak a száradó, napsütötte foltok beültetésére.

Ha azonban van olyan ágyásunk vagy sziklakertünk, ami a tűző naptól védve helyezkedik el, érdemes kipróbálnunk egy-egy fajtájukat. Az Echeveria pulidonis szürkészöld levelének piros széle izgalmas színvilágot vihet kertünkbe, az Echeveria Perle von Nürnberg pedig szürkés-lila árnyalataival díszíthet. Az Echeveria 'White Champagne' fajtának szinte fehér levelei vannak, az Echeveria 'Pinwheel Revolution' és az Echeveria 'Thriller pearl' pedig egyedi levélformáikkal hívják fel magukra a figyelmet.

Fotó: Pexels / Annari du Plessis

Nyitókép: Unsplash / Emmert Nikolett

Ajánljuk még:

Halvány mályvarózsa – egy ritka gyógynövény a mezők sűrűjében

Amikor kirándulni vagy túrázni indulnak a családok, a legtöbbször olyan útvonalakat keresnek, ahol különféle látványosságok, nevezetességek, kiemelkedő esztétikumok vagy nagyobb látogatóközpontok, bemutatóhelyek kapnak helyet. Ezért sokak számára kiesnek az olyan valóban természetes élőhelyek, amelyek igazi kincseket, fajritkaságokat rejtenek magukban. Pedig a mezők, rétek, bozótosok és erdőszélek háborítatlan ösvényein járva magunk is felfedezőkké válhatunk, és egy-egy kaland alkalmával még házi patikánkat is gazdagíthatjuk – akár olyan fajokkal is, amelyeket a gyógynövényboltokban sem igen láthatunk.