Kert

Báránykákból levendulaolaj, avagy egy kerti sikertörténet krónikája

Idén soha nem látott virágzással örvendeztetett meg a levenduláskertem. Régi álmom vált így valóra, hogy legyen saját, tiszta levendula-illóolajam. Mutatom, mi kellett ehhez.

Az én levenduláim anyukám kertjében születtek, vagyis ő készítette egy öreg tőről a dugványokat jó tíz évvel ezelőtt. Végleges helyükre hét éve kerültek. Az őszi ültetés után alaposan visszavágtam mindegyiket, aztán jött rájuk egy hideg tél, egy héten át mínusz 10 fok alatti hőmérséklettel. Azon a tavaszon még énekeltünk is nekik az aprónéppel, hogy „levendula, ébredj fel”, mert nehezen akartak életre kelni a növények. Végül csak szárba szökkentek, és azóta is biztosítják az elsőrendű alapanyagot szörpjeimnek, teáimnak, levendulás készítményeimnek.

2022 forró nyarán erősen aggódtam értük, mert a tikkasztó hőséget, a cserepesre száradt talajt nehezen viselték. Hetente kétszer kannával hordtam nekik egy kis éltető vizet, és bíztam bennük. Mégiscsak egy mediterrán félcserjéről van szó – viszont az is igaz, hogy mifelénk a levegő sokkal szárazabb, mint a legtöbb, tőlünk délre fekvő országban.

Az a nyár tényleg megmutatta, mit tud a levendula. Néhány ág elszáradt, de tavasszal, ha lehet, még nagyobb erővel indultak növekedésnek és még sose látott virágzásnak a példányok. Ilyenkor hetekig ők adják a kert színét. Az év többi hónapjában zöld báránykáknak hívom őket, hiszen szépen visszavágva úgy sorakoznak a kertben, mint a bárányok a legelőn.

A virágtenger láttán újból elővettem az évek óta dédelgetett tervemet, hogy legyen saját levendulaolajam. Sikerült találnom a közelben egy lepárlót, így már semmi nem állt útjába annak, hogy a levenduláimból olaj legyen.

 

Hogyan is készül az illóolaj?

Jó ezt tudnunk, hiszen ha az ember szeretne illóolajat vásárolni, akkor szinte elvész az olajok özönében. A tiszta illóolaj vízgőz-desztillációval készül, vagyis a virágokból a vízgőz segítségével oldják ki az olajat. Az az olaj, amibe valamilyen növényt áztattunk, az nem illóolaj, legfeljebb „levendulás valamilyen olaj”, de ebben azok az értékes hatóanyagok nincsenek benne, amelyek a tiszta levendulaolajban megtalálhatók.

A néhány száz forintért kapható „illóolaj” feliratú üvegecskék láttán gyanakodhatunk, hogy biztosan tiszta, igazi illóolajat tartalmaznak-e? Érdemes belegondolni abba, hogy nagyjából száz kilogramm levendulából lehet egy liter olajat kinyerni. Ennyi levendula óriási mennyiség!

 

Ezeken, és sok máson is agyaltam, amíg szedtem a virágokat. 150 hatalmas bokor levágása egyedül, kézzel nem túl kellemes feladat, de lehet közben meditálni. Például arról, hogy ha géppel aratnám le, vajon hová kerülne belőle a szárakra felfutott szulák, az ágak közt kukucskáló seprence, és a virágok közt bujkáló sok apró csiga – amiket mind leszedegetek, kiválogatok. Így én biztos leszek abban, hogy ez az olaj tényleg csak tiszta, vegyszermentesen termesztett és boldog levendulából készül. Kérdezheti bárki, miért nem hívok segítséget? Ennek több oka van, például: mindenki csak egyszer jön segíteni. A levendulát legjobb napsütésben szedni. Meleg van, süt a nap, hajolni kell, vágni. Ez egy olyan mulatság, amire minden körülöttem élő csak egyszer volt kapható életében, azóta nyár közepén messze elkerülnek. Ha már báránykáim visszazöldülnek, újra kedvet kap a család apraja-nagyja a kerti örömökhöz. Így van ez nálunk,

a levendula megmaradt nekem.

A levágott virágok zsákokban gyűltek, hajnalban pedig az üvegekkel és a kannákkal együtt útnak indultak Sárkeresztesre, hogy a virágok rejtett kincsét feltárják nekünk.

Alkonyatkor végignéztem az újból zölddé vált báránykáimon, megígértem nekik, hogy amint enyhül a kánikula, bőséges permetet kapnak majd az erjesztett csalánléből, hogy regenerálódjanak, és ha a Teremtő is úgy akarja, akkor ősszel egy másodvirágzással örvendeztessenek meg. A köztük lilán bókoló Lavandula x intermedia ágacskái mintha integettek volna a learatott angustifoliáknak. A kecsesebb, bókoló angol fajta néhány nap múlva éri el virágzásának csúcspontját, akkor kerül majd sor a begyűjtésre, ezeket az elegáns virágokat koszorúk és szárított csokrok készítésére fogom felhasználni.

 

A lepárlóban előzetes bejelentkezéssel fogadják a levendulásokat. Minket is várt három megtermett legény, akik máris pakolták a virágokat, szedték ki az előző esti lepárlás melléktermékét serényen, hogy közben ne hűljön le teljesen a gépezet. Mérés után megtaposták, hogy a növényi részeket megtörjék, azután beindult a folyamat. A forró vízgőz átjárta a virágokat, és bő egy óra múlva elkezdett előbújni az olaj. A megnyílt növényi pórusokból a gőz elszállította az értékes anyagokat a páracsövön keresztül a hűtőbe. Itt a gőz halmazállapotú elegy lecsapódott, és az erre a célra kialakított edényből (szeparátor) az egyik nyíláson a hidrolátum, a másikon az olaj került ki. A növény hatóanyagának vizes oldata a hidrolátum, egyszerűbb nevén ez esetben a levendulavíz.

Gyönyörű pillanatok voltak, amikor megláttuk az első cseppeket a virágvíz felszínén! Majdnem hihetetlen, hogy ez az olaj, amit később az üvegeimbe töltöttek, a tegnapi napsütésben szedett virágok „lényege”.

Forgattam az aranyló üveget, láttam benne a napsütést, azt a sok izzadságot, amellyel ültettem, ápoltam, metszettem őket.

A hajnalokat, amikor énekeltem a zöld báránykáimnak, hogy keljenek életre, és a tavalyi nyári estéket, amikor vödörrel hordtam nekik az éltető vizet. Benne volt a nyár, szellő és a pillangók, a szeretet és az áldás, benne a növényi csoda. Tudom róla, hogy tiszta levendula, nincs benne idegen anyag semmi, csak a virágokból a víz által kioldott olaj.

 

Mire lehet használni? Egy kicsi üveggel mindig van nálam, elsősegélyként. Rovarcsípésre, égési sérülésre a legjobb gyógyító. Sebet kezelhetünk vele, a tarkóra dörzsölve megnyugtat, fejfájást csillapít. Ha a csukló bőrébe dörzsöljük, akkor is húsz perc múlva kimutatható a keringésből – ezért annyira fontos, hogy tiszta legyen!

A levendulavíz szintén sokoldalúan felhasználható. Arctisztításra, bőrápolásra tökéletes, nyugtató hatású, selymessé és a jó illatúvá teszi a bőrt. Használhatjuk aromaterápiás fürdőhöz, hajmosás utáni öblítéshez. Vasaláshoz, hogy a ruhák finom illatúak legyenek. Nagyon jó testpermet, de tehetjük aromalámpásba légfrissítőnek. Vagyis a lila virág jelen lehet a mindennapjainkban, hogy kisimuljunk, őrizzük egészségünket, és megtaláljuk a kiegyensúlyozottságot, a lelki békét. Ebben rejlik a virágok nagy titka!

Ajánljuk még:

Krisztuspálma, Jónás fája, csodafű – a ricinusolaj igazi csodaszer, de a növény magja nem rágcsálnivaló!

A modern kozmetikai ipar megjelenése előtt az egyik legtöbbet méltatott szépségápolási olaj volt, de a csomagolt termékek korszaka kiszorította a polcokról. Legalábbis látszólag. A ricinusolaj ugyanis számos kozmetikai termék alapanyaga, és még mindig nagyon kedvelt megoldás a bőr számos problémájának kezelésére. Nem árt azonban vigyázni vele, mert kevés az annyira kettős megítélésű növény, mint a ricinus. 

 

Már követem az oldalt

X