Kert

A komló az egyik legdrágább haszonnövényünk – a debreceni Komlófarm tulajdonosa azt is elárulja: miért

Szalai János, a debreceni Komlófarm tulajdonosa termelésvezetőként dolgozik egy fémipari vállalatnál. Egy házi sörfőzéssel foglalkozó Gasztroangyal epizód gyökeresen megváltoztatta a mindennapjait. Mindez több, mint tíz éve történt – János pedig azóta Magyarország legfajgazdagabb komlóültetvényét vezetheti.

„2012 novemberében volt egy Gasztroangyal műsor a sörfőzésről, és mivel érdekelt a házi sörfőzés folyamata, a műsorban látottak hatására elkezdtem jobban utánajárni a dolgoknak. A keresgélés során világossá vált számomra, hogy csak olyan komlóból készülhet igazán exkluzív házi sör, amit az ember maga termeszt, ezért elérkezett az a pont, amikor mélyebben is bele kellett merülnöm a komlótermesztés titkaiba” – kezdi saját sörfőzésének történetét János, aki számára hamar világossá vált, hogy az egyik legnagyobb probléma az, hogy idehaza nemigazán lehet hozzájutni a nemesített növényhez: 

„Azzal szembesültem, hogy egészen Németországig kell elmennem, hogy komlót tudjak vásárolni,

így egy ottani kertészettől vásároltam az első komlóimat. Sajnos a szocializmus idejében teljesen leépítették a hazai komlótermesztést, még szakirodalom sem igen van hozzá – mindösszesen egy könyv az 1978-ban íródott Cseh Sándor, Dr. Ternai Jenő: A komló termesztése és feldolgozása, és egy '57-es tanulmány A komló termesztése és gazdasági jelentősége. Ez utóbbi is csak azzal foglalkozott, hogy Magyarország mely területein valósulhatna meg a komlótermesztés”.

Fotó: Unsplash

A lelkes komlórajongó a Chinook és a Centennial fajtákkal kezdte a kísérletezést: ez volt az első két komlófajta, amit termesztésbe vont. Elmondása szerint az első év elég nyögvenyelősen alakult, mert akkor még nem volt meg a megfelelő szakmai tudása és a komlótermesztéshez alkalmas támrendszer sem: „2017 év végén lett kész az a támrendszer, amire már azt lehet mondani, hogy valóban alkalmas a komló termesztésére. A komló termesztéséhez egy 8-10 méter magas támrendszerre van szükségünk, ami közé dróthuzalt kell kifeszíteni – ezekre kezd majd futni a növényünk. Gyorsan tanultam, így a következő évben már abszolúte szakszerűen voltak futtatva a komlóim, ezt a fejlődést pedig annak köszönhetem, hogy sok komlótermesztésben jártas szakembert kerestem fel itthon és külföldön is, hogy valóban mindent megtudjak a növény igényeiről, termesztési lehetőségeitől” – mondja a debreceni Komlófarm tulajdonosa.

János arról is mesélt, hogy Nagy István, a tápiószelei Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ munkatársa volt az utolsó magyarországi komlóültetvény tulajdonosa: Columbus, Auróra és Bobek komlót termesztettek a külföldi piacra, de a világválság idején már több lett volna a termelési költségük, mint a bevételük, ezért 2012-ben felszámolták a területet. Bár a támrendszer még ma is ott áll az egykori újszilvási területen, a termesztés már megszűnt. „Vele sokat beszélgettem az elmúlt évek alatt. Sok szakmai segítséget kaptam. Akárcsak Lados Péter, aki a Yeast Side sörfőzde tulajdonosa (korábban Lados Sörfőzde), a  Soproni Sörgyár (Heineken) sörfőző mestere. Ezek a beszélgetések mindig motiválóak voltak, és sok praktikus információt szereztem a komlótermesztés gyakorlati részében” – mondja Szalai János.

Fotó: Pixabay  

A komlófarm ötlete már akkor megszületett Jánosban, amikor rájött, hogy nem lehet vásárolni komlót Magyarországon. Ezért a lehetőségeihez mérten elkezdte a nem fajtavédett típusokat összegyűjteni, és jelenleg az a fő célja, hogy 150 komlófajtát vegyen gondozásába. A cél nincs is olyan messze:

jelenleg 93 fajta komló található meg a Komlófarm területén – ez körülbelül 850-900 növényt jelent.

A gyűjtés azonban nem volt egyszerű, hiszen a távolságokat leküzdve kellett megtalálni és megszerezni a legritkább, leginkább kuriózumnak számító fajtákat. „Fórumokon, közösségi oldalakon tudtam szakmai kapcsolatokat keresni és kialakítani, vagy ajánlás, személyes ismeretségek révén. A szlovén területeken például sok ígéretes komlófajta van. Angliából van a Cobb nevű komlóm, ami ma már nagyon ritka fajta, különleges ízvilága van és csak kis mennyiséget terem. De görög termelővel is cseréltünk már fajtákat”– mondja a Komlófarm létrehozója.

Fotó: Pixabay   

Jánostól azt is megtudtuk, hogy a komló felhasználása bőven túlmutat a sörkészítésen. 

Sokan altató hatású teákhoz veszik, de olyan is volt már, aki egy egészen különleges gasztronómiai céllal kereste: egy séf mangalicasonkából és tarjából készített felvágottakat, és ehhez volt szüksége a komlótobozokra.

„A komló esetében sosem a mennyiség a lényeg, hanem a minőség. Az én célom sem az, hogy ipari mennyiségben termesszem, hanem hogy összegyűjtsem a világ fajtáit, és megosszam másokkal” – vallja a farm tulajdonosa.

Jánost arról is kérdeztük, hogy mennyire vágja nehéz fába fejszéjét az, aki a komló termesztésére adja a fejét. „Amikor elmennek a fagyok, a növény megindul. A hőmérséklet fontos katalizátora a folyamatnak – a napi középhőmérsékletnek 16 °C fok körül kell alakulnia, és este sem lehet 9 °C foknál kevesebb. Első körben ki kell választanunk azt a 2-3 ágat, amit futtatni fogunk. Az első hajtásokat el kell távolítani, és az utána érkező hajtásokat kell meghagyni. Ez március-április környékén történik- az időjárástól függően. Ezután egy gomba elleni permetezést kap a növény, amit később még egyszer meg kell ismételni. Május közepén műtrágyázzuk: a talajban közvetlenül a tőkékhez történik a belocsolással. Ezt háromhetente ismételjük, júliusig” – avat be a komlótermesztés alapjaiba János, majd praktikus tanácsokkal is ellát:

„Fontos tudnunk, hogy a növény a kiültetési szakaszban kevesebb vizet igényel, viszont májustól intenzíven kell locsolni-havonta 60-70 liter vizet is felvesz. Ha palántaként és nem rizómaként van ültetve, akkor a fény tud benne károkat okozni, ezért az első időszakban gondoskodnunk kell az árnyékolásról. Amikor a növény elkezd futni, akkor az árnyékolást el lehet venni, és hagyhatjuk, hogy napfény érje a növényt” – figyelmeztet a gyakorlott szakember, aki azt is megosztja velünk, hogyan reagálnak az egyes fajták a hőmérséklet-változásokra:

Fotó: Pixabay

„A komló érzékeny a hőmérsékletre, és ha nagyon esős a nyár, akkor tolódhat a szüretelés is. Az angol komlófajták gyors növekedésű, korai szakaszban érők – már augusztus második felétől gyűjteni lehet őket. De a cseh és a német komlók szürete akár október első és második hetéig is eltarthat. Ipari méretű termesztés során szüretkor a növény föld feletti részét eltávolítják, a növényen mindösszesen egy egyméteres szár marad, így készül fel a növény a téli időszakra. Kiskerti körülmények között leszedik az összes tobozt a növényről és a szárát feltekerik, mint egy slagot és ráhelyezik a növényre: hagyják, hogy a fagyok idején elhaljon. A föld feletti szakasz minden évben megújul.” János azt is elmondta, hogy

egy kifejlett (3-4 éves) növényről körülbelül 5 kg zöld tobozt szedhetünk le, és ezt 48 órán belül meg kell szárítanunk.

A komlótobozok esetében ugyanis minél hamarabb le kell csökkenteni a nedvességtartalmat, nehogy megromoljanak. „Túlszárított állapotban szétesik a száraz toboz, és kiesik belőle a sörgyártás során is keresett, keserűségét adó virágpor: a lupulon. Ezért meg kell találnunk azt az ideális nedvességtartalmat, amikor kiszáradt, de a toboz szerkezete masszív.  Ha ez megvan, akkor szárítás után érdemes lefagyasztanunk – mélyhűtve 3-4 évig is megőrzi minőségét” – osztja meg a szakmai kulisszatitkokat az autodidakta komlótermesztő.

Fotó: Unsplash 

Annak ellenére, hogy első hallásra nem tűnik olyan bonyolultnak, a komlótermesztés mégsem tartozik a legkönnyebb kerti munkák közé. „Legfőképpen a szárazság és a nagyon csapadékos időszak okoz problémát, illetve magának a telepítésnek a költségei. Egy hektárnyi komlóültetvény kialakítása sok millió forint: a támrendszer és a hektáronként 3000-3500 elültetendő növény is jelentős kiadás azoknak, akik nagyobb léptékben gondolkoznak a komló termesztésén. Ráadásul az első évben a komló semmit sem terem, a harmadik évtől válik olyan erőssé, hogy jó időjárás esetén képes kinevelni a megfelelő mennyiséget és minőséget. Egy ekkora területen a növény begyűjtéséhez minimum 30 emberre van szükség 3-5 napon keresztül, tehát

a komlót nem véletlenül tartják számon az egyik legdrágább haszonnövényként” – mondja Szalai János.

Egyelőre valóban úgy tűnik, hogy nem lesz tömegtermelés idehaza, az extrém beruházási költségek ugyanis kedvét szegik az eleinte lelkes komlóbarátoknak. És amíg erre nem születik megoldás, marad a kiskerti termesztés. Egy nagyon fontos dologra azonban János is felhívja a figyelmünket: „A komló invazív növény: ha elültetjük, csak ellenőrzött körülmények között javaslom minden hobbikertésznek, ne hagyják kivadulni. De ha ezt kellő odafigyeléssel megoldják, akkor áprilisban a komló 20 centisnél rövidebb hajtásaiból finom saláta készíthető, a komlótoboz teája emésztésjavító és gyomorproblémákra is alkalmazható, de akár párnát is készíthetünk belőle, ami segíthet a nyugodt alvás elérésében.”

A komlófajták világa még sok izgalmas felfedezni valót tartogat, érdemes jobban megismerkednünk velük.

Ajánljuk még:

Aprócska virág, amiből még burnótot is készítettek hajdanán – az árvacsalán

A korabeli feljegyzések szerint azért kapta az „árva” jelzőt, mert rokonától eltérően nem szúr, és érintése nem okoz viszketést. Összevagdalt leveleit szeszben áztatva tüdővész elleni orvosságot készítettek belőle, és rostjai még finomabb szövetek készítésére is alkalmassá tették. Az árvacsalán színes virágai beterítik a tavaszi réteket, útszegélyeket és kerteket.