Kert

7 tulipános kert idehaza, ahol kedvedre gyönyörködhetsz

Néhány éve hollandiai tulipánmezőkben gyönyörködhettünk – leginkább képeken, a szerencsésebbek a valóságban. Ma már nem kell országokon át utazni ahhoz, hogy részesei legyünk e pompás látványnak. Sok tulipános kert, tulipános mező várja a virágrajongókat, összegyűjtöttük a legszebbeket!

A hazai tulipános kertekből ajánlok egy színes csokorra valót, kedvenceimet gyűjtöttem össze az ország minden szegletéből. Mivel a virágok ki vannak téve az időjárás szeszélyének, ezért nagyon fontos: minden esetben érdeklődjünk előre, mikor nyílnak a virágok, mikor lehet látogatni, kell-e előre bejelentkezni, milyen szabályok érvényesek. Járjunk utána, hogyan lehet megközelíteni a kertet, milyen a parkolás, szedés-vásárlás játszik-e, gyerekbarát, kutyabarát-e a kert!

És hogy hová menjünk? Például:

A Kőröshegyi tulipános

A levendulásáról jól ismert hely 6 éve tulipánokkal is bővítette ültetvényét. Hatalmas területen várják a látogatókat tulipánokkal, szakaszosan nyitják meg a sorokat, hogy mindenkinek jusson a nyíló virágokból. Fotózás céljára külön területet jelöltek ki, ahol érdekes fotós elemeket is elhelyeztek a még szebb képekért. A tulipánszüretre érdemes váltócipővel, esős időben gumicsizmával felszerelkezve érkezni. Ha szeretnénk szedni is, legyen nálunk olló, éles kés, és megfelelő edény: kosár, vödör, amiben sérülés nélkül szállíthatjuk haza a szépséges tulipánokat. A kutyabarát helyszín előreláthatóan április közepétől várja a látogatókat.

Tulipánok a decsi szőlőhegyen

A Szekszárd közelében, a borvidék frekventált részén a Decsi hegyi Élménybirtok idén első ízben nyitja meg tulipános kertjét a látogatók előtt. Április közepére több ezer tulipán fog szirmot bontani Unyi Mária kertjében. Mária saját termesztésű gyümölcsökből készít lekvárokat, szörpöket, gyümölcsültetvénye most tavasszal virágpompával fogadja a látogatókat, ahol meg is kóstolhatjuk a kiváló minőségű gyümölcskészítményeket.

Szőlősgyörök: Tulipgarden Balaton

A Tulipgarden egy tulipánkert a Balaton közelében, ahol válogatott szép tulipánvirágokat fotózhatunk és szedhetünk. A tavalyi év nagy kedvence Salmon Impression, a csodálatos rózsaszínű tulipán volt, ebből idén még több szál fogadja a tulipánimádókat! Virágzáskor érdemes megjegyezni a legjobban tetszők neveit, amelyek hagymáit ősszel meg is rendelhetjük, hogy a saját kertünkben gyönyörködhessünk bennük. A helyszín kutyabarát.

Tulipános kapu vár Mórahalmon

Másodízben nyitja meg tulipános kapuját Mórahalmon a tulipános kert. A nagy szárazságban a helyi tűzoltók siettek a földben szunnyadó hagymák segítségére, hogy elindulhassanak a fejlődésben. Idén is megcsodálhatjuk a tavalyi év kedvenceit: a mélylila színű Negritát, a krémes-fehér, enyhe pink erezetű Creme Flag tulipánt. Mindenkit elvarázsol a különleges Finola: dupla szirmú, tehát egészen telt virágú, fehér-rózsaszín árnyalatú szirmaiban csöppnyi zöldet is felfedezhetünk.

A tavaszi időszakban a tulipánrengeteg mellett különleges nárciszok és jácintok, újdonságként pedig 500 tő bazsarózsa is látható lesz a parkban. Ezek ugyan még idén kevés virágot hoznak, de 3 év múlva hatalmas virágpompával gazdagítják majd a park látnivalóit. Az idei szezontól kezdődően játszótérrel és kézműves csokoládéval is várják a kisgyermekes családokat.

Tulipánok a Gyümölcsmajorban

Nagyvenyimben a gyümölcsöskertet eddig a „szedd magad” gyümölcsösről ismerte, aki erre járt. Gyümölcsfák, zöldséges ágyások, hatalmas területeken szamóca terem ebben a családi gazdaságban. Ősszel örömmel látogatják az óvodások, akik részt vehetnek élménytraktorozással egybekötött almaszüreten is.

Idén 30.000 tulipán és a 10.000 jácint fog együtt virágozni a sorok végén strázsáló almafákkal, ami csodálatos látványnak ígérkezik.

Tulipános a Dunakanyarban

Cselőtepuszta nevére a túrázók kaphatják fel a fejüket, jól ismert kulcsosház bújik meg a közelében. Vác szomszédságában, a Naszály lábánál elhelyezkedő tulipánoskert is szenved a szárazságtól, dolgoznak gőzerővel azon, hogy éltető vizet kaphassanak a hagymák, a talaj kiszáradását szalmamulcsozással akadályozzák meg. A tulajdonosok igyekeznek, hogy a tulipánmezők egy része kerekesszékkel is látogatható legyen, és gondoskodnak arról is, hogy egy helyi kistermelő által, kosdi finomságokkal jóllakhasson az, aki már csordultig eltelt a tulipánok élvezetével. Szalmabálák védelmében üldögélve legeltethetjük a szemeinket a tulipánok szinte végtelen mezején, és fotókat készíthetünk az oly különleges Armani és Gorilla tulipánokról is.

Tulipánok és szánhúzó kutyák

Vát egy kis település Vas megyében, ahol idén először bontanak szirmot a tulipánok. Szedhető fajták a White Prince, Eijk, Armani, Labrador, Colombus, Banja Luka, Golden Parade, Novi Sun. Aki ide ellátogat a tulipánszüret alkalmával, nemcsak a csodaszép tulipánokban gyönyörködhet, hanem adományával segíthet az Összefogás A Szánhúzókért Alapítvány védencein. Ebből is egyértelmű, hogy kutyabarát helyszínről van szó. A gyermekeket kis játszótérrel várják, lesz étel-ital kínálat, és a szüret idejére kézműves vásárral is készülnek.

És hogy miért a tulipán? Hát ezért!

 

Már követem az oldalt

X