Kert

7 tulipános kert idehaza, ahol kedvedre gyönyörködhetsz

Néhány éve hollandiai tulipánmezőkben gyönyörködhettünk – leginkább képeken, a szerencsésebbek a valóságban. Ma már nem kell országokon át utazni ahhoz, hogy részesei legyünk e pompás látványnak. Sok tulipános kert, tulipános mező várja a virágrajongókat, összegyűjtöttük a legszebbeket!

A hazai tulipános kertekből ajánlok egy színes csokorra valót, kedvenceimet gyűjtöttem össze az ország minden szegletéből. Mivel a virágok ki vannak téve az időjárás szeszélyének, ezért nagyon fontos: minden esetben érdeklődjünk előre, mikor nyílnak a virágok, mikor lehet látogatni, kell-e előre bejelentkezni, milyen szabályok érvényesek. Járjunk utána, hogyan lehet megközelíteni a kertet, milyen a parkolás, szedés-vásárlás játszik-e, gyerekbarát, kutyabarát-e a kert!

És hogy hová menjünk? Például:

A Kőröshegyi tulipános

A levendulásáról jól ismert hely 6 éve tulipánokkal is bővítette ültetvényét. Hatalmas területen várják a látogatókat tulipánokkal, szakaszosan nyitják meg a sorokat, hogy mindenkinek jusson a nyíló virágokból. Fotózás céljára külön területet jelöltek ki, ahol érdekes fotós elemeket is elhelyeztek a még szebb képekért. A tulipánszüretre érdemes váltócipővel, esős időben gumicsizmával felszerelkezve érkezni. Ha szeretnénk szedni is, legyen nálunk olló, éles kés, és megfelelő edény: kosár, vödör, amiben sérülés nélkül szállíthatjuk haza a szépséges tulipánokat. A kutyabarát helyszín előreláthatóan április közepétől várja a látogatókat.

Tulipánok a decsi szőlőhegyen

A Szekszárd közelében, a borvidék frekventált részén a Decsi hegyi Élménybirtok idén első ízben nyitja meg tulipános kertjét a látogatók előtt. Április közepére több ezer tulipán fog szirmot bontani Unyi Mária kertjében. Mária saját termesztésű gyümölcsökből készít lekvárokat, szörpöket, gyümölcsültetvénye most tavasszal virágpompával fogadja a látogatókat, ahol meg is kóstolhatjuk a kiváló minőségű gyümölcskészítményeket.

Szőlősgyörök: Tulipgarden Balaton

A Tulipgarden egy tulipánkert a Balaton közelében, ahol válogatott szép tulipánvirágokat fotózhatunk és szedhetünk. A tavalyi év nagy kedvence Salmon Impression, a csodálatos rózsaszínű tulipán volt, ebből idén még több szál fogadja a tulipánimádókat! Virágzáskor érdemes megjegyezni a legjobban tetszők neveit, amelyek hagymáit ősszel meg is rendelhetjük, hogy a saját kertünkben gyönyörködhessünk bennük. A helyszín kutyabarát.

Tulipános kapu vár Mórahalmon

Másodízben nyitja meg tulipános kapuját Mórahalmon a tulipános kert. A nagy szárazságban a helyi tűzoltók siettek a földben szunnyadó hagymák segítségére, hogy elindulhassanak a fejlődésben. Idén is megcsodálhatjuk a tavalyi év kedvenceit: a mélylila színű Negritát, a krémes-fehér, enyhe pink erezetű Creme Flag tulipánt. Mindenkit elvarázsol a különleges Finola: dupla szirmú, tehát egészen telt virágú, fehér-rózsaszín árnyalatú szirmaiban csöppnyi zöldet is felfedezhetünk.

A tavaszi időszakban a tulipánrengeteg mellett különleges nárciszok és jácintok, újdonságként pedig 500 tő bazsarózsa is látható lesz a parkban. Ezek ugyan még idén kevés virágot hoznak, de 3 év múlva hatalmas virágpompával gazdagítják majd a park látnivalóit. Az idei szezontól kezdődően játszótérrel és kézműves csokoládéval is várják a kisgyermekes családokat.

Tulipánok a Gyümölcsmajorban

Nagyvenyimben a gyümölcsöskertet eddig a „szedd magad” gyümölcsösről ismerte, aki erre járt. Gyümölcsfák, zöldséges ágyások, hatalmas területeken szamóca terem ebben a családi gazdaságban. Ősszel örömmel látogatják az óvodások, akik részt vehetnek élménytraktorozással egybekötött almaszüreten is.

Idén 30.000 tulipán és a 10.000 jácint fog együtt virágozni a sorok végén strázsáló almafákkal, ami csodálatos látványnak ígérkezik.

Tulipános a Dunakanyarban

Cselőtepuszta nevére a túrázók kaphatják fel a fejüket, jól ismert kulcsosház bújik meg a közelében. Vác szomszédságában, a Naszály lábánál elhelyezkedő tulipánoskert is szenved a szárazságtól, dolgoznak gőzerővel azon, hogy éltető vizet kaphassanak a hagymák, a talaj kiszáradását szalmamulcsozással akadályozzák meg. A tulajdonosok igyekeznek, hogy a tulipánmezők egy része kerekesszékkel is látogatható legyen, és gondoskodnak arról is, hogy egy helyi kistermelő által, kosdi finomságokkal jóllakhasson az, aki már csordultig eltelt a tulipánok élvezetével. Szalmabálák védelmében üldögélve legeltethetjük a szemeinket a tulipánok szinte végtelen mezején, és fotókat készíthetünk az oly különleges Armani és Gorilla tulipánokról is.

Tulipánok és szánhúzó kutyák

Vát egy kis település Vas megyében, ahol idén először bontanak szirmot a tulipánok. Szedhető fajták a White Prince, Eijk, Armani, Labrador, Colombus, Banja Luka, Golden Parade, Novi Sun. Aki ide ellátogat a tulipánszüret alkalmával, nemcsak a csodaszép tulipánokban gyönyörködhet, hanem adományával segíthet az Összefogás A Szánhúzókért Alapítvány védencein. Ebből is egyértelmű, hogy kutyabarát helyszínről van szó. A gyermekeket kis játszótérrel várják, lesz étel-ital kínálat, és a szüret idejére kézműves vásárral is készülnek.

És hogy miért a tulipán? Hát ezért!

Ajánljuk még:

Tervezzünk színt a kopár kertbe! – Képeken kedvenc növényeink, amik lombhullás után is díszítenek

Borongós égbolt, csupasz fák, elhervadt virágok – ilyesmi képet társítanak sokan az őszi kerthez. Értem ezt, de mégsem. Mert mégis miért lenne kopár vagy barna az őszi és téli kert, miért ne díszíthetne az elkövetkezendő hónapokban is milliónyi fényével? Nemcsak lombhullatókból áll a világ, és nemcsak a virágszirmok boríthatják pompába az ágyásokat. De még mennyire, hogy nem!