Hős

Aki óvakodott a törpétől – 80 éves lett Chevy Chase

Chevy Chase nevét ismerik a filmrajongók, és azok, akik visszasírják a ’80-as évek klasszikus filmhangulatát. Chevy Chase ugyanis bár a mai napig aktívan dolgozik, a fiatal- és gyerekkorba repíti vissza a nézőt, egy korszakba, amikor nyugodtabb volt a világ, és mindennapos közös program volt a filmnézés.

Chevy Chase 1943. október 8-án született New Yorkban. Édesapja könyvszerkesztőként és újságíróként dolgozott, míg édesanyja szövegíró és koncertzongorista volt. Ősei között volt polgármester, festő és zenész is, vérében volt hát a zene és az írás, mégis a színészi pályát választotta.

Önéletrajzi könyvében mostohatestvére felelevenítette, hogy Chavy Chase sosem szerette azokat az embereket, akik az őseikkel hozakodtak elő. Mint mondta: 

„Azok, akik a származásuk alapján határozzák meg magukat, olyanok, mint a krumpli: a legjobb részük a föld alatt van”.

Fontos volt tehát számára, hogy csakis a maga erejéből építkezzen, önerőből törjön a csúcsra.

Bár Cornelius Crane Chase néven született, a karrierje során használt nevét nem a szakma adta neki, hanem a nagymamája. Chevy-nek becézte unokáját, ugyanis vezetéknevéről egy középkori angol ballada, a Chevy Chase jutott eszébe: a skót-angol határon lévő Cheviot Hills-ben, másnéven Chevy-ben sokat vadásztak, s így az erről szóló ballada a Chevy Chase, azaz a Chevy-i üldözés címet kapta. 

Bár a név és a habitus adott volt, a pályakezdés nem volt könnyű Chase számára sem. Kreativitását sokáig csak az iskolában tudta kiélni; igazi mókamester volt, aki sokszor másokból űzött tréfát. Ez a tanulás rovására ment, idővel mégis diplomát szerzett angolszakon. Az iskola alatt egy jazz-együttesben dobolt, és alkalmi munkákat vállalt, ekkoriban kereste, mi is lehet a hivatása. Végül mikor 1973-ban egy off-Broadway produkcióhoz csatlakozott, a sorsa megpecsételődött.

Csupán két évet töltött itt, majd az NBC szerződtette, mint a Saturday Night Live című komédiashow íróját, aminek idővel nemcsak szereplővé, hanem főszereplővé is vált. Innen csak egy lépés volt a hollywoodi áttörés: 1978-ban az Óvakodj a törpétől című filmben játszotta első főszerepét, amiért egyből Golden Globe-jelölést kapott. A második nagy mérföldkő öt évre rá érkezett, amikor is 1983-ban a Családi vakáció című filmben játszotta el a ’80-as évek egyik legcsaládcentrikusabb és legszerethetőbb apukáját.

Meghatározó évtized volt ez számára: már két Emmy-díj tulajdonosa volt, amit a Saturday Night Live című műsorban nyújtott munkájáért kapott úgy íróként, mint előadóként. Kétszer jelölték Golden Globe-díjra az Év új sztárja és a Legjobb színész kategóriákban. A legmeglepőbb helyeken tűnt fel: kétszer vezette az Oscar-díjátadót, és Paul Simon, You Can Call me Al című dalának klipjében is szerepelt. Ez utóbbi valójában a véletlen műve volt, Paul Simon ugyanis elégedetlen volt az eredeti verzióval, amit ugyanott forgattak, ahol a Saturday Night Live-t. A producer hirtelen azt találta ki, hogy a szintén ott dolgozó Chevy Chase ugorjon be, és tátogja el a dalt. Így is lett:

 

A ’80-as évek közepén és végén leforgatta a nagysikerű Családi vakáció folytatásfilmjeit, az Európai vakációt és a Karácsonyi vakációt. A kilencvenes évek elején azonban valami megváltozott: az 1993-ban indult The Chevy Chase Show csupán öt hétig volt a képernyőn, és az ebben az évtizedben forgatott filmek már nem hoztak akkora sikert a színész számára, mint a korábbiak. Az 1994-ben kapott csillag a hollywoodi Hírességek sétányán szárnyakat adott neki, ugyanis az 1995-ös Ki az úr a háznál? című vígjátékért ismét sikereket könyvelt el, majd 1997-ben jött a Vegasi vakáció, aminek sikere már elmaradt a korábbi Vakáció-filmekétől.

A színész magánélete nagyobb zökkenőktől mentes: 1973-ban elvette első feleségét, ámde hamar elváltak. Három évvel később második feleségével sem tartott sokáig a kapcsolatuk, s ezért kollégái többször kigúnyolták. Így tett Bill Murray is, akivel össze is verekedtek egy alkalommal e miatt, persze idővel kibékültek. Később együtt játszottak a Golfőrültek című filmben. A nyolcvanas években Chase megtalálta élete párját: 1982-ben feleségül vette Jayni Luke-t, akivel azóta is boldogan élnek, és három lányt neveltek fel.

Bár a kritikusok nem bánnak finoman vele, őt nem érdeklik a vélemények. Úgy gondolja, hogy már abban a korban van, amikor semmi miatt nem kell aggódnia, és mint többször is nyilatkozta: eljutott oda, hogy ne kelljen azzal foglalkoznia, hogy mit írnak vagy mondanak róla mások. A szakmában ma is sok barátja és méltatója van, többen mesterüknek tartják őt, így Johnny Galecki is, aki az Agymenők című sorozatban vitte sikerre a Chase-től tanultakat. A Karácsonyi vakációban ő játszotta Chevy Chase fiát, Rusty-t. Mint mondta, a színésztől tanulta meg többek között a komikus időzítés fontosságát, többek között ezért is nagyon hálás neki.

Így vagyunk ezzel mi is: hálásak vagyunk a sok szívmelengető pillanatért.

Nyitókép: Alan Light / Wikimédia - Flickr

Ajánljuk még:

Az év első hétvégéjén pótold be a tavalyi év sikerfilmjeit!

2023-ban már szinte teljesen magához tért a filmipar, a forgatások és premierek száma közelíteni látszott a 2020 előtti adatokhoz, így bőven volt miből válogatni a mozizóknak. Aki lemaradt valamiről, még pótolhatja – dráma, vígjáték, szuperhősfilm és akcióthriller is került a tavalyi kedvenceinkből készült válogatásba.

 

Már követem az oldalt

X