Miért imádjuk annyira a horvát tengerpartot? Itt a pontos válasz!

GolfÁramlat

Miért imádjuk annyira a horvát tengerpartot? Itt a pontos válasz!

Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) szerint Horvátország vizei Európa legtisztább fürdővizei közé tartoznak. Horvátországban ugyanis a part menti vizek 99,1%-át minősítették kiválónak, ami a 894 fürdőhelyből 886-ra vonatkozik, így Horvátország büszkélkedhet a világ leglenyűgözőbb természetes öbleivel és legtisztább vizével.

Horvátország szárazföldi partvonala 1778 km hosszú, a szigeteké – Isztriától Dalmáciáig – további 4057 km. A horvát tengerpart 1244 szigetből, kis szigetből és zátonyból áll, azonban sajátosságuk nem a számukból ered, hanem abból, hogy számtalan öblöt, kis öblöt, strandot, barlangot, sziklát, szakadékot rejtegetnek, a csodaszép érintetlen természet mellett pedig ott vannak a lenyűgöző tengerparti városok is.

Horvátországban nem a tenger szépsége az egyetlen érték: az Európai Unió felmérései szerint part menti fürdővizei is kifejezetten tiszták.

Fotó: Aviareps  

Az EEA az Európai Bizottsággal együttműködve minden évben alaposan megvizsgálja az EU-n belüli fürdővizek minőségét, hogy felmérje, fennáll-e a veszélye annak, hogy a fürdőzők vírusok vagy baktériumok, például Escherichia coli baktériumok jelenléte miatt megbetegedhetnek. Munkájuk tehát nem kizárólag az általános vízminőségre összpontosít.

A jelentés 22 081 helyszínre terjed ki az EU-ban, Svájcban és Albániában. Ide tartoznak például a Genfi-tó és a finnországi tavak, valamint a koppenhágai (Dánia) kikötő és a marseille-i Calanques (Franciaország) vizei.

Fotó: Aviareps 

Horvátországban a part menti vizek 99,1%-át minősítették kiválónak, ami a 894 fürdőhelyből 886-ra vonatkozik.

Horvátország 68 Kék Zászló minősítésű stranddal, 33 Kék Zászlós kikötővel és 101 kitüntetett tengerparti hellyel rendelkezik, amelyek garantálják a kiváló vízminőséget és a környezettudatos strandkezelést. A Kék Zászló minősítés olyan kritériumok alapján kerül kiosztásra, mint a víz tisztasága, a biztonság, a szolgáltatások és a környezetvédelem.

Összességében elmondható, hogy a horvát tengerparti vízminőség kiváló, ami hozzájárul a régió turisztikai vonzerejéhez és a látogatók elégedettségéhez.

Forrás: Aviareps