Legyen a Te településed a következő KlímaSztár!

GolfÁramlat

Legyen a Te településed a következő KlímaSztár!

Ha ismersz olyan helyet, ahol a növények az „égig érnek”, és úgy gondolod, hogy ez a városi környezetben magasodó üde színfolt érdemes az elismerésre, akkor ne habozz: jelöld KlímaSztárnak! Az elismeréssel nemcsak egy díjat adhatsz, hanem segíthetsz abban is, hogy a települések az éghajlat védelmét célzó mintaértékű tevékenységeiket bemutathassák szerte az országban – ezzel példát állítva egymásnak, és inspirálva a további cselekvésekre.

Az elmúlt évtizedekben egyértelművé vált, hogy a helyi, önkéntességen alapuló, éghajlatunk megóvásához kapcsolódó tevékenységeknek jelentős szerepe van nemcsak a hazai, de a globális klímavédelemben is. Ezen gondolat alapján indította útjára 2011-ben a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség az Európában már többször sikerrel megvalósított KlímaSztár (ClimateStar) felhívást, ami lehetőséget ad arra, hogy elismerjék a legjobb helyi – önkormányzatok közreműködésével megvalósított – projekteket, és összegyűjtsék, illetve bemutassák a hazánkban megvalósult jó példákat.

Forrás: Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség  

Az elmúlt években számos izgalmas projekt bizonyított a megmérettetésen: a tényői Élhető vidék, zöldülő vidéktől kezdve a pitvarosi biobrikett gyártáson át a nagyrákosi Virágzó településig több tucatnyi inspiráló fejlesztést és beruházást találhatunk a KlímaSztár programjának elismerései között.

Az Éghajlatvédelmi Szövetség idén olyan hazai zöldfelületi mintákat keres, ahol a növények az „égig érnek”, azaz a pár centisre nyírt gyep és az egynyári növények helyett méhlegelőt, mezőt találunk a városi vagy falusi közterületen.

A felhívás célja nemcsak a legjobbak díjazása, hanem az is, hogy feltárják és minél szélesebb körrel megismertessék a magyarországi jó példákat, hozzájárulva ezzel a szemléletformáláshoz és az eddig megszokott gyakorlat megváltoztatásához.

Az „égig érő zöld” területek- sokkal sokszínűbb élőhelyet jelentenek, ahol változatosabb növényfajokkal találkozhatunk. Az ilyen területek sokkal több hasznos állatnak biztosítanak élő- és táplálkozó helyet: a legkisebb beporzóktól a nagyobb madarakig. A diverzitás biztosítása mellett segítenek az alkalmazkodásban is: hűtik a környezetüket, és segítenek elviselhetőbbé tenni a forró időszakokat.

A KlímaSztár díj – Forrás: Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség 

Az ilyen területek fenntartása kevesebb géphasználatot tesz szükségessé, a kevesebb géphasználat pedig kisebb környezetszennyezéssel jár, hiszen ezek a gépek legtöbbször benzinnel vagy gázolajjal üzemelnek. Kisebb a kézi munkaigényük is: fenntartásuk sokkal kevesebb élő munkával is megoldható, így összességében sokkal gazdaságosabban fenntarthatók.

Ha ismersz ilyen jó példával szolgáló, „égig érő” települést, akkor 2024. április 8. hétfőig tudod javasolni KlímaSztárnak.

Ehhez nem kell mást tenned, mint kitölteni ezt az adatlapot. A beérkezett javaslatokat egy szakmai csapat nézi át, és azokról a területekről, amiket ők is mintaértékűnek találnak, részletesebb adatokat és képeket is gyűjtenek, továbbá egyeztetnek a terület tulajdonosával és kezelőjével.

A végleges javaslatok értékelését egy szakértő zsűri végzi, és a kiválasztott KlímaSztárok díjainak átadására, illetve a díjazott pályamunkák bemutatására a Zöld Civil Országos Találkozó nyitó plenáris programján kerül sor a Nagykovácsi Teleki-Tisza-kastélyban, 2024. május 24-én.

További információ az Éghajlatvédelmi Szövetség honlapján, e-mailben a lajtmann [at] gmail [dot] com címen és a 06 30 232 66 58 telefonszámon érhető el.

Ne habozz, mutasd meg a jó példát! Legyen a Te településed a következő KlímaSztár!

Nyitóképünk forrása: Pixabay / Myriam Fotos

Ajánljuk még:

Tízből kilenc magyar nem eszik elég zöldséget és gyümölcsöt – tegyünk ellene!

Csupán 10 százalékunk eszi meg az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott zöldség- és gyümölcs mennyiséget, azaz a napi legalább 5 adagot – mutatják a STADA Palánta Programjának keretében végzett friss, reprezentatív felmérésének adatai. Sőt, a felmérés alapján csak minden második ember van tisztában az ajánlással. Kiderült, hogy többségünknek sokat jelent ugyan a szezonalitás, de szinte minden negyedik magyar ember olyan zöldséget és gyümölcsöt vesz, amit épp megkíván vagy, ami olcsó. A változást kisgyermekkorban kell elindítani.