A világ egyik legszigorúbb élelmiszerbiztonsági rendszere vigyáz ránk: a „Safe2Eat” kampány neked is szól!

GolfÁramlat

A világ egyik legszigorúbb élelmiszerbiztonsági rendszere vigyáz ránk: a „Safe2Eat” kampány neked is szól!

Az EU rendelkezik a világ egyik legszigorúbb élelmiszerbiztonsági rendszerével. A tudományos kiválóságon alapuló rendszer szoros együttműködést foglal magában az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és a nemzeti élelmiszerbiztonsági hatóságok között Európa-szerte, amelyek mindketten központi szerepet játszanak. A „Safe2Eat” kampány célja, hogy az európai emberek az élelmiszer-biztonságot alátámasztó tudományos ismeretek megismerésével képessé váljanak arra, hogy magabiztos döntéseket hozzanak az élelmiszervásárlás során. 

Az EU vezető tudósaival szorosan együttműködve Az EFSA a legújabb tudományos eredmények alapján elemzi, értékeli és véleményezi az élelmiszerbiztonságot és a táplálkozási ajánlásokat. Ez biztosítja, hogy nyugodt szívvel fogyaszthassuk ételeiket, tudván, hogy biztonságuk prioritást élvez. A fogyasztók biztonságán és a táplálkozáson túl az EFSA munkája kulcsfontosságú az állatok és a környezet élelmiszerlánccal kapcsolatos kockázatokkal szembeni védelmében. 

Az EFSA 2023-as kutatása szerint az európaiak mintegy 70 százaléka érdeklődik az élelmiszerbiztonság iránt.

Ugyanakkor körülbelül 60 százalékuk túlságosan szakmainak és nehezen érthetőnek találja az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos információkat.

Fotó: EFSA / „Safe2Eat”  

„Safe2Eat” kampány a tudatos vásárlásért és az élelmiszerbiztonságért

Az új kampány egyértelműen, pontosan és érthetően szeretné közvetíteni az élelmiszerek mögött álló tudományt. Legfőbb célja az, hogy a fogyasztók a mindennapi választásaik során a biztonságot és az egészséget szem előtt tartva, minél átgondoltabb döntéseket tudjanak hozni az élelmiszer-fogyasztásuk kapcsán.

Becslések szerint percenként 44 – vagyis Európában éves szinten 23 millió – ember érintett élelmiszer-eredetű megbetegedésben, amelyek közül átlagosan mintegy 4700 eset bizonyul végzetesnek.

A szakemberek szerint a megbetegedések jelentős hányada a háztartások helytelen élelmiszerkezelési gyakorlataira vezethető vissza. Mindez megelőzhető lenne, ugyanakkor mivel az otthoni élelmiszer-kezelés jogszabályokkal nem befolyásolható, ezért a fogyasztói tudatosság kialakulását segítő szemléletformálás lenne célravezető.

Fotó: EFSA / „Safe2Eat”  

Mindez hangsúlyosan megjelenik az EU tizennyolc országában induló „Safe2Eat” kampányban, amellyel az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) az európai lakosság élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos tudatosságát szeretné előmozdítani. A 2024-ben többek között Románia, Csehország, Görögország, valamint Ausztria veszt részt a kampányban. Magyarországon az EFSA fő partnere a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Fogyasztóként napi szinten számtalan, élelmiszerrel kapcsolatos döntést hozunk, e döntéseket befolyásoló tényezők pedig eltérőek lehetnek. Az „Élelmiszer-biztonság az EU-ban” című, 2022. évi Eurobarométer felmérés szerint 

az élelmiszerekkel kapcsolatos döntéseinkben az ár és az íz a legmeghatározóbb tényező – 54 százalékban, illetve 51 százalékban befolyásolják választásainkat –, majd az élelmiszer-biztonság és az élelmiszer eredete következik, mindkettő 46 százalékos nyomatékkal.

Tízből körülbelül négy ember azt állítja, hogy a tápanyagtartalom számít, míg 16 százalék a környezeti és éghajlati hatásokat jelölte meg domináns befolyásoló tényezőként, 15 százalék pedig azt, hogy saját értékrendje és meggyőződése határozza meg a választását. 

Fotó: EFSA / „Safe2Eat”  

Az európai fogyasztók világviszonylatban a leginkább védett és tájékozott fogyasztók közé tartoznak az élelmiszerekkel kapcsolatos ismereteiket tekintve. 

Az uniós élelmiszerbiztonsági rendszer szavatolja, hogy valamennyi európai polgár élhessen az általa fogyasztott élelmiszerek előállításával, feldolgozásával, csomagolásával, címkézésével és értékesítésével kapcsolatos tájékozódási jogával.  

Tudnivalók a kampányról  

Az idén májusban induló „Safe2Eat” kampány – korábbi nevén #EUChooseSafeFood – célja, hogy kritikus gondolkodásra ösztönözze a fogyasztókat, illetve erősítse az emberek elkötelezettségét az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatban. 

Fotó: EFSA / „Safe2Eat”  

A kampány fontos témái közé tartoznak az élelmiszer-eredetű megbetegedések, a megfelelő élelmiszer-kezelési technikák, az élelmiszerjelölés olvasásának fontossága, vagy az élelmiszerhulladék-csökkentési gyakorlatok előmozdítása. A kiegyensúlyozott táplálkozás és az étrendkiegészítők biztonságossága mellett azt is hangsúlyozzák, hogy mindig fontos tisztában lenni az élelmiszereken feltüntetett, egészségre vonatkozó állítások tudományos hátterével.  Hasznos ismernünk az élelmiszer-adalékanyagokat, az új élelmiszerek biztonságosságát, valamint az élelmiszer-allergének jelenlétét is.

A kampány három kulcsfontosságú területre összpontosít: 

  • Biztonságos élelmiszeripari gyakorlat – Tudományos bizonyítékokkal alátámasztott európai, nemzetközi és nemzeti szabályok biztosítják az élelmiszerbiztonságot a termelőtől a fogyasztóig. Az élelmiszerek biztonságos kezelésére, tárolására, a címkék olvasására és a főzésre vonatkozó tippek a legújabb tudományos eredményekkel igazolva segítenek megalapozott döntéseket hoznunk.
  • Az élelmiszerek és az egészség – A változatos étrend, amely a feldolgozott élelmiszerek mellett friss alapanyagokat is tartalmaz, hozzájárul az általános egészséghez. Olykor szükség van extra egészségügyi előnyöket nyújtó élelmiszerekre vagy étrendkiegészítőkre, a kampány célja pedig, hogy tisztázza a táplálkozási igényeket, az egészségre vonatkozó ajánlásokat és az azokat alátámasztó tudományos eredményeket.
  • Mi van az élelmiszerekben – Az európai előírások biztosítják az élelmiszer.összetevők biztonságosságát, beleértve az adalékanyagokat és az aromákat is.

A kampány arra összpontosít, hogy elmagyarázza, miért biztonságosak az élelmiszer-adalékanyagok és az új élelmiszerek. Ezen túlmenően kiemeli, hogy hogyan történik az élelmiszer-allergéneket tartalmazó termékek egyértelmű címkézése.  

Fotó: EFSA / „Safe2Eat” 

Hogyan vehetünk részt a kampányban?  

A kampányhoz való csatlakozásnak többféle módja van, és a rendelkezésre álló, legtöbb forrás számos uniós nyelven elérhető: 

  • Látogasd a kampány honlapját, ahol gyakorlati tanácsokat találsz az élelmiszerek kiválasztásával kapcsolatban, illetve tájékozódhatsz azokról a tudományos érvekről, amelyek az élelmiszereink biztonságos fogyasztását alátámasztják.
  • Oszd meg saját ismeretségi körödben az online eszköztárban elérhető ingyenes tájékoztató anyagokat, és segíts másoknak is megérteni, hogy – élelmiszereik kiválasztási módjától függetlenül – bízhatnak benne: a választott élelmiszer biztonságos.
  • Légy naprakész; kövesse az EFSA-t az X (korábban Twitter), LinkedIn, Instagram és YouTube oldalakon, és oszd meg a kampány legfrissebb híreit közösségedben. 
  • Ismertesd másokkal is a biztonságos élelmiszerekért tett közös erőfeszítéseinket és az azokat alátámasztó tudományos eredményeket az #EUSafe2Eat kampány hashtag használatával, hogy minél többekhez eljussanak a kampány fontos üzenetei.

Az EFSA-ról – Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) az Európai Unió 2002-ben létrehozott ügynöksége, amely a tudományos tanácsadás pártatlan forrásaként szolgál kockázatkezelők számára, illetve üzeneteket fogalmaz meg az élelmiszerláncokkal kapcsolatos kockázatokról. Együttműködik az uniós tudományos szaktanácsadás alakításának előmozdításáért, és tudományos alapokat biztosít az európai fogyasztók élelmiszer-kockázatokkal szembeni védelméhez. 2024-es kampányuk egyszerre indult el uniós és nemzeti szinten. A kampány honlapja átfogó tájékoztatást nyújt élelmiszerbiztonság témában, háttéranyagai pedig több nyelven is elérhetőek.

A Nébih-ről – A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Agrárminisztérium háttérintézményeként országos hatáskörben felügyeli az élelmiszerlánc-biztonsági szabályok betartását, küzd az élelmiszer-hamisítások és a feketegazdaság ellen. A hivatal küldetése a magyar élelmiszerlánc-biztonság védelme és javítása a termőföldtől az asztalig, valamint hozzájárul ahhoz, hogy a vásárló minőségi élelmiszerrel találkozzon.

Nyitókép: Unsplash / Farhad Ibrahimzade 

 Forrás: EFSA / „Safe2Eat”

Ajánljuk még:

Talaj nélkül nincs élet: hol a vidék megtartó ereje, ha üres a kút?

Aki nem kertészkedik, az is tudja, hogy nem mindegy, milyen talajba hull a mag. Aki pedig kiskertet művel, annak számára ez az egyik legfontosabb kérdés. A kiskerteseknek, kertbarátoknak szervezett egész napos Kertakadémia Tabdiban olyan tudnivalókkal vértezte fel a hallgatóságot, amelyekkel a klímaváltozás tükrében utat mutatott a fenntartható kertműveléshez, az egészséges élelmiszer megtermeléséhez, ahhoz, hogy kis területen hogyan lehet nagy értéket teremteni.