Bárányhús a világ húsvéti asztalain
Olvasási idő: 3 perc

Bárányhús a világ húsvéti asztalain

A húsvét ünnepét világszerte különböző hagyományok szerint ünneplik, de számos kultúrában közös elem a bárányhús fogyasztása. Ez a hagyomány gyakran szimbolikus jelentőséggel bír: a bárány az ártatlanság, az újjászületés és az áldozat jelképe. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan készítik el a bárányhúst különböző országokban a húsvéti ünnepkör idején.

Görög húsvéti bárány – Arni Pashalino

A görög húsvét elképzelhetetlen az Arni Pashalino nélkül. A görögök hagyományosan egész bárányt sütnek nyárson. Az előkészítés már napokkal az ünnep előtt kezdődik. A bárányt először alaposan megtisztítják, majd bedörzsölik sóval, borssal, fokhagymával és friss rozmaringgal. Ezután citromlével locsolják meg, hogy a hús porhanyósabb legyen. A sütés különleges esemény, ahol a család férfi tagjai már kora reggel megkezdik a tűz előkészítését. A bárányt lassan, több órán keresztül forgatják a nyárson, míg a külseje ropogósra sül, belül azonban szaftos marad. A sütés során oregánóval, citromlével és olívaolajjal locsolgatják. Az elkészült bárányhúst általában tzatzikivel és sült krumplival tálalják, és természetesen egy pohár jó görög bor kíséretében fogyasztják.

Francia húsvéti báránysült – Gigot d'Agneau Pascal

Franciaországban a húsvéti báránycomb, a Gigot d'Agneau Pascal az ünnep központi étele. A francia konyha eleganciája ebben az ételben is megmutatkozik. A báránycomb előkészítése során először apró bevágásokat ejtenek a húson, amelyekbe fokhagymaszeleteket és rozmaringágakat tűznek. A húst olívaolajjal kenik meg, majd provance-i fűszerkeverékkel – oregánó, kakukkfű, bazsalikom és rozmaring – dörzsölik be. A sütés előtt a húst szobahőmérsékleten pihentetik. A francia szakácsok a bárányt magas hőmérsékleten kezdik sütni, hogy a külseje karamellizálódjon, majd alacsonyabb hőfokon folytatják, hogy a belső rész rózsaszín és szaftos maradjon. Az elkészült bárányt gyakran burgonyagratin és zöldbabpüré kíséretében kínálják. A tálalás előtt a húst hagyják pihenni, majd a sütés során keletkezett szafttal meglocsolva szolgálják fel.

Baked Lamb shank with bone
Fotó: 123RF

Olasz húsvéti bárány – Abbacchio alla Romana

Olaszországban, különösen Róma környékén, az Abbacchio alla Romana a húsvéti menü sztárja. Ez az étel fiatal bárányból készül, és a római konyha egyszerűségét és gazdagságát tükrözi. A hús előkészítése során a bárányt darabokra vágják, majd fokhagymával, rozmaringgal és citromlével pácolják néhány órán keresztül. A főzés során először olívaolajban megpirítják a húsdarabokat, majd fehérborral és húslevessel felöntik. A párolás lassú tűzön történik, míg a hús omlóssá válik. Az utolsó szakaszban hozzáadják a finomra vágott friss petrezselymet, mentát és egy kis citromhéjat, amelyek frissességet adnak az ételnek. Az elkészült abbacchio-t általában articsókával és burgonyával tálalják, ami könnyeddé és változatossá teszi a húsvéti lakomát.

Marokkói húsvéti bárány – Méchoui

Marokkóban a keresztény közösségek és a turisták által is kedvelt húsvéti étel a Méchoui, ami hagyományosan egészben sült bárányt jelent a machrebi konyhában. A marokkói báránysütés különlegessége a fűszerezésben rejlik: őrölt kömény, koriander, fahéj, sáfrány és paprika keverékével dörzsölik be a húst, majd olívaolajjal és citromlével kenik meg. A bárányhúst hagyományosan földbe ásott kemencékben sütik, ahol lassú tűzön, akár 5-6 órán keresztül párolódik, míg a hús annyira omlóssá válik, hogy szinte leolvad a csontokról.

Grilled lamb with cous-cous
Fotó: 123RF 

A sütés során a húst rendszeresen locsolják olvasztott vajjal, ami gazdag ízt és aranybarna színt ad neki. A Méchoui-t általában kézzel eszik, kuszkusszal és grillezett zöldségekkel körítve. A fogást gyakran mentateával szolgálják fel, ami segíti az emésztést a gazdag, zsíros hús után.

Angol húsvéti báránysült mentaszósszal – Roast Lamb with Mint Sauce

Az angol húsvéti asztal elmaradhatatlan fogása a báránysült mentaszósszal. A brit konyha egyszerűségében rejlik a szépsége: a báránycomb vagy báránylapocka előkészítése során sóval, borssal, rozmaringgal és fokhagymával dörzsölik be. Néhányan olívaolajjal kevert mustárral is bekenik a húst, ami különleges ízt ad neki. 

roasted lamb leg
Fotó: 123RF 

A sütés közepes hőfokon történik, és gyakran burgonyával, répával és hagymával együtt sütik, így a zöldségek magukba szívják a hús ízét. A jellegzetes mentaszósz friss mentából, cukorból, ecetből és egy kis citromléből készül. Az édeskés-savanykás mártás tökéletesen kiegészíti a bárányhús gazdag ízét. Az angolok általában Yorkshire puddinggal és sült burgonyával tálalják a húsvéti bárányt, és természetesen egy pohár vörösbor sem hiányozhat mellőle.

A cikk megjelenését a METRO támogatta.

Nyitókép: 123RF

Kapcsolódó tartalom
Becsinált leves fürjből
| 2025. április 26

Becsinált leves fürjből

Hancsik Edit receptje