Zsályás-sajtos körtepite

Gasztro

Zsályás-sajtos körtepite

A zsálya csodálatos gyógynövény, de fűszerként sokkal ritkábban vesszük elő. Pedig a sült levelek egészen egyedi ízzel kecsegtetnek. Süthetjük bundában, ínyenc köretnek is, társíthatjuk mindenféle pecsenyével. Ebben a körtés, sós pitében az érett körte és a zamatos zsálya pompás kettőst alkot, igazi, finom, őszi ízkavalkád. Uzsonnára, vendégvárónak, borkorcsolyának való.

Hozzávalók

  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 1 kiskanál só
  • 6 db körte
  • 1 kiskanál citromlé
  • 12 zsályalevél
  • 20 dkg ementáli jellegű, érett sajt

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A lisztet a vajjal meg a sóval elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját és tejfölt. Alaposan összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük. A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, a magházat kiemeljük. Forrásban lévő citromos vízben 2 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A tésztát 2/3 részét lisztezett deszkán kb. 20x20 cm-es lappá nyújtjuk és egy sütőpapírral bélelt kistepsibe fektetjük.  Rárakosgatjuk a körtéket, minden körtére egy-egy zsályalevelet fektetünk.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Reszelt sajttal beborítjuk, majd a pite tetejét a maradék tésztával berácsozzuk.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt megsütjük.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

 

Ajánljuk még:

Csokoládés-mandulás körtetorta

Amikor először sütöttem, nem is gondoltam, hogy a csoki meg a körte ilyen jól megférnek egymás mellett. Mi több, szépen kiegészítik egymást. Télen befőttel is elkészíthetjük, és almával is ki lehet próbálni. Igazi hétvégi, ünnepi finomság!