Hozzávalók (2 főre)
- 25-30 dkg csibezúza
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1/2 zellergumó
- 1 db kisebb burgonya
- 2 db pici vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek olívaolaj
- 1 tk fűszerpaprika
- Só
Elkészítés
Mindenekelőtt jól tisztítsuk meg a csirkezúzákat, és tegyük fel főni. A nagyjából egy liter főzővízbe csak sót, az egyik vöröshagymát, valamint a fokhagymát tegyük hozzá, aztán 1/5-2 óra alatt főzzük puhára.
Közben az olívaolajon üvegesre dinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. Amikor elkészül, hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, a burgonya kivételével, és folyamatos kevergetés közben azokat is átdinszteljük.
Rászórjuk a fűszerpaprikát, ami lehet füstölt paprika is, így kicsit olyan lesz az étel íze, mintha szalonna lenne benne. Ezután azonnal öntsük rá a zúzát, főzőlével együtt, így nem ég meg a fűszerpaprika. Végül tegyük bele a kockára vágott burgonyát is. Amint a burgonya is megpuhult, egy pici csípős paprikával tálaljuk az ételt.
Miért a zúza?
A csirkezúza méltatlanul mellőzött alapanyag, pedig a mai egészséges étkezés egyik bástyája lehetne, ugyanis kész csodaszernek számít.
Nagyon alacsony a kalóriatartalma (nincs 100 kcal 10 dkg-ban), viszont nagyon magas a fehérjetartalma (17,7 gr/10 dkg.)
A népi gyógyászatban mérgezés esetén is használták, mert kiüríti a mérgeket, és beállítja a gyomorsavat. Cinket tartalmaz, ami az immunrendszerünk jó működéséhez, a csontok kifejlődéséhez, a haj és a körmök egészségéhez is szükséges. Magas fehérjetartalma serkenti az anyagcserét, szeléntartalma pedig lassítja az öregedési folyamatokat és a tumor esetleges kialakulása ellen is jó szolgálatot tehet, de a pajzsmirigyet is támogatja. Bónusz, hogy sok folsavat is tartalmaz a zúza, így a sejtek regenerálódásában is fontos szerepet tölt be.
Ajánljuk még: