Zöldséges-sajtos kevert sütemény

Gasztro

Zöldséges-sajtos kevert sütemény

 Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 3 bögre liszt (1 bögre: 2,5 dl)
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 bögre zöldborsó
  • 1 bögre tej
  • 1 bögre olívaolaj
  • 10 dkg sajt
  • 3 db tojás
  • 140 g joghurt
  • 1 tasak instant élesztő
  • 1 kk cukor

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Habverővel összekeverjük a tojásokat és a joghurtot. Ezután hozzáadjuk a tejet, majd az olajat és az élesztőt. Beleforgatjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük az egészet. Ekkor adjuk a tésztához a finomra reszelt sajtot, a zöldborsót és két darab, zöldséghámozóval vékonyra szeletelt sárgarépát. Dolgozzuk össze az egészet, majd tegyük kivajazott formába. A tetejét díszítsük szintén hámozóval szelt sárgarépával, és locsoljuk meg egy kis olajjal. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 40 percig.

Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Virágzó közösségek, áldáshozó hagyományok – az idei Úrnapja legerősebb üzenete Budaörsről

Országszerte több településen is szokás virágos sátrat és virágszőnyeget készíteni Úrnapjára. A hagyomány leglátványosabb formáit talán a Budapest környéki, jórészt sváb és szlovák nemzetiségű településeiben figyelhetjük meg, és a káprázatos virágözön jelentéstartalma és üzenete egyre gazdagabb, ahogy távolodunk a szokás 19. századi formáitól. Az eredetileg elsősorban paraliturgikus cselekvésként meghonosodott úrnapi sátor-állítás és virágszőnyeg-készítés szerepe mára jócskán túlmutat az egyházi, vallásos kereteken: a helyi közösségek identitásának szerves részévé vált, és felértékelődött generációkat összekovácsoló, közösségszervező ereje. Idén Budaörsön követtük nyomon az egyik legszebb oltár készítését, majd a szombati koszorúkötést, a vasárnapi virágszőnyeg leterítését, és elmondhatjuk: a látvány csak a felszín, a lényeg a közösségi összetartozáson van. A hagyomány emberi oldalát mutatjuk.