Hozzávalók
- 4-5 szelet sertéskaraj
- 2 ek olívaolaj
- 2 ág rozmaring
- 5 szem burgonya
- 15 dkg húsos szalonna
- 1/2 patisszon
- 1/2 zellergumó
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 cukkini
- 2-3 dl tejföl
- 2 db tojás
- só
Elkészítés
A karajról eltávolítjuk a hártyát, majd 1-1,5 cm vastagságú szeleteket vágunk belőle. Egy kevés zsiradékot serpenyőben felforrósítunk, majd besózást követően hirtelen elősütjük a hússzeleteket. Amikor pirosodik az egyik oldaluk, megfordítjuk a húsokat és rozmaringággal kenegetjük rá a forró olajat, hogy az illóolajok átjárják a rostokat. Ezt követően kivesszük a hússzeleteket és félretesszük.
Ezután egy tepsibe öntjük a serpenyőből a zsiradékot, majd elkezdjük rétegezni a zöldségeket. Elsőként a hasábra vágott burgonyát terítjük el benne, ami majd fel is szívja egy kicsit a zsiradékot. Ízlés szerint sózzuk. Ezt követően csíkokra vágott húsos szalonnát szórunk a burgonyára. Következik a patisszon, melyet meghámozva, szeletelve teszünk a következő rétegként a tepsibe. Ezt is ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd erre rakjuk a vékonyra vágott zellergumót, a felvágott hagymát és fokhagymát. Meglocsoljuk olívaolajjal, majd a tetejére sorakoztatjuk az elősütött húsokat. Megszórjuk vékonyra vágott sárgarépával és szeletelt cukkinivel, ezeket is megsózzuk.
A sütőt előmelegítjük 180-200 fokra, majd a tepsit kb. 40 percre a forró sütőbe helyezzük. Mire a zöldségek megpuhulnak, addigra a hús is meg fog sülni. Végül készítünk egy öntetet 2-3 dl tejfölből és 2 tojásból. 40 perc után kihúzzuk a tepsit a sütőből, és a zöldséges rakott karaj tetejére öntjük a tejfölös mártást.
Ezután még tegyük vissza 10-15 percre az ételt a sütőbe, majd forrón tálaljuk.
Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:
Ajánljuk még: