Gasztro

Zöldséges húspástétom sült paprikával

Felvágott helyett sokféle zöldségkrém kerül nálunk a kenyérre, de télen szeretjük a házi húspástétomokat. A kocsonyafőzésnél megmaradt bőrkét, zsírosabb, kocsonyás, kollagénnel teli részeket jól felhasználhatjuk a zöldségekkel gazdagított húspástétomhoz.

Hozzávalók

  • 1 húsos kápia paprika
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 50 dkg darált hús
  • só, pirospaprika
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű
  • 25 dkg vegyes leveszöldség
  • 50 dkg puha bőrke, kövérje, ami a kocsonyából visszamaradt
  • 1 dl vörösbor

Elkészítés

A kápia paprikát felszeleteljük, egy nagyobb lábosban az olajon megsütjük, félretesszük. A visszamaradt olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a darált húst.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Fűszerezzük, és fehéredésig sütjük. Beletesszük az apró darabokra vágott leveszöldséget, a fokhagymát és fedő alatt, olykor-olykor megkeverve puhára pároljuk.

Eközben a kocsonyafőzésnél visszamaradt bőrkét és kövérjét finomra daráljuk. Ha a hús megpuhult, felöntjük a vörösborral, elkeverjük a zsíros péppel. Megkóstoljuk, ha szükséges, utána ízesítjük.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Egy vízzel kiöblített formába simítjuk, a tetejére fektetjük a sült paprikákat, szépen belenyomjuk a még langyos masszába és a hűtőben megdermesztjük.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho