A zöld színű ételek fogyasztásának nemcsak bibliai magyarázata van. A tavasz beköszöntével a parasztember az első zsengéktől remélt megtisztulást és életerőt, böjt végéhez közeledve pedig a zöldcsütörtöki zöld nap is ezt szolgálta. Gyakorlatilag mindenből készítettek levest vagy főzeléket, ami zölden elérhető volt, de míg a paraszti kultúrában ilyenkor még nem lehetett brokkolit, zöldborsót, kelbimbót, friss káposztát, cukkinit, póréhagymát vagy zöldbabot szedni a kertből, mi már megtehetjük, hogy a zöldcsütörtöki étkezésünkbe nagyobb merítésből válogatunk a piaci, vásárcsarnoki vagy áruházi kínálatból.
Éppen ezért receptválogatásunkba olyan ételeket is mutatunk, amelyek nem tudtak hagyományos zöldcsütörtöki fogásokként bekerülni a köztudatba, hiszen még a 20. század közepén sem volt általános a nem szezonális alapanyagokhoz való könnyű hozzáférés. Ma már gyakorlatilag mindenféle zöldségből készíthetünk zöldcsütörtöki ételt, ami zöld színű, és hozzájutunk. Sőt: feltéteket is – húspótló finomságokat a zöld főzelék mellé. Gyakorlatilag csak a fantáziánk szab határt egy ízletes és ínyencek által sem megvetendő zöldcsütörtöki fogás elkészítésének.
Jó étvágyat kívánunk!
Zöldcsütörtöki leves
Ha a nagyhéten (vagy bármikor máskor) egy különleges húsmentes levesre vágynátok, ezt a virágos verziót próbáljátok ki!