Zöldcsütörtöki fogások – ínyenceknek is!

Gasztro

Zöldcsütörtöki fogások – ínyenceknek is!

A hagyomány szerint zöldcsütörtökön – az utolsó vacsorára emlékezve – friss zöldekből készült ételeket illik fogyasztani. Idén szerencsénk van, hiszen hamarabb érkezett a tavasz, és már bőven van madársaláta, sóska és csalán, de zsenge spenótot is lehet már látni a kiskertekben. Többségünk a piacról szerzi be ilyenkor a főzelékhez, leveshez valót, és bár a tradicionális receptek szerint nemcsak húsmentesen kell ezekből elkészíteni a napi betevőt, hanem szigorúan böjtösen is, állati zsiradék és fehérje nélkül, ma már az is méltányolható, ha valaki legalább arra figyel, hogy valóban kerüljön zöld az asztalra zöldcsütörtökön. Ehhez adunk néhány tippet.

A zöld színű ételek fogyasztásának nemcsak bibliai magyarázata van. A tavasz beköszöntével a parasztember az első zsengéktől remélt megtisztulást és életerőt, böjt végéhez közeledve pedig a zöldcsütörtöki zöld nap is ezt szolgálta. Gyakorlatilag mindenből készítettek levest vagy főzeléket, ami zölden elérhető volt, de míg a paraszti kultúrában ilyenkor még nem lehetett brokkolit, zöldborsót, kelbimbót, friss káposztát, cukkinit, póréhagymát vagy zöldbabot szedni a kertből, mi már megtehetjük, hogy a zöldcsütörtöki étkezésünkbe nagyobb merítésből válogatunk a piaci, vásárcsarnoki vagy áruházi kínálatból. 

 

Tovább olvasok

Éppen ezért receptválogatásunkba olyan ételeket is mutatunk, amelyek nem tudtak hagyományos zöldcsütörtöki fogásokként bekerülni a köztudatba, hiszen még a 20. század közepén sem volt általános a nem szezonális alapanyagokhoz való könnyű hozzáférés. Ma már gyakorlatilag mindenféle zöldségből készíthetünk zöldcsütörtöki ételt, ami zöld színű, és hozzájutunk. Sőt: feltéteket is – húspótló finomságokat a zöld főzelék mellé. Gyakorlatilag csak a fantáziánk szab határt egy ízletes és ínyencek által sem megvetendő zöldcsütörtöki fogás elkészítésének.

Jó étvágyat kívánunk!

Zöldcsütörtöki leves

Ha a nagyhéten (vagy bármikor máskor) egy különleges húsmentes levesre vágynátok, ezt a virágos verziót próbáljátok ki!