Zöld fenyőfák

Gasztro

Zöld fenyőfák

Szeretem a sütemények tésztáját zöldre színezni, legyenek akár sósak, akár édesek. A kis ünnepi fenyőfáim is zöld színben pompáznak, porcukor-zúzmara idézi rajtuk a téli hótakarót. Szépen díszítik az asztalt, azután pedig desszertként ropogtatjuk el őket. És mitől lesznek zöldek? Forrázott és pépesített spenótlevéltől, csalánlevéltől, petrezselyemtől. A növények íze éppen csak átsejlik a tésztán, a színe viszont idézi a téli erdőt. Ajándékba is adhatjuk, kartonpapírból vágott talapzaton, celofánzacskóba csomagolva.

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • csipetnyi só
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 tojás
  • 5 dkg parajpüré
  • 5 dkg csokoládé
  • porcukor

Elkészítés

A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk. Ha túl lágynak bizonyulna, akkor kevés lisztet adunk még hozzá. A tésztát fóliába csomagolva néhány órára behűtjük. Azután lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk. Csillagokat vagy hópelyhet szúrunk belőle, 7-8 darabot, amelyek mindegyike egy kicsit nagyobb az előzőnél. Nekem egy hópehely-forma készletem van 12 darab hópehellyel, növekvő sorrendben. Az ilyen munkához is tökéletesen megfelelő!

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A kész darabokat sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben 175 fokon 7-10 perc alatt szép világosra sütjük. Ha kihűltek, gőz felett megolvasztott csokoládé-pöttyökkel egymás tetejére illesztjük a fenyőfa darabjait, és porcukrot szitálunk rá.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho