Gasztro

Vaníliás csiga

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 ek kristálycukor
  • 1-2 ek kefir vagy aludttej
  • 1 tojássárgája
  • 2,5 dl tej
  • kb. 50 dkg finomliszt
  • 6-7 cl olaj
  • 1 ek vaníliapaszta
  • ½ bio citrom héja

A töltelékhez:

  • 10 dkg vaníliás porcukor
  • 5 dkg vaj
  • ½ citrom héja

Elkészítés

Egy kézi habverő segítségével az élesztőt a cukorral, a kefirrel és a tojássárgájával simára keverjük. Hozzáöntjük a langyos tejet, majd 10 dkg lisztet is. Az egészet összedolgozzuk, és 30 percig langyos helyen pihentetjük, hogy a kovász felfusson. Ha már jó habos a massza, reszelünk hozzá citromhéjat, és ízesítjük vaníliával is. Belerakjuk a sót, és annyi liszttel dagasztjuk be, amennyit felvesz. A lényeg, hogy jó lágy tésztát kapjunk.

Dagasztás közben a kezünket folyamatosan olajozzuk, így kerül a zsiradék a tésztába. Ha már szép sima a tészta, akkor langyos helyen duplájára kelesztjük.

Ezután egy jól meglisztezett deszkára borítjuk, és a tenyerünk segítségével óvatosan kissé megnyújtjuk. Ne használjunk nyújtófát, hogy már ne nyomjuk ki belőle a levegőt. Ezután puha vajjal megpötyögtetjük, majd vaníliás cukorral megszórjuk. A töltelékbe is reszelhetünk egy kis citromhéjat. A tészta széleit ezután behajtjuk, majd a tésztát óvatosan feltekerjük, és hat egyenlő részre vágjuk.

Ezeket a részeket egy kicsit még kinyújtjuk, és még egyszer feltekerjük. Kivajazott tepsibe tesszük őket, és hagyjuk még egy kicsit kelni.

180 fokon 35-40 perc alatt pirosra sütjük a csigákat. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Ajánljuk még:

Citromos túrókrémmel töltött tészta

Nagyanyám nem ismerte a raviolit. Fogalma sem volt, hogy a töltött laskát az olaszok így hívják. Csak szerette derelyevágóval felcakkozni a frissen gyúrt és nyújtott házi tésztát, közéje pedig legtöbbször tehéntúró, juhtúró vagy hagymára pirított szalonna került. Hússal ritkábban készítette, de kétségtelen, hogy ezt az egyszerű fogást ezerféleképpen variálhatjuk. Ezúttal egy citromos, túrókrémes változatot mutatunk.