Gasztro

Vaníliás csiga

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 ek kristálycukor
  • 1-2 ek kefir vagy aludttej
  • 1 tojássárgája
  • 2,5 dl tej
  • kb. 50 dkg finomliszt
  • 6-7 cl olaj
  • 1 ek vaníliapaszta
  • ½ bio citrom héja

A töltelékhez:

  • 10 dkg vaníliás porcukor
  • 5 dkg vaj
  • ½ citrom héja

Tovább olvasok

Elkészítés:

Egy kézi habverő segítségével az élesztőt a cukorral, a kefirrel és a tojássárgájával simára keverjük. Hozzáöntjük a langyos tejet, majd 10 dkg lisztet is. Az egészet összedolgozzuk, és 30 percig langyos helyen pihentetjük, hogy a kovász felfusson. Ha már jó habos a massza, reszelünk hozzá citromhéjat, és ízesítjük vaníliával is. Belerakjuk a sót, és annyi liszttel dagasztjuk be, amennyit felvesz. A lényeg, hogy jó lágy tésztát kapjunk.

Dagasztás közben a kezünket folyamatosan olajozzuk, így kerül a zsiradék a tésztába. Ha már szép sima a tészta, akkor langyos helyen duplájára kelesztjük.

Ezután egy jól meglisztezett deszkára borítjuk, és a tenyerünk segítségével óvatosan kissé megnyújtjuk. Ne használjunk nyújtófát, hogy már ne nyomjuk ki belőle a levegőt. Ezután puha vajjal megpötyögtetjük, majd vaníliás cukorral megszórjuk. A töltelékbe is reszelhetünk egy kis citromhéjat. A tészta széleit ezután behajtjuk, majd a tésztát óvatosan feltekerjük, és hat egyenlő részre vágjuk. Ezeket a részeket egy kicsit még kinyújtjuk, és még egyszer feltekerjük. Kivajazott tepsibe tesszük őket, és hagyjuk még egy kicsit kelni.

180 fokon 35-40 perc alatt pirosra sütjük a csigákat. Porcukorral megszórva tálaljuk.

 

Ajánljuk még:

„Már csak mi maradtunk mézeskalácsosok Debrecenben” – a Radics Mézes műhelyben Radics Zoltánnal beszélgettünk

Alig tíz évre rá, hogy 2014-ben a debreceni mézeskalácsosság bekerült a debreceni és a Hajdú-Bihar megyei értéktárba, már csak egyetlen működő mézeskalácsos műhelyt találunk Debrecenben. A híres debreceni mézes tányért ma már csak Radics Zoltán fiatal mézeskalács készítő mester készíti, aki édesapjától, Radics Lászlótól tanulta a mesterséget. Vajon képes lesz fennmaradni ez a több száz éves hagyomány? Mi kell ahhoz, hogy megőrizzük? A szaktudás és a rengeteg munka bizonyosan nem elegendő hozzá – ez derült ki Radics Zoltánnál tett látogatásunk alkalmával is.