Hozzávalók:
A tésztához:
- 2,5 dkg élesztő
- 1 ek kristálycukor
- 1-2 ek kefir vagy aludttej
- 1 tojássárgája
- 2,5 dl tej
- kb. 50 dkg finomliszt
- 6-7 cl olaj
- 1 ek vaníliapaszta
- ½ bio citrom héja
A töltelékhez:
- 10 dkg vaníliás porcukor
- 5 dkg vaj
- ½ citrom héja
Elkészítés:
Egy kézi habverő segítségével az élesztőt a cukorral, a kefirrel és a tojássárgájával simára keverjük. Hozzáöntjük a langyos tejet, majd 10 dkg lisztet is. Az egészet összedolgozzuk, és 30 percig langyos helyen pihentetjük, hogy a kovász felfusson. Ha már jó habos a massza, reszelünk hozzá citromhéjat, és ízesítjük vaníliával is. Belerakjuk a sót, és annyi liszttel dagasztjuk be, amennyit felvesz. A lényeg, hogy jó lágy tésztát kapjunk.
Dagasztás közben a kezünket folyamatosan olajozzuk, így kerül a zsiradék a tésztába. Ha már szép sima a tészta, akkor langyos helyen duplájára kelesztjük.
Ezután egy jól meglisztezett deszkára borítjuk, és a tenyerünk segítségével óvatosan kissé megnyújtjuk. Ne használjunk nyújtófát, hogy már ne nyomjuk ki belőle a levegőt. Ezután puha vajjal megpötyögtetjük, majd vaníliás cukorral megszórjuk. A töltelékbe is reszelhetünk egy kis citromhéjat. A tészta széleit ezután behajtjuk, majd a tésztát óvatosan feltekerjük, és hat egyenlő részre vágjuk. Ezeket a részeket egy kicsit még kinyújtjuk, és még egyszer feltekerjük. Kivajazott tepsibe tesszük őket, és hagyjuk még egy kicsit kelni.
180 fokon 35-40 perc alatt pirosra sütjük a csigákat. Porcukorral megszórva tálaljuk.