Túrótorták – ahogy mi szeretjük

Gasztro

Túrótorták – ahogy mi szeretjük

A nekünk oly kedves túró a tejüzemben lefölözött tejből készül, oltóanyag hozzáadásával. Zsírtartalmától függően lehet krémesebb vagy rögösebb: régen a jó túrót kövérnek is nevezték. Aki házi tejből, odahaza készíti el a túrót, az tudja, milyen az igazi, hófehér, zsíros túró. Amikor a gyermekeim kicsik voltak, a közeli tehenészetből hoztuk a tejet. Olykor megnéztük a bocikat is persze, akikre az ablakból is ráláttunk: a vadvirágos réten legelésztek. Az volt igazán a tej! Sosem fölözték le, sűrű volt és illatos, legtöbbször még langyosan érkezett. Rendszeresen készült belőle, aludttej, vászonkendőn csöpögtetett túró. A savónak örült a cica meg a kutyus, a házi túróra pedig nagyon kellett vigyázni. Nem azért, mintha meg akart volna romlani, hanem mert apró kezek kilopkodták a hűtőből.

Ma is nagyon népszerű tejtermék a túró, sokunk kedvence. Némelyik ugyan csalódást okoz, mert sovány és rögös, száraz és pergős: ahhoz, hogy a csusza jó legyen tőle, tejföllel, vajjal kell keverni. Jól érezzük, hogy a dobozban kapható krémes túró sem mindig az igazi, az is valami álruhában járó túróféleség – de szerencsére kapni minőségi magyar készítményeket is. Kincset ér a minőségi tej és tejtermék, és ez mindig így volt, amióta az ember háziasította a szarvasmarhát. Olyannyira, hogy

a tejtermékek hamisítása vagy éppen átformálása sem mai találmány: a néhai gazdálkodó ember még mágikus cselekvésekhez is folyamodott a nagyobb tejhaszon elérése érdekében. 

Ilyen volt többek közt a harmatszedés is, mely művelet lényege a harmat korai összegyűjtése: ez valamilyen ruhadarabnak a füvön, legelőn, ritkábban való húzogatásával történt, napkelte előtt vagy éjfélkor, gyakran meztelenül. A vajköpülésnek, máshol zürbölésnek nevezett munkafolyamathoz országosan ismert serkentő mondókák, dalok keltek szárnyra az asszonyok szájáról, de hiedelemmondákból ismert volt a vajat lótrágyává változtató boszorkány alakja is.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Nálunk a túró nagy kedvenc: minden héten legalább egyszer kerül az asztalra: gombóc, pite, csusza, szendvicskrém formában. Vagy csak tejfölös túróként, friss zöldségekkel, vacsorára.

Szeretem a túrótortákat is. Könnyűek, gyümölcsösek. Elkészítésük egyszerű, szívesen habzsolja az aprónép, és a család szépkorú tagjainak sem okoz gondot elfogyasztani. A narancsos vagy almás túrótorta elronthatatlan – hacsak szénné nem égetjük. Szeretem, mert gyors, egyszerű, bedobom a sütőbe, és amíg sül, addig elkészül az ebéd. Az őszibarackos túrótorta más gyümölccsel is elkészíthető: édes gyümölccsel, fehér túróval, lágy joghurttal szinte mesébe illő költemény, megédesíti a vasárnapokat. Egy vékony szeletke biztosan nem árt meg belőle: olykor kell egy kis könnyű kényeztetés.

Narancsos túrótorta

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 1 kg túró, csipetnyi só
  • 12 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • 1 csomag főzni való, vaníliás pudingpor
  • fél csomag  sütőpor
  • 7 dkg búzadara
  • 1 alma
  • 3 narancs
  • 10 dkg cukrozott narancshéj

Elkészítés

A túrót szitán áttörjük, majd a vajjal, a cukorral, csipetnyi sóval, a tojássárgákkal alaposan összedolgozzuk. Hozzáadjuk a vaníliás pudingport, a sütőport, a búzadarát, belereszeljük a meghámozott almát. Két narancs levét kifacsarjuk, a harmadik húsát kockára vágjuk és a cukrozott narancshéjjal együtt a túrós masszába vegyítjük. Végül a tojásfehérjékből vert kemény habot is beleforgatjuk és kivajazott, búzadarával meghintett tortaformába töltjük. Előmelegített sütőben 200 °C-on kb. 50 perc alatt megsütjük, és a kikapcsolt sütőben hagyjuk kihűlni.

Almás túrótorta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Almás túrótorta

Hasonlóan készült, mint a narancsos túrótorta: 4-5 szép alma szükséges hozzá. Egy részét gorombára reszelve, a többit apró kockára vágva érdemes hozzáadni. Aki szereti, mazsolával is gazdagíthatja.

Őszibarackos túrótorta

Hozzávalók

  • 2 tojás
  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 5-6 evőkanál tej

A túrókrémhez:

  • 50 dkg túró
  • 2 dl joghurt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom
  • 1 dkg zselatinpor

A tetejére:

  • 50 dkg őszibarack
  • 3 dl szűrt baracklé
  • 1 csomag tortazselé-por

Őszibarackos túrótorta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A tojásokat a vajjal és a cukorral habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a tejet, és alaposan kidolgozzuk. A masszát kivajazott, liszttel meghintett kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben 180 fokon 15-18 perc alatt megsütjük. Eközben elkészítjük a túrókrémet. Ehhez a túrót áttörjük, a joghurttal simára elkeverjük. Cukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és citromlével ízesítjük. A zselatint kevés vízben (vagy szűrt baracklében) feloldjuk, megmelegítjük, és ha teljesen feloldódott, a túrókrémbe forgatjuk. A túrós masszát a kihűlt tésztalapra simítjuk, és hűtőszekrénybe tesszük. Ha megdermedt, a tetejét barack-szeletekkel kirakjuk. A tortazselé-port a baracklével elkeverjük, és a leírás szerint elkészítve a torta tetejére öntjük. Ha ez is megdermedt, forró vízbe mártott késsel felszeleteljük. 

Ajánljuk még:

A zellerpüré felmagasztalása

A zellerpüré nem hivalkodó. Megbújik a tányéron, ügyet sem vetünk rá a pecsenye mellett. Ám az ínyenc tudja, hogy nem ok nélkül kerül a háttérbe. Oly elemi erővel borzolja össze az ízeket, olyan finom íz-összhangot teremt, amit nem is lehet szavakkal körülírni. Sőt, elképzelni is csak nagy gyakorlattal. Amikor beköszöntenek a hűvös napok, szeretem a tejszínnel vagy vajjal, esetleg leheletnyi szerecsendióval finomított, a nyelven olvadó zellerpürét kínálni a húsételek mellé. Vacsoraételként pedig magában is megállja a helyét, kevés sajttal, vagy némi zöldség büszke társaságában.