Ma is nagyon népszerű tejtermék a túró, sokunk kedvence. Némelyik ugyan csalódást okoz, mert sovány és rögös, száraz és pergős: ahhoz, hogy a csusza jó legyen tőle, tejföllel, vajjal kell keverni. Jól érezzük, hogy a dobozban kapható krémes túró sem mindig az igazi, az is valami álruhában járó túróféleség – de szerencsére kapni minőségi magyar készítményeket is. Kincset ér a minőségi tej és tejtermék, és ez mindig így volt, amióta az ember háziasította a szarvasmarhát. Olyannyira, hogy
a tejtermékek hamisítása vagy éppen átformálása sem mai találmány: a néhai gazdálkodó ember még mágikus cselekvésekhez is folyamodott a nagyobb tejhaszon elérése érdekében.
Ilyen volt többek közt a harmatszedés is, mely művelet lényege a harmat korai összegyűjtése: ez valamilyen ruhadarabnak a füvön, legelőn, ritkábban való húzogatásával történt, napkelte előtt vagy éjfélkor, gyakran meztelenül. A vajköpülésnek, máshol zürbölésnek nevezett munkafolyamathoz országosan ismert serkentő mondókák, dalok keltek szárnyra az asszonyok szájáról, de hiedelemmondákból ismert volt a vajat lótrágyává változtató boszorkány alakja is.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Nálunk a túró nagy kedvenc: minden héten legalább egyszer kerül az asztalra: gombóc, pite, csusza, szendvicskrém formában. Vagy csak tejfölös túróként, friss zöldségekkel, vacsorára.
Szeretem a túrótortákat is. Könnyűek, gyümölcsösek. Elkészítésük egyszerű, szívesen habzsolja az aprónép, és a család szépkorú tagjainak sem okoz gondot elfogyasztani. A narancsos vagy almás túrótorta elronthatatlan – hacsak szénné nem égetjük. Szeretem, mert gyors, egyszerű, bedobom a sütőbe, és amíg sül, addig elkészül az ebéd. Az őszibarackos túrótorta más gyümölccsel is elkészíthető: édes gyümölccsel, fehér túróval, lágy joghurttal szinte mesébe illő költemény, megédesíti a vasárnapokat. Egy vékony szeletke biztosan nem árt meg belőle: olykor kell egy kis könnyű kényeztetés.
Narancsos túrótorta
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 1 kg túró, csipetnyi só
- 12 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 3 tojás
- 1 csomag főzni való, vaníliás pudingpor
- fél csomag sütőpor
- 7 dkg búzadara
- 1 alma
- 3 narancs
- 10 dkg cukrozott narancshéj
Elkészítés
A túrót szitán áttörjük, majd a vajjal, a cukorral, csipetnyi sóval, a tojássárgákkal alaposan összedolgozzuk. Hozzáadjuk a vaníliás pudingport, a sütőport, a búzadarát, belereszeljük a meghámozott almát. Két narancs levét kifacsarjuk, a harmadik húsát kockára vágjuk és a cukrozott narancshéjjal együtt a túrós masszába vegyítjük. Végül a tojásfehérjékből vert kemény habot is beleforgatjuk és kivajazott, búzadarával meghintett tortaformába töltjük. Előmelegített sütőben 200 °C-on kb. 50 perc alatt megsütjük, és a kikapcsolt sütőben hagyjuk kihűlni.
Almás túrótorta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Almás túrótorta
Hasonlóan készült, mint a narancsos túrótorta: 4-5 szép alma szükséges hozzá. Egy részét gorombára reszelve, a többit apró kockára vágva érdemes hozzáadni. Aki szereti, mazsolával is gazdagíthatja.
Őszibarackos túrótorta
Hozzávalók
- 2 tojás
- 8 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 15 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 5-6 evőkanál tej
A túrókrémhez:
- 50 dkg túró
- 2 dl joghurt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg cukor
- 1 citrom
- 1 dkg zselatinpor
A tetejére:
- 50 dkg őszibarack
- 3 dl szűrt baracklé
- 1 csomag tortazselé-por
Őszibarackos túrótorta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A tojásokat a vajjal és a cukorral habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a tejet, és alaposan kidolgozzuk. A masszát kivajazott, liszttel meghintett kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben 180 fokon 15-18 perc alatt megsütjük. Eközben elkészítjük a túrókrémet. Ehhez a túrót áttörjük, a joghurttal simára elkeverjük. Cukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és citromlével ízesítjük. A zselatint kevés vízben (vagy szűrt baracklében) feloldjuk, megmelegítjük, és ha teljesen feloldódott, a túrókrémbe forgatjuk. A túrós masszát a kihűlt tésztalapra simítjuk, és hűtőszekrénybe tesszük. Ha megdermedt, a tetejét barack-szeletekkel kirakjuk. A tortazselé-port a baracklével elkeverjük, és a leírás szerint elkészítve a torta tetejére öntjük. Ha ez is megdermedt, forró vízbe mártott késsel felszeleteljük.
Ajánljuk még: