Hozzávalók (4 személyre):
- 40 dkg liszt
- 4 M-es tojás
- 1 kk só
- 50 dkg rögös túró
- 15 dkg füstölt szalonna
- A tálaláshoz tejföl
Elkészítés:
A lisztet a tojással és a sóval alaposan összegyúrjuk, majd az elkészült tésztát becsomagoljuk egy zacskóba, és szobahőmérsékleten pihentetjük legalább egy órát.
Amíg pihen a tészta, felvágjuk a szalonnát és lassú tűznél kipirítjuk a zsírját. Ezután a tésztát elővesszük, lisztezett felületen sodrófával kinyújtjuk, majd szabógallérra (hosszú szárú háromszögekre) vágjuk úgy, hogy belisztezzük, feltekerjük a sodrófára, majd azon hosszában felvágjuk a tésztát. Ezután a hosszú csíkokból háromszögeket vágunk le. Nálunk ilyen formájú volt, de természetesen mindenki ízlés szerint vághatja a tésztát, ahogyan szereti.
A tésztát sós vízben kifőzzük. Ha a víz újra felforrt, egy-másfél percen belül készen is van. A vízből kiszedve azonnal rátesszük a forró szalonnazsírra, aztán belekeverjük a túrót is. A túrós tészta akkor igazán finom, ha a túró kicsit több, mint a tészta. Egy picit még együtt melegítjük, majd tálaláskor teszünk rá egy nagy adag zsíros tejfölt és pörcöt is.
Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: