Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 kg liszt
- 2 ek kristálycukor
- 2,5 dkg élesztő
- 2 tojássárgája
- 10 dkg vaj
- kb 2,5 dl tej
- 1 kk só
A töltelékhez:
- 25 dkg Magyar Rögös Túró
- 3 ek porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 citrom héja
- 2 db tojás
1 tojás a kenéshez
Szilvalekvár a töltéshez
Elkészítés:
Egy deciliter tejet meglangyosítunk, majd egy kevés cukorral felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben a liszttel eldörzsöljük a szobahőmérsékletű vajat. Ezután a sóval, a tojások sárgájával, a maradék cukorral és a tejjel rugalmas tésztát gyúrunk. Ezután letakarjuk, majd hagyjuk kelni 30-40 percet.
Ha a tészta megkelt, kb. 10 dkg-os darabokat szakítunk belőle, és golyó alakra formáljuk őket. 15 percet pihentetjük őket letakarva. Közben a túrót kikeverjük a cukorral, vaníliával, citromhéjjal és a tojások sárgájával.
Ha a tésztagolyók megpihentek, mindegyiket lenyomjuk a tenyerünkkel, és a közepükbe mélyedést készítünk. Gazdagon megtöltjük az édes túróval és egy-egy kanálnyi szilvalekvárt is teszünk rájuk.
A peremüket lekenjük felvert tojással. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, az ökörszemeket pedig sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
A finom ételek elkészítését a Magyar Tej termékeket gyártó Alföldi Tej támogatta
Ajánljuk még: