Túrós ökörszem

Gasztro

Túrós ökörszem

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 kg liszt
  • 2 ek kristálycukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • kb 2,5 dl tej
  • 1 kk só

A töltelékhez:

  • 25 dkg Magyar Rögös Túró
  • 3 ek porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom héja
  • 2 db tojás

1 tojás a kenéshez

Szilvalekvár a töltéshez

 

Tovább olvasok
turos-okorszem-recept-borbas-marcsi

Elkészítés: 

Egy deciliter tejet meglangyosítunk, majd egy kevés cukorral felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben a liszttel eldörzsöljük a szobahőmérsékletű vajat. Ezután a sóval, a tojások sárgájával, a maradék cukorral és a tejjel rugalmas tésztát gyúrunk. Ezután letakarjuk, majd hagyjuk kelni 30-40 percet. 

Ha a tészta megkelt, kb. 10 dkg-os darabokat szakítunk belőle, és golyó alakra formáljuk őket. 15 percet pihentetjük őket letakarva. Közben a túrót kikeverjük a cukorral, vaníliával, citromhéjjal és a tojások sárgájával.

turos-okorszem-recept-borbas-marcsi

 

Ha a tésztagolyók megpihentek, mindegyiket lenyomjuk a tenyerünkkel, és a közepükbe mélyedést készítünk. Gazdagon megtöltjük az édes túróval és egy-egy kanálnyi szilvalekvárt is teszünk rájuk.

turos-okorszem-recept-borbas-marcsi

 

A peremüket lekenjük felvert tojással. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, az ökörszemeket pedig sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 20-25 perc alatt pirosra sütjük. 

A finom ételek elkészítését a Magyar Tej termékeket gyártó Alföldi Tej támogatta

Ajánljuk még:

Sárgadinnye zöldfűszerekkel, sárga szirmokkal

Menta, citromfű, bazsalikom, körömvirág, levendula – a nyár izgalmas fűszerei. A közös bennük, hogy a sárgadinnyével különösen finoman ötvözhetjük őket! Ráadásul mind hűsítenek is, úgyhogy a forró napokon az édes sárgadinnyéket hol egyikkel, hol másikkal bolondíthatjuk meg. A sárgadinnyét sosem lehet megunni így! Mutatós, ha a dinnye húsát karalábévájóval vájjuk ki, de ha nincs kedvünk bíbelődni a kis dinnyegolyók formázásával, akkor jöhet a kés, legyenek egyszerűen kockák.