Túrós lepény

Gasztro

Túrós lepény

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 ek cukor
  • kb. 1,5 dl tej
  • 1 tojássárgája
  • 3 dkg vaj
  • 1 csipet só

A túrókrémhez:

  • 1,2 kg rögös túró
  • 4 ek cukor
  • 3 db tojás
  • 1 biocitrom
  • 1 tk vaníliapaszta
  • 1 csipet só
  • 15 dkg mazsola

A tejfölös krémhez:

  • 50 dkg tejföl
  • 2 ek cukor
  • 3 tojássárgája

 

  • A tepsi kenéséhez sertészsír

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A tésztához az élesztőt felfuttatjtuk a meglangyosított tejben a cukorral. Ha már szép habos, akkor belekeverjük a tojássárgáját, majd az egészet hozzáadjuk a liszthez. Egy csipet sóval is ízesítjük. Annyi folyadékot adunk még hozzá, hogy egy könnyű, lágy kelt tészta legyen a végeredmény. A puha vajat is beledolgozzuk. Ha elkészültünk, letakarjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk duplájára kelni.

A töltelékhez a túrót ízesítjük citrommal, valamint vaníliával és egy csipet sóval is. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük három evőkanál cukorral, majd a túróhoz adjuk. A fehérjét kemény habbá verjük egy kanál cukorral, majd ezt is a túróba forgatjuk. A mazsolát is hozzáadjuk. Ha szükséges, adhatunk még hozzá cukrot, ez egyéni ízlés kérdése.

Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen kinyújtjuk, és egy nagy, sertészsírral kikent tepsibe simítjuk, majd ráöntjük a túrós tölteléket.

A tejfölt krémesre kikeverjük a cukorral és a tojások sárgájával, majd a túró tetejére öntjük.

180 fokon szép pirosra sütjük.

Ajánljuk még:

7 ország karácsonyi asztala – mit esznek Európában karácsonykor?

Minden nemzetnek megvannak a saját, hagyományos karácsonyi ételei: méghozzá nagyon különlegesek! Érdemes egy kicsit megismerkedni velük, netán ihletet kapni egy-egy fogás elkészítéséhez! Körbejártuk hát Európát, hogy kiderüljön, mi kerül a karácsonyi asztalra egy kicsivel arrébb!