Túrós csusza gazdagon

Gasztro

Túrós csusza gazdagon

Ebből a finomságból mindenki repetázni fog.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 3 db tojás
  • 30 dkg félfogós liszt
  • 1 tk. só

Az összeállításhoz:

  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 15 dkg húsos szalonna
  • 50 dkg rögös túró
  • 50 dkg zsíros tejföl
  • 2-3 gerezd fokhagyma

  

Tovább olvasok

Elkészítés

A tésztához a lisztet összegyúrjuk a tojásokkal és a sóval. Alaposan kidolgozzuk, hogy a felülete tökéletesen sima legyen. Ezután zacskóba rakjuk, és szobahőmérsékleten pihentetjük minimum egy órát. Ha a tészta megpihent, kinyújtjuk, majd olyan formára vágjuk, amilyenre szeretnénk. Nálunk az ácsszög volt a megszokott ehhez az ételhez.

A kockára vágott szalonna zsírját lassú tűznél kezdjük el kisütni. Közben hozzáadjuk az aprított húsos szalonnát is. Ha elkészült, kiszedjük a pörcöt. A még meleg zsiradékba beleaprítjuk a fokhagymát, de már nem sütjük. Egy adag zsírt előtte locsoljunk egy közepes méretű tűzálló tál aljába. A friss tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük kb. 2 perc alatt. Ezután hozzáadjuk a kisült zsírhoz, és alaposan átkeverjük. A túrót összekeverjük a tejföllel, sóval ízesítjük, majd a tésztához adjuk.

A túrós tésztát egyenletesen belesimítjuk a kizsírozott sütőedénybe. A tetejére rászórjuk a pirított szalonnát, és előmelegített, kb. 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Figyeljünk, hogy ne süssük túl, hogy jó szaftos maradjon!

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X