Hozzávalók
A tésztához:
- 3 db tojás
- 30 dkg félfogós liszt
- 1 tk. só
Az összeállításhoz:
- 15 dkg füstölt szalonna
- 15 dkg húsos szalonna
- 50 dkg rögös túró
- 50 dkg zsíros tejföl
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só
Elkészítés
A tésztához a lisztet összegyúrjuk a tojásokkal és a sóval. Alaposan kidolgozzuk, hogy a felülete tökéletesen sima legyen. Ezután zacskóba rakjuk, és szobahőmérsékleten pihentetjük minimum egy órát. Ha a tészta megpihent, kinyújtjuk, majd olyan formára vágjuk, amilyenre szeretnénk. Nálunk az ácsszög volt a megszokott ehhez az ételhez.
A kockára vágott szalonna zsírját lassú tűznél kezdjük el kisütni. Közben hozzáadjuk az aprított húsos szalonnát is. Ha elkészült, kiszedjük a pörcöt. A még meleg zsiradékba beleaprítjuk a fokhagymát, de már nem sütjük. Egy adag zsírt előtte locsoljunk egy közepes méretű tűzálló tál aljába. A friss tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük kb. 2 perc alatt. Ezután hozzáadjuk a kisült zsírhoz, és alaposan átkeverjük. A túrót összekeverjük a tejföllel, sóval ízesítjük, majd a tésztához adjuk.
A túrós tésztát egyenletesen belesimítjuk a kizsírozott sütőedénybe. A tetejére rászórjuk a pirított szalonnát, és előmelegített, kb. 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Figyeljünk, hogy ne süssük túl, hogy jó szaftos maradjon!
Ajánljuk még: