Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- 1 kk cukor
- csipet só
- kb. 6 dl langyos víz
A kencéhez:
- 25 dkg zsír
- friss kapor
- őrölt bors
- só
A tálaláshoz:
- medvehagymás tejföl
Elkészítés:
Az élesztőt langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk. Egy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a csipet sót, majd folyamatosan adagoljuk hozzá a langyos vizet. Lágy tésztát dagasztunk, de olyat, amit majd tudunk hajtogatni.
Amikor a tészta felületén megjelennek az apró buborékok, letakarva hagyjuk a duplájára kelni. Miután szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán jó vékonyra nyújtjuk. Minél vékonyabbra sikerül kinyújtanunk, annál finomabb lesz, miután kisült.
A zsírt közben megolvasztjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük az apróra vágott friss kaporral. Megkenjük vele a kinyújtott tésztát és elkezdjük hajtogatni. A tészta egyik szélét megfogjuk és középre hajtjuk, majd a másik szélét ráhajtjuk a már behajtott harmadra. A tetejére rákenjük a maradék kencét, és ugyanúgy egymásra hajtjuk a tésztaszéleket, mint az előbb. 10 percet pihentetjük, majd kinyújtjuk és újra hajtogatjuk.
Két nagy tepsit kizsírozunk, a tésztát akkorára kinyújtjuk, hogy pont a két tepsibe el tudjuk teríteni. Félbe vágjuk, majd óvatosan belehelyezzük a darabokat a két tepsibe. Ezután hagyjuk, hogy újra jól megkeljen. Forró, 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt szép világosbarnára sütjük. Fűszeres, medvehagymás tejföllel tálaljuk.
Ajánljuk még: