Tót lepény

Gasztro

Tót lepény

 Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • csipet só
  • kb. 6 dl langyos víz

A kencéhez:

  • 25 dkg zsír
  • friss kapor
  • őrölt bors

A tálaláshoz:

  •  medvehagymás tejföl

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Az élesztőt langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk. Egy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a csipet sót, majd folyamatosan adagoljuk hozzá a langyos vizet. Lágy tésztát dagasztunk, de olyat, amit majd tudunk hajtogatni.  

Amikor a tészta felületén megjelennek az apró buborékok, letakarva hagyjuk a duplájára kelni. Miután szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán jó vékonyra nyújtjuk. Minél vékonyabbra sikerül kinyújtanunk, annál finomabb lesz, miután kisült.

A zsírt közben megolvasztjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük az apróra vágott friss kaporral. Megkenjük vele a kinyújtott tésztát és elkezdjük hajtogatni. A tészta egyik szélét megfogjuk és középre hajtjuk, majd a másik szélét ráhajtjuk a már behajtott harmadra. A tetejére rákenjük a maradék kencét, és ugyanúgy egymásra hajtjuk a tésztaszéleket, mint az előbb. 10 percet pihentetjük, majd kinyújtjuk és újra hajtogatjuk.

Két nagy tepsit kizsírozunk, a tésztát akkorára kinyújtjuk, hogy pont a két tepsibe el tudjuk teríteni. Félbe vágjuk, majd óvatosan belehelyezzük a darabokat a két tepsibe. Ezután hagyjuk, hogy újra jól megkeljen. Forró, 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt szép világosbarnára sütjük. Fűszeres, medvehagymás tejföllel tálaljuk.

Ajánljuk még:

Hogyan gurult be a narancs a karácsonyfa alá?

Amikor elhatároztam, hogy utánajárok a narancs és a karácsony különleges kapcsolatának, azt hittem: könnyebb dolgom lesz. A narancs, mint déligyümölcs viszonylag modernkori termékként élt bennem, és álmaimban sem gondoltam volna, hogy sokkal, de sokkal régebbre nyúlik vissza  a története. Tartsanak velem, hogy megpróbáljuk együtt kideríteni, hogyan is gurulhatott be a narancs a karácsonyfa alá!