Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 25 dkg darált marhahús
- 25 dkg darált sertéshús
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 ek rizs
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek fekete lencse
- 1 egész tojás
- só
- bors
- lestyán
- tárkony
A töltéshez:
- 1 kg paprika
A leveshez:
- 2 ek olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál paszternák
- 1 szál fehérrépa
- 1 kisebb zeller
- 1 fej karalábé
- 4-5 ek fekete lencse
- tárkony
- lestyán
- zellerlevél
- karalábélevél
- tárkonyecet
- korpacibere
- 1 csésze tejföl
- 1 ek kukoricakeményítő
- só
Elkészítés:
A leveshez a vöröshagymát apróra összevágjuk. A sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét megtisztítjuk, majd hasábokra vágjuk. Ezután egy edényben olajon elkezdjük dinsztelni a hagymát a zöldségekkel együtt. Közben megsózzuk. Egy maréknyi zöldséget tegyünk félre a töltelékhez.
A töltelékhez megtisztítunk egy fej hagymát, és apróra vágjuk. A félretett zöldséget is felaprítjuk, és egy kis olajon ezeket is átfuttatjuk. A rizst is beletesszük, hogy az is kifehéredjen, illetve a lencséből is hozzáadunk egy keveset. Ezután összeállítjuk a tölteléket. A húsokat sózzuk, borsozzuk, ízesítjük fokhagymával, két felaprított paprikacsumával, friss zellerzölddel, lestyánnal, tárkonnyal. Ezután jöhet bele a hagymás, rizses keverék, illetve a tojás. Végül alaposan összedolgozzuk az egészet.
Ezután egyenként megtöltjük a megmosott, kicsumázott paprikákat.
Ha elkészültünk, akkor egy nagyobb edénybe teszünk olajat, melyet felhevítünk. A megtöltött paprikák nyitott végeit lisztbe mártjuk, majd a paprikákat ezzel a felükkel lefelé beletesszük az olajba, és megpirítjuk. Ezután óvatosan minden oldalukat átpirítjuk. Ha készen vannak, hozzáadjuk a leveshez a ledinsztelt zöldséghasábokat, és az egészet felöntjük vízzel, majd megsózzuk. Alaposan lepje el a folyadék a paprikákat. A lébe beletesszük azonnal a karalábélevelet is. A többi zöldfűszert majd csak a végén, frissen adjuk hozzá. Körülbelül 40 perc alatt fő készre. Addig a fekete lencsét kicsit előfőzzük, hogy kiadja a sötét színét, és ne legyen tőle csúnya a levesünk. Ezután leszűrjük róla a fekete vizet, és a leveshez adjuk a félig megfőtt lencsét. Ha megfőttek a töltelékek, jöhet a savanyítás. Hozzáadjuk a korpaciberét és a tárkonyecetet ízlés szerint. Cibere helyett használhatunk savanyúkáposzta-levet is.
Ezután a tejfölt kikeverjük egy kevés forró levessel és a keményítővel, majd ezt is a leveshez adjuk. Ilyenkor adunk még hozzá egy csokor zöldfűszert is. Amint egyet forrt, el is zárjuk alatta a tüzet.
Ajánljuk még: