Töltöttárdé-csorba

Gasztro

Töltöttárdé-csorba

 Gáll Tímea receptje

Hozzávalók:

A töltelékhez:

  • 25 dkg darált marhahús
  • 25 dkg darált sertéshús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 ek rizs
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek fekete lencse
  • 1 egész tojás
  • bors
  • lestyán
  • tárkony

A töltéshez:

  • 1 kg paprika

A leveshez:

 

Tovább olvasok
  • 2 ek olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál paszternák
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 kisebb zeller
  • 1 fej karalábé
  • 4-5 ek fekete lencse
  • tárkony
  • lestyán
  • zellerlevél
  • karalábélevél
  • tárkonyecet
  • korpacibere
  • 1 csésze tejföl
  • 1 ek kukoricakeményítő

Elkészítés:

A leveshez a vöröshagymát apróra összevágjuk. A sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét megtisztítjuk, majd hasábokra vágjuk. Ezután egy edényben olajon elkezdjük dinsztelni a hagymát a zöldségekkel együtt. Közben megsózzuk. Egy maréknyi zöldséget tegyünk félre a töltelékhez.

A töltelékhez megtisztítunk egy fej hagymát, és apróra vágjuk. A félretett zöldséget is felaprítjuk, és egy kis olajon ezeket is átfuttatjuk. A rizst is beletesszük, hogy az is kifehéredjen, illetve a lencséből is hozzáadunk egy keveset. Ezután összeállítjuk a tölteléket. A húsokat sózzuk, borsozzuk, ízesítjük fokhagymával, két felaprított paprikacsumával, friss zellerzölddel, lestyánnal, tárkonnyal. Ezután jöhet bele a hagymás, rizses keverék, illetve a tojás. Végül alaposan összedolgozzuk az egészet.

Ezután egyenként megtöltjük a megmosott, kicsumázott paprikákat.

Ha elkészültünk, akkor egy nagyobb edénybe teszünk olajat, melyet felhevítünk. A megtöltött paprikák nyitott végeit lisztbe mártjuk, majd a paprikákat ezzel a felükkel lefelé beletesszük az olajba, és megpirítjuk. Ezután óvatosan minden oldalukat átpirítjuk. Ha készen vannak, hozzáadjuk a leveshez a ledinsztelt zöldséghasábokat, és az egészet felöntjük vízzel, majd megsózzuk. Alaposan lepje el a folyadék a paprikákat. A lébe beletesszük azonnal a karalábélevelet is. A többi zöldfűszert majd csak a végén, frissen adjuk hozzá. Körülbelül 40 perc alatt fő készre. Addig a fekete lencsét kicsit előfőzzük, hogy kiadja a sötét színét, és ne legyen tőle csúnya a levesünk. Ezután leszűrjük róla a fekete vizet, és a leveshez adjuk a félig megfőtt lencsét. Ha megfőttek a töltelékek, jöhet a savanyítás. Hozzáadjuk a korpaciberét és a tárkonyecetet ízlés szerint. Cibere helyett használhatunk savanyúkáposzta-levet is.

Ezután a tejfölt kikeverjük egy kevés forró levessel és a keményítővel, majd ezt is a leveshez adjuk. Ilyenkor adunk még hozzá egy csokor zöldfűszert is. Amint egyet forrt, el is zárjuk alatta a tüzet.

 

 

Már követem az oldalt

X