Töltött bárány

Gasztro

Töltött bárány

Borbás Marcsi receptje Czifray István nyomán

Hozzávalók:

  • 1 hátsó bárányfertály
  • 2 zsemle
  • 2 dl tej
  • 15 dkg vaj
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 2 csipetnyi sáfrány
  • 1 ek cukor
  • 2 egész tojás
  • 3 tojássárgája

 

  • A locsoláshoz 15 dkg vaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A bárányhúsról gondosan levágjuk a faggyút. Ha kisebb bárányunk van, akkor tölthetünk a bőre alá, ha nagyobb, akkor a hús között hártyák közé készítsünk a kezünkkel óvatosan egy zsebet, ahová be tud kerülni a töltelék. Ezután sózzuk be alaposan a báránycombot.

A töltelékhez a zsemlék héját vágjuk le vékonyan, és a maradékot morzsoljuk össze, majd áztassuk be a tejbe. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd szórjunk rá egy nagy csokor petrezselymet. Adjuk hozzá a cukrot, sózzuk meg, majd keverjük jól össze. Tegyük hozzá a kicsavart zsemléket, végül pedig a sáfrányt. Ha elkészültünk, húzzuk le a tűzről, és üssük bele az egész tojásokat és a tojássárgákat. Ezzel a keverékkel töltsük meg a bárányt.

Tűzzük jól össze a húst, hogy sülés közben a töltelék bent maradjon. Egy nagy tepsit vastagon kivajazunk, majd belefektetjük a bárányhúst. A tetejére is teszünk néhány darabka vajat, majd 240 fokos sütőbe tesszük. Kb. 20 perc múlva visszavesszük 140 fokra a sütőt, és szépen lassan omlósra, puhára sütjük. Közben vajjal locsolgatjuk.

Friss salátával tálaljuk.

 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.