Hozzávalók (3-4 adaghoz):
- 10 dkg vékonyra szeletelt bacon
- fejenként 1 db tojás
- fejenként 4 db zöld spárga
A hollandi mártáshoz:
- 4 db tojássárgája
- 4 ek víz
- 15 dkg vaj
- citromlé
- só
- cayanne bors
A buggyantott tojás főzővizéhez:
- 1 liter vízhez
- 1 csapott ek só
- 2 ek 10 %-os ecet
A tálaláshoz:
- pirított házi kenyér
Elkészítés:
A spárgát a végénél megtörjük és ahol látjuk, hogy fás, azt a részt levágjuk, és blansírozzuk. Ehhez forrásban lévő sós, ecetes vízben körülbelül 1 percre betesszük a spárgákat, majd azonnal jeges, hideg vízbe helyezzük, mert így megtartja az állagát. Miután kivettük a vízből, félretesszük.
A szalonnaszeleteket egy serpenyőben megpirítjuk, és a visszamaradt zsiradékon a spárgát átpirítjuk.
Elkészítjük a hollandi mártást. A négy tojássárgáját 4 evőkanál vízzel, vízgőz felett sűrűre keverünk. Miután levettük a tűzről cseppenként – mint amikor majonézt készítünk – belekeverjük a zsiradékot, ezúttal az olvasztott vajat, melyről a habját előzőleg leszedtük. Végül sóval, pár csepp citromlével és cayanne borssal ízesítjük.
A buggyantott tojáshoz a sós, ecetes vizet felforraljuk. Mikor forr, kis lángra vesszük, hogy ne lobogjon. A tojást egy csészébe felütjük, majd egy kanállal kis örvényt keverünk a vízbe, és ebbe az örvénybe óvatosan beleejtjük a tojást. Vigyázzunk, hogy ne essen szét, a sárgája maradjon egyben! Addig főzzük, hogy a sárgája még ruganyos maradjon. Ez ízlés szerint másfél, 2 perc, de akár 3 perc is lehet. Egy szűrőkanállal emeljük ki a tojást és hagyjuk lecsepegni. Annyi tojást főzzünk meg, ahány személyre készítjük az ételt.
Egy-egy szelet házi pirított kenyérre tegyünk a sültszalonna-szeletekből, erre helyezzük a spárgát, rá a buggyantott tojást, végül a hollandi mártással ízesítsük.
Ajánljuk még: