Tökéletes vasárnapi reggeli: extrás Egg Benedict

Gasztro

Tökéletes vasárnapi reggeli: extrás Egg Benedict

Spárga hollandi mártással, buggyantott tojással és pirított szalonnával – egy tökéletes sunday brunch elemei!

Hozzávalók (3-4 adaghoz):

  • 10 dkg vékonyra szeletelt bacon
  • fejenként 1 db tojás
  • fejenként 4 db zöld spárga

A hollandi mártáshoz:

  • 4 db tojássárgája
  • 4 ek víz
  • 15 dkg vaj
  • citromlé
  • cayanne bors

A buggyantott tojás főzővizéhez:

  • 1 liter vízhez
  • 1 csapott ek só
  • 2 ek 10 %-os ecet

A tálaláshoz:

  • pirított házi kenyér

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A spárgát a végénél megtörjük és ahol látjuk, hogy fás, azt a részt levágjuk, és blansírozzuk. Ehhez forrásban lévő sós, ecetes vízben körülbelül 1 percre betesszük a spárgákat, majd azonnal jeges, hideg vízbe helyezzük, mert így megtartja az állagát. Miután kivettük a vízből, félretesszük.

A szalonnaszeleteket egy serpenyőben megpirítjuk, és a visszamaradt zsiradékon a spárgát átpirítjuk.

Elkészítjük a hollandi mártást. A négy tojássárgáját 4 evőkanál vízzel, vízgőz felett sűrűre keverünk. Miután levettük a tűzről cseppenként – mint amikor majonézt készítünk – belekeverjük a zsiradékot, ezúttal az olvasztott vajat, melyről a habját előzőleg leszedtük. Végül sóval, pár csepp citromlével és cayanne borssal ízesítjük.

A buggyantott tojáshoz a sós, ecetes vizet felforraljuk. Mikor forr, kis lángra vesszük, hogy ne lobogjon. A tojást egy csészébe felütjük, majd egy kanállal kis örvényt keverünk a vízbe, és ebbe az örvénybe óvatosan beleejtjük a tojást. Vigyázzunk, hogy ne essen szét, a sárgája maradjon egyben! Addig főzzük, hogy a sárgája még ruganyos maradjon. Ez ízlés szerint másfél, 2 perc, de akár 3 perc is lehet. Egy szűrőkanállal emeljük ki a tojást és hagyjuk lecsepegni. Annyi tojást főzzünk meg, ahány személyre készítjük az ételt.

Egy-egy szelet házi pirított kenyérre tegyünk a sültszalonna-szeletekből, erre helyezzük a spárgát, rá a buggyantott tojást, végül a hollandi mártással ízesítsük.

Ajánljuk még:

Árnyékliliom a tányéron

Magam nem csodálkoztam, amikor barátnőm – Japánból hazaérkezve – hatalmas lelkesedéssel ecsetelte, hogy a sokféle különleges fogás közt bizony volt árnyékliliom (árnyliliom) is. Olyan sokféle elkészítési módot tanult meg vendéglátóitól, muszáj volt kifaggatnom, hogy újabb receptekkel gazdagodjon a gyűjteményem. Eddig is került olykor árnyliliom hajtás a tavaszi tányérra, de a tiszta forrásból származó, autentikus receptek még nagyobb változatosságot, új ízeket hoznak.