Tepertős tekercsek

Gasztro

Tepertős tekercsek

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A tekercshez:

  • 60 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • kb. 250 ml tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 50 ml meleg víz

A töltelékhez:

  • 30 dkg darált tepertő
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg zsíros túró

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A meleg vízben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, és hozzáadunk egy evőkanál lisztet is. Hagyjuk 15 percet pihenni. Ha jól felhabosodott, akkor elkeverjük benne a két tojást, majd az egészet a liszthez adjuk. Annyi tejjel dagasztjuk be, hogy rugalmas, jól kezelhető tésztát kapjunk. Figyeljünk, hogy ne legyen nagyon lágy. Ha a tésztánk felülete sima és kezdenek megjelenni rajta az apró buborékok, akkor tegyük egy vékonyan kiolajozott tálba, kenjük meg a felületét is egy picit, majd langyos helyen hagyjuk duplájára kelni.

Közben elkészítjük a tölteléket. A darált tepertőt simára kikeverjük a túróval, ízesítjük reszelt fokhagymával és sóval. Ezt a keveréket érdemes szobahőmérsékleten tárolni a felhasználásig, különben nehezen tudjuk majd megkenni a tésztát.

 

Ha a tésztánk szépen megkelt, akkor lisztezett felületre borítjuk, kissé kinyomkodjuk belőle a levegőt a tenyerünkkel, majd egy nyújtófa segítségével vékonyra kinyújtjuk. A tészta egyik felét gazdagon megkenjük a töltelékkel, majd a másik felét ráhajtjuk a megkent részre. Egy éles kés segítségével hosszú csíkokat vágunk a tésztából. Minden csíkot többször megtekerünk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket szorosan egymás mellé. Ha megtelt a tepsink, és a tészta is elfogyott, akkor vékonyan lekenjük a tekercsek felületét tojással, majd megszórjuk szezámmaggal. Húsz percig hagyjuk kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk. Kb. 35 perc alatt sül szép aranybarnára.

 A megjelenést a Fiskars támogatta.

Ajánljuk még:

Attól, hogy böjtös, még legyen finom! – három recept, aminek éppen most van az ideje

A tavaszi saláták, főzelékek mellé néhány kedvenc böjtös finomságunk receptjét ajánlom – nem csak e márciusi péntekre. A pirított morzsával töltött burgonyás tekercs a rákospalotai nagynéniktől, a zabpelyhes-spenótos rakottas egy séf baráttól került a családi receptgyűjteménybe. A széna-szalma tészta pedig Magyar Elek nyomán Az ínyesmester szakácskönyvéből komponált fogás.

 

Már követem az oldalt

X