Hozzávalók
A tekercshez:
- 60 dkg liszt
- 2 db tojás
- kb. 250 ml tej
- 3 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 50 ml meleg víz
- só
A töltelékhez:
- 30 dkg darált tepertő
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg zsíros túró
- só
Elkészítés
A meleg vízben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, és hozzáadunk egy evőkanál lisztet is. Hagyjuk 15 percet pihenni. Ha jól felhabosodott, akkor elkeverjük benne a két tojást, majd az egészet a liszthez adjuk. Annyi tejjel dagasztjuk be, hogy rugalmas, jól kezelhető tésztát kapjunk. Figyeljünk, hogy ne legyen nagyon lágy. Ha a tésztánk felülete sima és kezdenek megjelenni rajta az apró buborékok, akkor tegyük egy vékonyan kiolajozott tálba, kenjük meg a felületét is egy picit, majd langyos helyen hagyjuk duplájára kelni.
Közben elkészítjük a tölteléket. A darált tepertőt simára kikeverjük a túróval, ízesítjük reszelt fokhagymával és sóval. Ezt a keveréket érdemes szobahőmérsékleten tárolni a felhasználásig, különben nehezen tudjuk majd megkenni a tésztát.
Ha a tésztánk szépen megkelt, akkor lisztezett felületre borítjuk, kissé kinyomkodjuk belőle a levegőt a tenyerünkkel, majd egy nyújtófa segítségével vékonyra kinyújtjuk. A tészta egyik felét gazdagon megkenjük a töltelékkel, majd a másik felét ráhajtjuk a megkent részre. Egy éles kés segítségével hosszú csíkokat vágunk a tésztából.
Minden csíkot többször megtekerünk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket szorosan egymás mellé. Ha megtelt a tepsink, és a tészta is elfogyott, akkor vékonyan lekenjük a tekercsek felületét tojással, majd megszórjuk szezámmaggal. Húsz percig hagyjuk kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk. Kb. 35 perc alatt sül szép aranybarnára.
A megjelenést a Fiskars támogatta.
Ajánljuk még: