Téli egészségbomba: a csíramálé

Gasztro

Téli egészségbomba: a csíramálé

Hagyományosan az adventi is böjti időszak, éppen ezért egy húsmentes, mégis laktató, vitamindús ételt mutat Borbás Marcsi.

Hozzávalók 2 tepsihez:

  • 50 dkg bio búza csíráztatva
  • 2,5 liter langyos víz
  • 1,5-2 kg liszt

Elkészítés:

Tovább olvasok

A búzát pár nap alatt sötét helyen kicsíráztatjuk. Miután jó alaposan megmostuk, egy tál vagy tálca aljára terítjük kb. 1- 1,5 cm vastagon. Ezután naponta langyos vízzel újból és újból átöblítjük, nehogy erjedésnek induljon. Egészen addig teszünk így, míg jól kicsírázik, és a hajtások teljesen átszövik egymást. Ez kb. 5-6 nap alatt következik be, és nagyon fontos, hogy ne érje fény a csírázó búzát, különben bezöldülnek a hajtások, és az egész megkeseredik.

A kicsírázott búzaszemeket húsdarálón kétszer átdaráljuk. Ha nehezen viszi a daráló, akkor egy kevés vízzel segíthetjük a folyamatot. Az így kapott masszát felengedjük a langyos vízzel, jól elkeverjük, és kb. 20 percig állni hagyjuk. Ekkor máris elkezd beédesedni a búza. Ha letelt az idő, egy sűrű szövésű szűrőn átszűrjük a masszát. A fennmaradó részt egy pelenka segítségével, kézzel kicsavarjuk. A megmaradt száraz részre nem lesz szükségünk.

Egy tűzálló edény, tepsi aljára 1,5-2 centiméternyi lét öntünk, és még ugyanennyit egy bögrébe félreteszünk. Ezután a vizes keverékhez annyi finomlisztet adunk, hogy egészen sűrű, palacsintatészta állagú legyen. A teljesen csomómentesre kikevert tésztát beleöntjük a tepsibe, és a tetejét meglocsoljuk a félrerakott lével. 180° C-on addig sütjük, míg kemény, karamellás réteg képződik körben a széleinél. Ez kb. két órát vesz igénybe, de figyeljünk oda, nehogy megégjen.

 

 
 

 

Ajánljuk még:

Túrós desszertek: 12 könnyű finomság

Laza, puha finomságok készíthetőek ebből a sokoldalú hozzávalóból! Bármennyire tele vagyunk, egy kis túrós desszert mindig belénk fér, ha pedig csak édességre vágyunk, ez az egyik legkevésbé hizlaló alapanyag, amiből valamilyen sütemény készülhet. Mutatunk olyan receptet is, amivel el lehet indulni a legjobb háziasszony címért, de akkor is tudsz készíteni tortát, ha alig van hozzávaló otthon.

 

Már követem az oldalt

X