Téli egészségbomba: a csíramálé

Gasztro

Téli egészségbomba: a csíramálé

Hagyományosan az adventi is böjti időszak, éppen ezért egy húsmentes, mégis laktató, vitamindús ételt mutat Borbás Marcsi.

Hozzávalók 2 tepsihez:

  • 50 dkg bio búza csíráztatva
  • 2,5 liter langyos víz
  • 1,5-2 kg liszt

Elkészítés:

Tovább olvasok

A búzát pár nap alatt sötét helyen kicsíráztatjuk. Miután jó alaposan megmostuk, egy tál vagy tálca aljára terítjük kb. 1- 1,5 cm vastagon. Ezután naponta langyos vízzel újból és újból átöblítjük, nehogy erjedésnek induljon. Egészen addig teszünk így, míg jól kicsírázik, és a hajtások teljesen átszövik egymást. Ez kb. 5-6 nap alatt következik be, és nagyon fontos, hogy ne érje fény a csírázó búzát, különben bezöldülnek a hajtások, és az egész megkeseredik.

A kicsírázott búzaszemeket húsdarálón kétszer átdaráljuk. Ha nehezen viszi a daráló, akkor egy kevés vízzel segíthetjük a folyamatot. Az így kapott masszát felengedjük a langyos vízzel, jól elkeverjük, és kb. 20 percig állni hagyjuk. Ekkor máris elkezd beédesedni a búza. Ha letelt az idő, egy sűrű szövésű szűrőn átszűrjük a masszát. A fennmaradó részt egy pelenka segítségével, kézzel kicsavarjuk. A megmaradt száraz részre nem lesz szükségünk.

Egy tűzálló edény, tepsi aljára 1,5-2 centiméternyi lét öntünk, és még ugyanennyit egy bögrébe félreteszünk. Ezután a vizes keverékhez annyi finomlisztet adunk, hogy egészen sűrű, palacsintatészta állagú legyen. A teljesen csomómentesre kikevert tésztát beleöntjük a tepsibe, és a tetejét meglocsoljuk a félrerakott lével. 180° C-on addig sütjük, míg kemény, karamellás réteg képződik körben a széleinél. Ez kb. két órát vesz igénybe, de figyeljünk oda, nehogy megégjen.

 

 
 

 

 

Már követem az oldalt

X