Hozzávalók
- 6 dl zsíros tejszín (minimum 30 %-os)
- 15 dkg kristálycukor
- 2-3 citrom
A morzsához:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 10 dkg liszt
- 5 dkg mandula
Elkészítés
A tejszínt és a cukrot felforraljuk. Közben kevergetjük, mert könnyen le tud égni. Ha már forr, alacsonyabb fokozatra állítjuk a tűzhelyet, és további öt percig főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hozzáadunk 5-6 evőkanál citromlevet. Megkóstoljuk, hogy elég intenzíven érezzük-e a citromos ízt. Ha nem, akkor tehetünk hozzá még citromlevet. Citromhéjat is reszeljünk bele.
Ha megvan az ízlésünknek megfelelő citromos íz, akkor szép poharakba adagoljuk a citromkrémet, és legalább három órára hűtőbe rakjuk. Ha egy egész éjszakát áll, az kifejezetten jót tesz neki.
Közben elkészítjük a ropogós morzsát. Késes aprítóban megdolgozzuk a mandulát, majd hozzáadjuk a lisztet, a cukrot és a vajat is. Amint morzsás állagúvá válik, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Tálalás előtt megszórjuk vele a citromkrémet.