Hozzávalók
A répamousse-hoz:
- 200 g répalé
- 175 g fehér csokoládé
- ¼ citrom leve
- 200 ml tejszín
- 3 lapzselatin
- 1 csipet só
- +300 ml tejszín
A tejfagylalthoz:
- 500 g zsíros tej
- 125 g tejszín
- 72 g cukor
- 30 g tejpor
- 2 lapzselatin
- 1 csipet só
A tejporos ropogóshoz:
- 125 g tejpor
- 50 g liszt
- 30 g keményítő
- 75 g porcukor
- 4 g só
- 80 g lágy vaj
A répameringue-hez:
- 60 g tojásfehérje
- 60 g kristálycukor
- répapor
- vadánizsmag
A homoktövis kompóthoz:
- 100 g víz
- 100 g almalé
- 100 g világos karamell
- homoktövis
Elkészítés
A mousse-hoz a frissen facsart répalevet 80 fokig melegítjük. Közben hozzáadjuk a citromlevet, majd a fehér csokoládét is beleolvasztjuk. alaposan átkeverjük, majd lehúzzuk a tűzről. A lapzselatinokat beáztatjuk, kicsavarjuk, majd szintén belekeverjük. Ezután hagyjuk hűlni. Ha már szobahőmérsékletű, leturmixoljuk a tejszínnel. Lefóliázzuk, hűtőbe rakjuk, majd 6 óra múlva habbá verjük. További 300 ml felvert tejszínnel lazítjuk.
A tejporos ropogóshoz a hozzávalókat összedolgozzuk, majd frissen tartó fóliába csomagoljuk, és hűtőbe rakjuk, hogy lehűljön. Ezután szilikonlapra morzsoljuk a tésztát, majd 170 fokon kisütjük.
A tejfagylalthoz a zselatin kivételével mindent egy lábasba öntünk, és felforraljuk. Ezután lehúzzuk a tűzről. A lapzselatinokat beáztatjuk, kicsavarjuk, majd hozzáadjuk a keverékhez. Ezután egy kisebb edénybe rakjuk, és a fagyasztóba tesszük. Ha megfagyott, egy nagy teljesítményű turmixszal krémesítjük.
A kompóthoz a cukrot felolvasztjuk, majd óvatosan hozzáöntjük a vizet és az almalevet. Ha sűrűre összeforrt, belerakjuk a homoktövist. Így hagyjuk kihűlni.
A meringue-hez a tojásfehérjét elkezdjük felverni, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. Kikenjük egy szilikonlapra, majd megszórjuk répaporral és ánizsmaggal. Pár szem maldonsót is szórunk rá. Végül 80 fokon kiszárítjuk.
Ajánljuk még: