Tejfagylalt, homoktövis, répa, ánizs

Gasztro

Tejfagylalt, homoktövis, répa, ánizs

Kollár Endre receptje

Hozzávalók

A répamousse-hoz:

  • 200 g répalé
  • 175 g fehér csokoládé
  • ¼ citrom leve
  • 200 ml tejszín
  • 3 lapzselatin
  • 1 csipet só
  • +300 ml tejszín

A tejfagylalthoz:

  • 500 g zsíros tej
  • 125 g tejszín
  • 72 g cukor
  • 30 g tejpor
  • 2 lapzselatin
  • 1 csipet só

A tejporos ropogóshoz:

  • 125 g tejpor
  • 50 g liszt
  • 30 g keményítő
  • 75 g porcukor
  • 4 g só
  • 80 g lágy vaj

A répameringue-hez:

  • 60 g tojásfehérje
  • 60 g kristálycukor
  • répapor
  • vadánizsmag

A homoktövis kompóthoz:

  • 100 g víz
  • 100 g almalé
  • 100 g világos karamell
  • homoktövis

Elkészítés 

A mousse-hoz a frissen facsart répalevet 80 fokig melegítjük. Közben hozzáadjuk a citromlevet, majd a fehér csokoládét is beleolvasztjuk. alaposan átkeverjük, majd lehúzzuk a tűzről. A lapzselatinokat beáztatjuk, kicsavarjuk, majd szintén belekeverjük. Ezután hagyjuk hűlni. Ha már szobahőmérsékletű, leturmixoljuk a tejszínnel. Lefóliázzuk, hűtőbe rakjuk, majd 6 óra múlva habbá verjük. További 300 ml felvert tejszínnel lazítjuk.

A tejporos ropogóshoz a hozzávalókat összedolgozzuk, majd frissen tartó fóliába csomagoljuk, és hűtőbe rakjuk, hogy lehűljön. Ezután szilikonlapra morzsoljuk a tésztát, majd 170 fokon kisütjük.

A tejfagylalthoz a zselatin kivételével mindent egy lábasba öntünk, és felforraljuk. Ezután lehúzzuk a tűzről. A lapzselatinokat beáztatjuk, kicsavarjuk, majd hozzáadjuk a keverékhez. Ezután egy kisebb edénybe rakjuk, és a fagyasztóba tesszük. Ha megfagyott, egy nagy teljesítményű turmixszal krémesítjük.

A kompóthoz a cukrot felolvasztjuk, majd óvatosan hozzáöntjük a vizet és az almalevet. Ha sűrűre összeforrt, belerakjuk a homoktövist. Így hagyjuk kihűlni.

A meringue-hez a tojásfehérjét elkezdjük felverni, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. Kikenjük egy szilikonlapra, majd megszórjuk répaporral és ánizsmaggal. Pár szem maldonsót is szórunk rá. Végül 80 fokon kiszárítjuk.

Ajánljuk még:

Könnyű, színes rakott zöldségtál

„Az a csodálatos az étkezésben hogy – az étvágy szóban is benne foglaltatik – az ízek utáni vágyódás szüli, nemcsak az evés öröme. Szorosan hozzátartoznak a vágyak, a kacérkodás az ízekkel. Ha csak azért volna szakácsművészet, hogy ehessünk, a fene megette volna az egészet. Inkább azért van, hogy kiszűrhessük a természetből ezt a sok pompás ízt” – vélekedett egykor Bessenyei Ferenc, A Nemzet Színésze az étkezés örömeiről. Az ízekkel való kacérkodás már ott kezdődik, amikor a kosarunkba tesszük a kiválogatott alapanyagokat. Keresgélünk a színek, az ízek között, és ha jól sáfárkodunk, akkor a végeredmény is színes, izgalmas, egészséges lesz. Öröm lesz megenni, akár ezt a könnyed, őszies-télies rakott zöldséget, amiben az összetevők kedvünk szerint változtathatók.