Gasztro

Tavaszi zöldségleves rizsgombóccal

Ruprecht László receptje

Hozzávalók

  • 2 ek. vaj
  • 5-6 szál sárgarépa
  • 8-10 db shiitake gomba
  • 2 db salottahagyma
  • 10 dkg ceruzabab
  • 10 dkg cukorborsó
  • friss zsálya
  • friss petrezselyem
  • 2 marék sushirizs

Az ízesítőléhez:

  • főtt salottahagymák
  • főtt zöldfűszerek
  • friss bazsalikom
  • friss petrezselyem
  • 1 merőkanál főzőlé
  • 2 ek. tökmagolaj
  • 1 gerezd fokhagyma

A rizsgombóchoz:

  • főtt sushirizs
  • friss petrezselyem
  • friss zsálya
  • 2 ek. ízesítőlé
  • 10 dkg füstölt kecskesajt

A panírozáshoz:

  • 2 db tojás
  • 15 dkg pankómorzsa
  • 15 dkg liszt

A sütéshez:

  • 1 liter olaj

Elkészítés 

Vajon elkezdjük dinsztelni a nagyobb darabokban hagyott hagymát, sárgarépát és a gombát. Sózzuk, adunk hozzá zsályát, petrezselymet, majd felöntjük vízzel. Így kezdjük el főzni. Közben a cukorborsót és a zöldbabot falatnyi darabokra vágjuk.

Ha megfőttek a zöldségek, kiszedjük őket a léből, majd ebben a lében tesszük fel főni a rizst. Azt is készre főzzük.

Közben leturmixoljuk a megfőtt hagymát a fokhagymával és a zöldfűszerekkel. Adunk hozzá egy kis főzőlevet és tökmagolajat is. Sózzuk, és simára összedolgozzuk.

Ha megfőtt a rizs, kiszedjük a főzőléből, majd a lébe visszarakjuk a megfőtt, falatnyi darabokra vágott répát és gombát, illetve a zöldbabot és a cukorborsót is. A zöld ízesítőléből is öntünk bele ízlés szerint. Teljesen készre főzzük.

A rizsgolyóhoz a megfőtt rizst elkeverjük a lereszelt kecskesajttal, a friss, aprított zöldfűszerekkel, illetve egy-két evőkanálnyi zöld lével. Ezzel a rizsgolyóval tálaljuk a levest.

A rizsgolyók egyik felét be is panírozhatjuk, és kisüthetjük olajban, így meg is van a második fogás!

Ajánljuk még: