Tárkonyos báránylebbencs az egyik legkülönlegesebb erdélyi fűszerrel

Gasztro

Tárkonyos báránylebbencs az egyik legkülönlegesebb erdélyi fűszerrel

Légli Attila kerámiabográcsában készült tárkonyos báránylebbencs az egyik legkülönlegesebb erdélyi fűszerrel, a huruttal.

Hozzávalók

  • 1 kg báránylapocka
  • 3-4 szál sárgarépa
  • 2-3 szál fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • lebbencstészta
  • só, bors, tárkony
  • hurut (fűszer)
  • 4 ek liszt
  • 2 dl kefir
  • tárkonyecet 

 

Tovább olvasok

Mi a hurut?

Ez az ételízesítő régi múltra tekint vissza azon a vidéken, friss, házi tehéntejből és petrezselyemből készítik – egyre kevesebben – hetek munkájával. Legtöbbször kúp alakban árulják, szinte már kizárólag Hargita megyében. Ha sikerült beszereznünk, ez a recept tökéletes próbája lehet a fűszernek!

Elkészítés

A bográcsba beletesszük a felkockázott báránylapockát, a félbevágott vöröshagymát, fokhagymát, sót, borsot, tárkonyt és a gyergyószentmiklósi örményektől származó hurutot. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.

Mikor a hús félfőttében van, akkor jöhet hozzá a szeletelt répa, a zöldség és a pici zsíron megpirított lebbencstészta. Főzzük, amíg kész nem lesz. Ekkor elkészítjük a habarást. Ehhez lisztben elkeverjük a tárkonyecetet és a kefirt, majd a forró levessel felöntjük folytonos kavarás mellett.

Ha átmelegedett, hozzáöntjük az egészet a leveshez, kicsit összeforraljuk, és kész is van!

Ajánljuk még:

Kastélykonyhák édes titkai: „édes, mint a szerelem és gyengéd, mint a csók”

Lessünk be kastélyok konyháiba! Vajon mi kerülhetett karácsonykor az asztalra? Milyen süteményeket sütöttek? Miféle finom illat lengte be a süteményestálak környékét? Vajon megtudhatjuk-e pontosan, mi minden került Erzsébet királyné és családja ünnepi sütemény kínálatába, ahol egybekelt a hatalmas birodalom sokszínű ízvilága érvényesült?