Hozzávalók
- 1 kg báránylapocka
- 3-4 szál sárgarépa
- 2-3 szál fehérrépa
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- lebbencstészta
- só, bors, tárkony
- hurut (fűszer)
- 4 ek liszt
- 2 dl kefir
- tárkonyecet
Mi a hurut?
Ez az ételízesítő régi múltra tekint vissza azon a vidéken, friss, házi tehéntejből és petrezselyemből készítik – egyre kevesebben – hetek munkájával. Legtöbbször kúp alakban árulják, szinte már kizárólag Hargita megyében. Ha sikerült beszereznünk, ez a recept tökéletes próbája lehet a fűszernek!
Elkészítés
A bográcsba beletesszük a felkockázott báránylapockát, a félbevágott vöröshagymát, fokhagymát, sót, borsot, tárkonyt és a gyergyószentmiklósi örményektől származó hurutot. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.
Mikor a hús félfőttében van, akkor jöhet hozzá a szeletelt répa, a zöldség és a pici zsíron megpirított lebbencstészta. Főzzük, amíg kész nem lesz. Ekkor elkészítjük a habarást. Ehhez lisztben elkeverjük a tárkonyecetet és a kefirt, majd a forró levessel felöntjük folytonos kavarás mellett.
Ha átmelegedett, hozzáöntjük az egészet a leveshez, kicsit összeforraljuk, és kész is van!