Hozzávalók
A crumble-hoz:
- 50 g szőlőmagliszt
- 50 g mandulaliszt
- 50 g vaj
- 50 g cukor
- 50 g liszt
A krémhez:
- 250 g tokaji
- 115 g cukor
- 1 rúd vanília
- 18 g porzselatin
- 50 g tojássárgája (két nagyobb)
- 50 g citromlé
- 500 g tejszín
Elkészítés
A crumble összetevőit lazán összedolgozzuk egymással, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire morzsoljuk. 190 fokon kb. 6-7 percig sütjük.
A krémhez a tokajit elkeverjük a cukorral, a vaníliával és a porzselatinnal. Várunk néhány percet, hogy a zselatin megszívja magát, majd belekeverjük a tojássárgáját és a citromlevet is. Az egészet felmelegítjük. Ha a tetején hab képződik, ami meg is marad, akkor lehúzzuk a tűzről, és átöntjük egy másik edénybe.
Hűlés közben habverővel kevergetjük, így kissé felhabosodik. A tejszínt közben krémes habbá verjük, és beleforgatjuk a boros keverékbe.
A ropogós morzsát hat pohárba kiadagoljuk, majd a krémet is szétosztjuk. Ha megkötött a hab, a tetejét néhány szem szőlővel díszítjük.