Szőlőmaglisztes crumble tokaji habbal

Gasztro

Szőlőmaglisztes crumble tokaji habbal

Juhos József receptje

Hozzávalók

A crumble-hoz:

  • 50 g szőlőmagliszt
  • 50 g mandulaliszt
  • 50 g vaj
  • 50 g cukor
  • 50 g liszt

A krémhez:

  • 250 g tokaji
  • 115 g cukor 
  • 1 rúd vanília 
  • 18 g porzselatin
  • 50 g tojássárgája (két nagyobb)
  • 50 g citromlé
  • 500 g tejszín

Elkészítés

A crumble összetevőit lazán összedolgozzuk egymással, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire morzsoljuk. 190 fokon kb. 6-7 percig sütjük. 

A krémhez a tokajit elkeverjük a cukorral, a vaníliával és a porzselatinnal. Várunk néhány percet, hogy a zselatin megszívja magát, majd belekeverjük a tojássárgáját és a citromlevet is. Az egészet felmelegítjük. Ha a tetején hab képződik, ami meg is marad, akkor lehúzzuk a tűzről, és átöntjük egy másik edénybe.

Hűlés közben habverővel kevergetjük, így kissé felhabosodik. A tejszínt közben krémes habbá verjük, és beleforgatjuk a boros keverékbe. 

A ropogós morzsát hat pohárba kiadagoljuk, majd a krémet is szétosztjuk. Ha megkötött a hab, a tetejét néhány szem szőlővel díszítjük. 

Ajánljuk még:

Mit kíván a hús? Hogyan fűszerezzük a különböző húsfajtákat?

A tökéletes húsétel elkészítésének egyik legfontosabb eleme a megfelelő fűszerezés. Minden húsfajtának megvan a maga karaktere, amit a hozzá illő fűszerekkel tudunk kiemelni vagy éppen harmonikusan kiegészíteni. A következőkben végigvesszük a legnépszerűbb húsfajtákat és a hozzájuk legjobban passzoló fűszereket, valamint azok használatának módjait.