Gasztro

Szőlőmaglisztes crumble tokaji habbal

Juhos József receptje

Hozzávalók:

A crumble-hoz:

  • 50 g szőlőmagliszt
  • 50 g mandulaliszt
  • 50 g vaj
  • 50 g cukor
  • 50 g liszt

A krémhez:

  • 250 g tokaji
  • 115 g cukor 
  • 1 rúd vanília 
  • 18 g porzselatin
  • 50 g tojássárgája (két nagyobb)
  • 50 g citromlé
  • 500 g tejszín
Tovább olvasok

Elkészítés:

A crumble összetevőit lazán összedolgozzuk egymással, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire morzsoljuk. 190 fokon kb. 6-7 percig sütjük. 

A krémhez a tokajit elkeverjük a cukorral, a vaníliával és a porzselatinnal. Várunk néhány percet, hogy a zselatin megszívja magát, majd belekeverjük a tojássárgáját és a citromlevet is. Az egészet felmelegítjük. Ha a tetején hab képződik, ami meg is marad, akkor lehúzzuk a tűzről, és átöntjük egy másik edénybe. Hűlés közben habverővel kevergetjük, így kissé felhabosodik. A tejszínt közben krémes habbá verjük, és beleforgatjuk a boros keverékbe. 

A ropogós morzsát hat pohárba kiadagoljuk, majd a krémet is szétosztjuk. Ha megkötött a hab, a tetejét néhány szem szőlővel díszítjük. 

Ajánljuk még:

Tejpiték mentesen, bodzavirággal, levendulával, ünnepnapra

Hétköznap az egyszerű ételeket részesítjük előnyben. Kevés alapanyag, csak összekeverem, beöntöm a tepsibe, megsütöm, készen van – az ilyen sütemények a nyerők. A régi magyar konyha kedvelt tejpitéje jó választás, és annak sem kell nélkülöznie, aki nem fogyaszt tejet, vagy lisztet! Lehet diétás, vagy egy kis furfanggal akár ünnepivé válhat. Elronthatatlan – kivéve, ha sokáig hagyjuk a sütőben!