Céklás rizottó
Hozzávalók
- 40 dkg főtt cékla
- 8 dl húsleves vagy zöldségleves
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes vöröshagyma
- 5 dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 dkg rizs
- kakukkfű, petrezselyem
- só
- őrölt bors
- 1, 5 dl száraz fehérbor
- 10 dkg fetasajt
Elkészítés
A főtt cékla egyik felét apró kockára vágjuk, a többit az alaplevével pépesre turmixoljuk, és felforraljuk. Az finomra vágott a felforrósított olajon megfonnyasztjuk. Belereszeljük a fokhagymát, beleszórjuk a rizst, megsózzuk. Apránként adagoljuk hozzá a céklás alaplevet, és szorgalmasan kevergetjük, hogy szép egyenletesen szívja magába. Ha már az alaplé mind benne van, a cékladarabokat is hozzáadjuk, borsozzuk és a borral meg a vajjal finoman krémesre főzzük. A tűzről lehúzva belekeverjük az összemorzsolt fetasajtot, meghintjük petrezselyemmel, és pirított csirkemájjal azon forrón tálaljuk.
Céklás rizottó készül – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Tökrizottó
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 45 dkg sütőtök
- 1 közepes vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 35 dkg rizs
- 1 dl száraz fehérbor
- só
- 1 l zöldségleves (csontleves)
- 1 csokor snidling
- 2 evőkanál vaj
- 4 evőkanál tejszín
- 5 dkg parmezán
Elkészítés
A tököt felkockázzuk, a kétféle hagymát finomra vágjuk. Az olívaolajon előbb a hagymákat megfonnyasztjuk, majd rádobjuk a tököt. 5-6 percig együtt pároljuk, majd rászórjuk a megmosott rizst. Megsózzuk, a borral meg a zöldséglevessel felöntjük, és lassan gyöngyözve főzzük. Ha a rizs megpuhult, belekeverjük a vajat, a tejszínt, a felaprított snidlinget. Forrón, reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.
Elkészítési idő: 40 perc
Céklás rizottó – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: