Színes, ízes rizottók

Gasztro

Színes, ízes rizottók

A szürke, ködös napokkal együtt feléled az emberben a vágy a fény, a színek után. A tányérba is minél színesebb ételeket tegyünk, hiszen ezek nem csak a szemet gyönyörködtetik! A zöldségek szép színéért felelős anyagok, mint a karotin, a betacianin, az ember számára is életfontosságú vitaminok jelenlétét üzenik. Legyen minél több az étrendben ezekből a varázsszerekből!

Céklás rizottó

Hozzávalók

  • 40 dkg főtt cékla
  • 8 dl húsleves vagy zöldségleves
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg rizs
  • kakukkfű, petrezselyem
  • őrölt bors
  • 1, 5 dl száraz fehérbor
  • 10 dkg fetasajt

Elkészítés

A főtt cékla egyik felét apró kockára vágjuk, a többit az alaplevével pépesre turmixoljuk, és felforraljuk. Az finomra vágott a felforrósított olajon megfonnyasztjuk. Belereszeljük a fokhagymát, beleszórjuk a rizst, megsózzuk. Apránként adagoljuk hozzá a céklás alaplevet, és szorgalmasan kevergetjük, hogy szép egyenletesen szívja magába. Ha már az alaplé mind benne van, a cékladarabokat is hozzáadjuk, borsozzuk és a borral meg a vajjal finoman krémesre főzzük. A tűzről lehúzva belekeverjük az összemorzsolt fetasajtot, meghintjük petrezselyemmel, és pirított csirkemájjal azon forrón tálaljuk.

Céklás rizottó készül – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Tökrizottó

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 45 dkg sütőtök
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 35 dkg rizs
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 l zöldségleves (csontleves)
  • 1 csokor snidling
  • 2 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál tejszín
  • 5 dkg parmezán

Elkészítés

A tököt felkockázzuk, a kétféle hagymát finomra vágjuk. Az olívaolajon előbb a hagymákat megfonnyasztjuk, majd rádobjuk a tököt. 5-6 percig együtt pároljuk, majd rászórjuk a megmosott rizst. Megsózzuk, a borral meg a zöldséglevessel felöntjük, és lassan gyöngyözve főzzük. Ha a rizs megpuhult, belekeverjük a vajat, a tejszínt, a felaprított snidlinget. Forrón, reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.

Elkészítési idő: 40 perc

Céklás rizottó – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.