Gasztro

Szilvalekváros minibukta

Bármilyen töltelékkel elkészíthető: most egy szilvalekváros változatot mutatunk. Vigyázat! Gyorsan elfogy!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 3 ek cukor
  • 10 g élesztő
  • 3 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1,2 dl tej
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • csipetnyi só

A töltelékhez: szilvalekvár (vagy tetszés szerint más dzsem, túrós, diós vagy csokoládés töltelék)

A kenéshez:

  • 1 tojássárga
  • 1 kanál tej

A tálaláshoz: porcukor

Elkészítés

A lisztet a sóval és a vaníliás cukorral összekeverjük. Az élesztőt a tejjel és a cukorral felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a liszthez. Beletesszük a tojást és a vajat is, és jó összedolgozzuk. Az így kapott puha tésztát letakarjuk, és hagyjuk kelni egy órát.

 

A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk. Az egyik adagot kerekre nyújtjuk, majd egyenlő cikkekre vágjuk. Attól függően, hogy mekkora buktákat szeretnénk, lehet 6 vagy 8 háromszöget készíteni a tésztából. 

A háromszögek rövidebb oldalához egy kis lekvárt csepegtetünk, majd félig feltekerjük, a végeit összecsípjük, hogy a töltelék ne folyjon ki, a háromszög kinyúló részét pedig bevagdossuk, majd felcsavarjuk és összezárjuk a buktát. Az előkészített süteményt zsírpapírral kibélelt tepsire rakjuk, és hagyjuk kelni még 15 percet.

Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra, és amikor megkeltek a bukták, megkenjük őket a tojássárga és a tej keverékével, és betesszük sülni.

 

25-30 perc alatt szép, pirosra sütjük, majd süteményrácson hagyjuk kihűlni a kész buktákat. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk.

Ez a sütemény nem túl édes, ezért jól illik forró kakaóhoz, teához, de kávé mellé is.

 

Ajánljuk még:

Hidegtálak karácsonyi hangulatban, egyszerűen

Ha nem vagy konyhatündér, akkor is tudsz varázsolni a konyhában! Olyan egyszerű vendégváró tálakat ajánlok, amelyeket tényleg bárki el tud készíteni. Nem kell sütni, nem kell főzni, nem kell bonyolult konyhai gyakorlatokat végezni. A titok csak annyi, hogy jó minőségű alapanyagokat szerezz be, és induljon a fantáziád. Elő a varázspálcával!