Hozzávalók
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 3 ek cukor
- 10 g élesztő
- 3 dkg vaj
- 1 tojás
- 1,2 dl tej
- 1 tasak vaníliás cukor
- csipetnyi só
A töltelékhez: szilvalekvár (vagy tetszés szerint más dzsem, túrós, diós vagy csokoládés töltelék)
A kenéshez:
- 1 tojássárga
- 1 kanál tej
A tálaláshoz: porcukor
Elkészítés
A lisztet a sóval és a vaníliás cukorral összekeverjük. Az élesztőt a tejjel és a cukorral felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a liszthez. Beletesszük a tojást és a vajat is, és jó összedolgozzuk. Az így kapott puha tésztát letakarjuk, és hagyjuk kelni egy órát.

A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk. Az egyik adagot kerekre nyújtjuk, majd egyenlő cikkekre vágjuk. Attól függően, hogy mekkora buktákat szeretnénk, lehet 6 vagy 8 háromszöget készíteni a tésztából.
A háromszögek rövidebb oldalához egy kis lekvárt csepegtetünk, majd félig feltekerjük, a végeit összecsípjük, hogy a töltelék ne folyjon ki, a háromszög kinyúló részét pedig bevagdossuk, majd felcsavarjuk és összezárjuk a buktát. Az előkészített süteményt zsírpapírral kibélelt tepsire rakjuk, és hagyjuk kelni még 15 percet.
Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra, és amikor megkeltek a bukták, megkenjük őket a tojássárga és a tej keverékével, és betesszük sülni.

25-30 perc alatt szép, pirosra sütjük, majd süteményrácson hagyjuk kihűlni a kész buktákat. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk.
Ez a sütemény nem túl édes, ezért jól illik forró kakaóhoz, teához, de kávé mellé is.

Ajánljuk még: