Kevés ennél babrásabb étel van, pedig ezt a savanyúságot minden nap szívesen megennénk. A sült paprika receptjét ezúttal Erdélyből mutatjuk, a Nyárád-mentéről.
Hozzávalók
- 12-15 zöld és pritamin vagy kápia paprika vegyesen (a lényeg, hogy jó húsos paprikák legyenek)
- csipetnyi só
- 1/2 dl olaj
- 2 ek ecet
- 1 ek cukor
- 2 dl víz
- 4 gerezd fokhagyma
Fotó: Gáspár Kinga
Elkészítés
Tüzet rakunk, és amíg jó szén lesz a hasábfákból, előkészítjük a paprikát és a levét.
A paprikát megmossuk, lecsepegtetjük, hagyjuk megszáradni.
A cukrot a vízben feloldjuk, megsózzuk, beletesszük az ecetet és jól elkeverjük. Kóstolással igazítunk az ízén, ha szükséges.
A fokhagymát megpucoljuk, és összezúzzuk. Nem kell apróra vágni, maradhat darabos.
Fotó: Gáspár Kinga
Ha már jó a szén, a paprikákat rárakjuk, és folyamatosan figyelve, forgatva megsütjük, vigyázva, hogy ne égjenek meg. Amikor elkészültek, levesszük a parázsról, és megpucoljuk, a csumáját kivágjuk. A pucoláshoz érdemes odakészíteni egy hideg vizes tálat, hogy a kormot le tudjuk mosni a kezünkről.
A megpucolt paprikát rácsra tesszük vagy egy szűrőbe, hogy a leve lecsepegjen, majd, amikor elkészültünk és a paprika is kihűlt, egy tálba helyezzük őket, megszórjuk a fokhagymával, és ráöntjük az előkészített levet. Ez a lé éppen arra elegendő, hogy megágyazzon a paprikának, tehát nem fogja ellepni. Villával kicsit megigazítjuk, hogy a paprikákat jól átjárja a savanyúságlé, majd meglocsoljuk olajjal.
Fotó: Gáspár Kinga
Hagyjuk pihenni kicsit, és mire a vacsora elkészül, máris tökéletes kísérője lesz a különböző húsoknak, de a sajtok ízével is jól harmonizál, tehát a vegetáriánus és a vegán étrendbe is kiválóan beleillik.
Aki a holnapi ebédhez tervezi ezt a savanyúságot, annak érdemes a hűtőbe tennie az elkészült sült paprikát, majd tálalás előtt másfél órával kivenni, hogy ne legyen hideg. A füstös ízek ugyanis jobban érvényesülnek, ha szobahőmérsékeltű a savanyúság.