Székelykáposzta

Gasztro

Székelykáposzta

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 60 dkg sertéslapocka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek. sertészsír
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 babérlevél
  • 60 dkg savanyú káposzta
  • fél szál füstölt kolbász
  • 1 ek. fűszerpaprika
  • frissen őrölt bors

Elkészítés

A sertészsíron megdinszteljük a finomra vágott hagymát. Közben falatnyi darabokra vágjuk a húst és a kolbászt. A húst is a hagymához adjuk, és körbepirítjuk a darabokat. A kolbászt pirulás után hozzáadjuk a keverékhez, kicsit dinszteljük, majd jöhet az ételbe a fűszerpaprika, a babérlevél, a só és a bors. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Addig főzzük, míg a hús már majdnem teljesen puha. Ekkor adjuk hozzá a káposztát. A savanyú káposztát kóstoljuk meg, és ha szükséges, mossuk át, hogy az ételünk ne legyen túl sós.

Nagyjából 20-30 percig főzzük a hússal együtt. Ha elpárologna a leve, apránként pótolhatjuk a folyadékot. Akkor lesz igazán jó, ha a szaftja krémes és sűrű marad!