Szeder egyszerűen és jéghidegen

Gasztro

Szeder egyszerűen és jéghidegen

A szeder rendkívül egészséges: antioxidánsokban gazdag, segíti az emésztést, serkenti az agyműködést, védi a szemet, és még sorolhatnám azokat a jótékony tulajdonságait, amik indokolják a szeder rendszeres fogyasztását. Ha folytontermő szedret ültetünk, akkor hosszú időn át élvezhetjük egészségvédő hatását. És persze a finom ízét, mert valljuk be, legtöbbször nem azért szedünk szedret, nem azért alkotunk belőle valami fenségeset, mert éppen vitamintartalmát tartjuk szem előtt, hanem mert nagyon finom. Olyan szedres finomságokat ajánlok, amelyek igazi nyárbarátok: nem kell őket főzni, és hidegen élvezhetők igazán!

Jéghideg szederleves

Hozzávalók

  • 20 dkg szeder
  • 4 dl joghurt
  • 0,5 dl narancslé
  • 6 dkg porcukor
  • csipetnyi reszelt narancshéj

A tálaláshoz: 1 körte

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A szedret megtisztítjuk, néhány szép szemet a tálaláshoz félreteszünk. A többit a joghurttal, a narancslével, a porcukorral meg a reszelt narancshéjjal együtt habosra turmixoljuk és behűtjük. Hidegen, körteszeletekkel és a félretett szederszemekkel díszítve kínáljuk.

Jéghideg szederleves – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Szedres fagylaltbonbon

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 40 dkg szeder
  • 8 dkg cukor
  • 20 dkg túró
  • 2 dl tejszín

Elkészítés

A szedret megtisztítjuk, néhány szép szemet félreteszünk a díszítéshez. A többit a cukorral meg az áttört túróval együtt összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a habbá vert tejszín felét, majd a masszát egy előzőleg kiöblített, csokibonbon készítő szilikonformába, vagy kiürült bonbonosdoboz betétjébe öntjük. Fóliával letakarva legalább 4 órán át fagyasztjuk. A formából kiborított fagylaltbonbonokat a maradék tejszínhabbal és a félretett szederszemekkel tálaljuk.

Szedres-levendulás csokikrém

Hozzávalók

  • 1 csomag hidegen kikeverhető, csokoládés pudingpor
  • 3 dl tej
  • 30 dkg szeder
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál konyak (borpárlat)
  • 2 evőkanál levendulavirág

Szedres-levendulás csokikrém – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A szedret megmossuk, lecsöpögtetjük, a konyakkal megöntözzük, a porcukorral megszórjuk. A pudingot a tasakon található leírás szerint elkészítjük, majd előbb a levendulavirágokkal, azután a konyakos-cukros szederrel elkeverjük. Üvegpoharakba vagy kompótos tálkákba porciózva tálalásig behűtjük. Készíthetjük úgy is, hogy a tejet a levendulavirágokkal felforraljuk, majd kihűtjük, leszűrjük. Ezzel a levendulaillatos tejjel keverjük ki a pudingport! Így egészen varázslatos levendulaaromát élvezhetünk.

 

Ajánljuk még:

Egzotikus téli gyógynövények, amik fűszerként is megállják a helyüket

„Nem csak gyógy-, de fűszer is!” – mondják még ma is sokszor azokra a növényekre, melyeket a gyógyászatban és a konyhában egyaránt felhasználhatunk. Az, hogy ezeket gyógyászati vagy kulináris célra vetjük be, csupán döntés kérdése, szerencsés esetben azonban a két cél egyszerre érvényesülhet! Annak ellenére, hogy a hagyományos ünnepi asztalon a régiségben – érthető okokból – elsősorban a saját környezetünkben is megtalálható növények kaptak helyet, most néhány távoli vidékeken honos fűszert listáztunk.