Jéghideg szederleves
Hozzávalók
- 20 dkg szeder
- 4 dl joghurt
- 0,5 dl narancslé
- 6 dkg porcukor
- csipetnyi reszelt narancshéj
A tálaláshoz: 1 körte
Elkészítés
A szedret megtisztítjuk, néhány szép szemet a tálaláshoz félreteszünk. A többit a joghurttal, a narancslével, a porcukorral meg a reszelt narancshéjjal együtt habosra turmixoljuk és behűtjük. Hidegen, körteszeletekkel és a félretett szederszemekkel díszítve kínáljuk.
Jéghideg szederleves – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Szedres fagylaltbonbon
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 40 dkg szeder
- 8 dkg cukor
- 20 dkg túró
- 2 dl tejszín
Elkészítés
A szedret megtisztítjuk, néhány szép szemet félreteszünk a díszítéshez. A többit a cukorral meg az áttört túróval együtt összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a habbá vert tejszín felét, majd a masszát egy előzőleg kiöblített, csokibonbon készítő szilikonformába, vagy kiürült bonbonosdoboz betétjébe öntjük. Fóliával letakarva legalább 4 órán át fagyasztjuk. A formából kiborított fagylaltbonbonokat a maradék tejszínhabbal és a félretett szederszemekkel tálaljuk.
Szedres-levendulás csokikrém
Hozzávalók
- 1 csomag hidegen kikeverhető, csokoládés pudingpor
- 3 dl tej
- 30 dkg szeder
- 2 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál konyak (borpárlat)
- 2 evőkanál levendulavirág
Szedres-levendulás csokikrém – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A szedret megmossuk, lecsöpögtetjük, a konyakkal megöntözzük, a porcukorral megszórjuk. A pudingot a tasakon található leírás szerint elkészítjük, majd előbb a levendulavirágokkal, azután a konyakos-cukros szederrel elkeverjük. Üvegpoharakba vagy kompótos tálkákba porciózva tálalásig behűtjük. Készíthetjük úgy is, hogy a tejet a levendulavirágokkal felforraljuk, majd kihűtjük, leszűrjük. Ezzel a levendulaillatos tejjel keverjük ki a pudingport! Így egészen varázslatos levendulaaromát élvezhetünk.
Ajánljuk még: