Hozzávalók
A burgerzsemléhez:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg puha vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 1 ek. porcukor
- kb. 2,5 dl tej
- 1 púpos ek. szárított, porított pisztricgomba
- 1 ek. tökmagolaj
- 3 tojássárgája
- só
- 1 db tojás a kenéshez
- 1 marék tökmag a szóráshoz
A húspogácsához:
- 1,5 kg szarvashús
- 45 dkg füstölt szalonna
Fűszerkeverék:
- kakukkfű
- zsálya
- babérlevél
- rozmaring
- bors
- chili
- só
A gyümölcsös mustárhoz:
- 2 ek. fehérboros magos mustár
- 1 ek. dijoni csípős mustár
- 1 ek. hagyományos mustár
- 1 ek. méz
- 1 marék erdei gyümölcs vegyesen (szamóca, áfonya, málna)
A majonézhez:
- 2 tojássárgája
- 2,5 dl napraforgóolaj
- 1 ek. mustár
- citromlé ízlés szerint
- só
- 1 ek. szárított vargánya por
Az összeállításhoz:
- lilahagyma
- zöldhagymaszár
- jégsaláta
- savanyított ördögszekérlaska
- vörösboros erdei kökénylekvár
Elkészítés
A zsemléhez a lisztet egy dagasztótálba rakjuk. Az élesztőt a közepébe morzsoljuk, majd megszórjuk a porcukorral. A tejet langyosra melegítjük, majd ráöntjük körülbelül a kétharmadát az élesztőre. Ezután hozzáadjuk a tojások sárgáját, az olajat, a vajat, a sót és a gombaport is. Könnyen kezelhető, sima tésztát dagasztunk. Ha szükséges, öntünk még hozzá tejet. Figyeljünk, hogy ne legyen túl lágy a tésztánk. Ha kidagasztottuk, és szép sima a felülete, akkor letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük körülbelül 35 percet. Ha megkelt, 10 dkg-os darabokra osztjuk. Mindegyik adagot virgoljuk, vagyis szépen meggömbölyítjük a tenyerünk segítségével. Ezután sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, majd gondosan lekenjük felvert tojással. Hagyjuk újból kelni. Mielőtt a sütőbe tennénk, még egyszer lekenjük, hogy szép fényes legyen a felülete. A tetejét megszórjuk tökmaggal. 170 fokon, légkeverésen sütjük körülbelül 12 percig. Legyen szép piros a tetejük.
A húspogácsához a húst ledaráljuk a szalonnával együtt. Alaposan összegyúrjuk, és hozzáadjuk a fűszereket ízlés szerint. Ezután 20 dkg-os adagokat készítünk belőle. Lehetőleg forró vaslapon vagy vasserpenyőben süssük. Kenjük meg olajjal a sütőedény felületét, és ha már füstöl, akkor tegyük rá a húspogácsákat. Fontos, hogy kívülről a hús kapjon kérget. Többször is átforgatva így süssük készre.
A gyümölcsös mustárhoz a különféle mustárokat elkeverjük a mézzel és az erdei gyümölcsökkel. A majonézt a szokásos módon készítjük el. A tojások sárgáját elkeverjük a mustárral, majd lassan csorgatjuk hozzá az olajat folyamatosan keverés közben. Sóval és vargányaporral ízesítjük.
Ha mindennel elkészültünk, összeállítjuk a burgert ízlés szerinti zöldségekkel, a mustárral, majonézzel.
Ajánljuk még: