Szarvasburger

Gasztro

Szarvasburger

Kerekes Sándor receptje

Hozzávalók

A burgerzsemléhez:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg puha vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 ek. porcukor
  • kb. 2,5 dl tej
  • 1 púpos ek. szárított, porított pisztricgomba
  • 1 ek. tökmagolaj
  • 3 tojássárgája
  • 1 db tojás a kenéshez
  • 1 marék tökmag a szóráshoz

A húspogácsához:

  • 1,5 kg szarvashús
  • 45 dkg füstölt szalonna

Fűszerkeverék:

  • kakukkfű
  • zsálya
  • babérlevél
  • rozmaring
  • bors
  • chili

A gyümölcsös mustárhoz:

  • 2 ek. fehérboros magos mustár
  • 1 ek. dijoni csípős mustár
  • 1 ek. hagyományos mustár
  • 1 ek. méz
  • 1 marék erdei gyümölcs vegyesen (szamóca, áfonya, málna)

A majonézhez:

  • 2 tojássárgája
  • 2,5 dl napraforgóolaj
  • 1 ek. mustár
  • citromlé ízlés szerint
  • 1 ek. szárított vargánya por

Az összeállításhoz:

  • lilahagyma
  • zöldhagymaszár
  • jégsaláta
  • savanyított ördögszekérlaska
  • vörösboros erdei kökénylekvár

 

Tovább olvasok

Elkészítés 

A zsemléhez a lisztet egy dagasztótálba rakjuk. Az élesztőt a közepébe morzsoljuk, majd megszórjuk a porcukorral. A tejet langyosra melegítjük, majd ráöntjük körülbelül a kétharmadát az élesztőre. Ezután hozzáadjuk a tojások sárgáját, az olajat, a vajat, a sót és a gombaport is. Könnyen kezelhető, sima tésztát dagasztunk. Ha szükséges, öntünk még hozzá tejet. Figyeljünk, hogy ne legyen túl lágy a tésztánk. Ha kidagasztottuk, és szép sima a felülete, akkor letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük körülbelül 35 percet. Ha megkelt, 10 dkg-os darabokra osztjuk. Mindegyik adagot virgoljuk, vagyis szépen meggömbölyítjük a tenyerünk segítségével. Ezután sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, majd gondosan lekenjük felvert tojással. Hagyjuk újból kelni. Mielőtt a sütőbe tennénk, még egyszer lekenjük, hogy szép fényes legyen a felülete.  A tetejét megszórjuk tökmaggal. 170 fokon, légkeverésen sütjük körülbelül 12 percig. Legyen szép piros a tetejük.

A húspogácsához a húst ledaráljuk a szalonnával együtt. Alaposan összegyúrjuk, és hozzáadjuk a fűszereket ízlés szerint. Ezután 20 dkg-os adagokat készítünk belőle. Lehetőleg forró vaslapon vagy vasserpenyőben süssük. Kenjük meg olajjal a sütőedény felületét, és ha már füstöl, akkor tegyük rá a húspogácsákat. Fontos, hogy kívülről a hús kapjon kérget. Többször is átforgatva így süssük készre.

A gyümölcsös mustárhoz a különféle mustárokat elkeverjük a mézzel és az erdei gyümölcsökkel. A majonézt a szokásos módon készítjük el. A tojások sárgáját elkeverjük a mustárral, majd lassan csorgatjuk hozzá az olajat folyamatosan keverés közben. Sóval és vargányaporral ízesítjük.

Ha mindennel elkészültünk, összeállítjuk a burgert ízlés szerinti zöldségekkel, a mustárral, majonézzel.

 

Ajánljuk még:

Magyarország András-naptól vízkeresztig is nagyon finom – Borbás Marcsival új könyvéről beszélgettünk

Folytatódik a népszerű Magyarország finom sorozat: András-naptól vízkeresztig című új könyvében Borbás Marcsi ezúttal nem egy tájegység ételeit gyűjtötte össze, hanem a magyar nyelvterület azon hagyományos fogásait, amelyeket az év legbőségesebb – a befejezett terménybetakarítás, a forrásban lévő újbor és a disznóvágások – időszakában készítettek eleink és készítünk ma is. Ezeknek az ünnepi és hétköznapi recepteknek a nagyszerűsége éppen abban rejlik, hogy nemcsak az évforduló ünnepi időszakában készíthetjük el őket, hanem egész évben részét képezhetik a családi menütervnek. Az András-naptól vízkeresztig karácsonyi ajándéknak is remek választás. A könyv keletkezéséről és a kapcsolódó hagyományokhoz való személyes kötődéséről Borbás Marcsival beszélgettünk.