Nem kell hozzá semmi más, csak gyümölcs: birsalma, birskörte, alma, körte, füge, szilva – ami éppen kéznél van. A gyümölcsöt alaposan tisztítsuk meg, daraboljuk fel és sütőben süssük puhára. Ez gyümölcstől függően 200 fokon 20-30 perc lehet. Ha kihűlt, botmixerrel vagy aprítógépben pépesítjük, majd zsírpapíron fél cm vastagon elterítjük. Alacsony hőfokon, résnyire nyitva hagyott sütőajtóval 65-75 fokon 2-3 órán át szárítjuk. Ha már nem krémes, nem ragad, hanem elválik a papírtól, meg tudjuk egyben emelni, vagy feltekerni, mint egy palacsintát, akkor elkészült. Tetszés szerint darabolhatjuk fel: falatnyi darabkákra vagy hosszabb csíkokra, kedvünk és a falhasználás módja szerint.
A feldarabolt gyümölcspüré-darabokat jól záródó edényben tároljuk. Kiváló nassolni való csemege, csomagolhatjuk uzsonnára, kirándulásra. De belekerülhet a gyümölcskenyérbe is – hogy hogyan fogy el, abban csak egy a biztos: gyorsan.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Nincs benne cukor, de aki szeretné édesebben, tehet hozzá a keverés alkalmával. Ízesíthetjük kedvenc fűszereinkkel is, jól illik hozzá a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér.
Készülhet másféle gyümölcsből is, akár fagyasztott gyümölcs is jó hozzá. A sütőtök is kiváló erre a célra, de érdemes valamilyen savanykás gyümölccsel vegyíteni. És gondolhatunk már arra, is, hogy ajándékba sem utolsó annak, aki egészségtudatos, vagy aki nincs gyümölcsnek bőségében.
Ajánljuk még: