Szabógallérleves

Gasztro

Szabógallérleves

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 3-4 szál sárgarépa
  • 2-3 szál fehérrépa
  • 1 szál paszternák
  • 1 kisebb karalábé
  • ½ zellergumó
  • 2 szál újhagyma vagy újfokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál kakukkfű
  • 1 szál rozmaring
  • 1 ek. sertészsír
  • bors

A tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 kk. só
  • 3 db tojás

A töltelékhez:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 ek sertészsír
  • frissen őrölt bors
  • 2-3 ek. búzadara

Elkészítés 

A leveshez a zöldségeket megtisztítjuk, majd falatnyi darabokra vágjuk. Egy kanálnyi zsíron elkezdjük őket dinsztelni. Ha a sárgarépa már szépen kiadta a sárga színét, akkor felöntjük vízzel. Teszünk bele egy fej vöröshagymát kettévágva, 2 szál új fokhagymát, illetve a zöldfűszereket is hozzáadjuk. Sóval és borssal ízesítjük, majd így főzzük készre.

A töltelékhez 2 fej vöröshagymát finomra vágunk, majd kevés zsiradékon ledinszteljük. A végeredmény legyen puha, krémes. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni.

A tésztához a finomlisztet elkeverjük a sóval, majd beleütjük a tojásokat, és szép sima tésztát gyúrunk belőle. Ezután zacskóba rakjuk, majd szobahőmérsékleten pihentetjük minimum egy órát. Ha a tésztánk megpihent, akkor vékonyra kinyújtjuk. 6 ujjnyi széles szalagokat vágunk belőle, majd ezeket megkenjük a ledinsztelt vöröshagymával. Megszórjuk egy kevés búzadarával, sózzuk, borsozzuk, majd kétszer felhajtjuk a tésztát, hogy 2 ujjnyi szélességű darabokat kapjunk. Ezeket a tésztacsíkokat derelyevágó segítségével háromszögekre szabadaljuk. Ha elkészültünk, és a zöldségek is megfőttek a levesben, a tésztát is az ételhez adjuk. Körülbelül 2 -3 perc alatt készre főzzük.

Ajánljuk még:

Hidegtálak karácsonyi hangulatban, egyszerűen

Ha nem vagy konyhatündér, akkor is tudsz varázsolni a konyhában! Olyan egyszerű vendégváró tálakat ajánlok, amelyeket tényleg bárki el tud készíteni. Nem kell sütni, nem kell főzni, nem kell bonyolult konyhai gyakorlatokat végezni. A titok csak annyi, hogy jó minőségű alapanyagokat szerezz be, és induljon a fantáziád. Elő a varázspálcával!