Gasztro

Sütőtökös töltött sütemény

Színek játéka, amíg még van sütőtök, és már van zsenge csalán a kert végében. Zöld süteményeket nem csak karácsonykor süthetünk, hiszen a fenyők után már a tavaszt idézik nekünk! A rafinált fűszerezés egész extra összhangot teremt, élvezzük csak ki, ahogy az ősz és a tavasz találkozik a nyelvünkön!

Hozzávalók

  • 40 dkg sütőtök
  • 1-1 kiskanálnyi őrölt fahéj és szegfűszeg
  • esetleg 1-2 kiskanál cukor
  • 1 maréknyi zsenge csalán, vagy parajlevél
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • csipetnyi só
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 tojás

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A tököt megsütjük, ha kihűlt, villával összetörjük, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük. Ha nem lenne eléggé édes, kicsi cukorral segítünk rajta. A zsenge zöld leveleket leforrázzuk, lecsöpögtetjük és pépesítjük. A tészta többi hozzávalójával együtt hozzávalókat alaposan összegyúrjuk. Ha túl lágynak bizonyulna, akkor kevés lisztet adunk még hozzá.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A tésztát fóliába csomagolva néhány órára behűtjük. Azután lisztezett deszkán átgyúrjuk és kb. 3 dkg-os darabokra szaggatjuk. Minden egyes darabot meggömbölygetünk, tenyerünkkel szétnyomjuk és egy-egy kanálnyi sütőtökpépet helyezünk bele, és szépen, mint a szilvás gombócot is szokás, összegömbölygetjük.

Lisztben megforgatjuk és holdsütemény-formázóval megadjuk neki a végleges alakzatot. Ha nincs ilyen formánk, akkor szép pogácsává alakítjuk a két tenyerünk közt.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A kész süteményeket sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk, vizes ecsettel megkenjük, és előmelegített sütőben 175 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho