Hozzávalók
- 40 dkg sütőtök
- 1-1 kiskanálnyi őrölt fahéj és szegfűszeg
- esetleg 1-2 kiskanál cukor
- 1 maréknyi zsenge csalán, vagy parajlevél
- 25 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- csipetnyi só
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 tojás

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A tököt megsütjük, ha kihűlt, villával összetörjük, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük. Ha nem lenne eléggé édes, kicsi cukorral segítünk rajta. A zsenge zöld leveleket leforrázzuk, lecsöpögtetjük és pépesítjük. A tészta többi hozzávalójával együtt hozzávalókat alaposan összegyúrjuk. Ha túl lágynak bizonyulna, akkor kevés lisztet adunk még hozzá.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A tésztát fóliába csomagolva néhány órára behűtjük. Azután lisztezett deszkán átgyúrjuk és kb. 3 dkg-os darabokra szaggatjuk. Minden egyes darabot meggömbölygetünk, tenyerünkkel szétnyomjuk és egy-egy kanálnyi sütőtökpépet helyezünk bele, és szépen, mint a szilvás gombócot is szokás, összegömbölygetjük.
Lisztben megforgatjuk és holdsütemény-formázóval megadjuk neki a végleges alakzatot. Ha nincs ilyen formánk, akkor szép pogácsává alakítjuk a két tenyerünk közt.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A kész süteményeket sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk, vizes ecsettel megkenjük, és előmelegített sütőben 175 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: