Hozzávalók
Omlós tészta:
- 11 dkg liszt
- 5,5 dkg vaj
- 1 ek porcukor
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- pár csepp hideg víz
A töltelék:
- 500 g sütőtökpüré
- 4 db tojás
- 1 tojássárgája
- 240 ml tejszín
- 2 ek brandy
- 90 g barnacukor
- 1 ek méz
- 1 kk só
- 2 ek fahéj (ízlés szerint)
- 1 tk kardamom
- 1 ek gyömbér
- 1 kk szegfűszeg
- 1 kk frissen reszelt szerecsendió
- 1 narancs héja
- 1 ek liszt
A tálaláshoz:
- 10 dkg mascarpone
- 10 dkg krémsajt
- 1 db narancs
- 1 db citrom
- 1 ek brandy
- 2-3 ek porcukor
- tört pisztácia
Elkészítés
A megsült tököt egy botmixerrel teljesen krémesre turmixoljuk.
Ezután kikeverjük a tojásokkal, a tejszínnel és a brandyvel, majd hozzáadjuk a fűszereket. Érdemes közben kóstolni, és ízlés szerinti mennyiségben ízesíteni. A fahéj elsőre talán soknak tűnhet, de ettől lesz igazán különleges ez a töltelék. Mindenki kísérletezze ki magának a megfelelő intenzitást. Végül narancshéjat reszelünk bele és egy kevés liszttel is elkeverjük.
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk. Figyeljünk, hogy a vaj legyen hideg, és ne dolgozzunk vele túl sokáig, hogy ne olvadjon el. Ha elkészültünk, becsomagoljuk a tésztát, és hűtőbe rakjuk minimum egy órára.
Amint kihűlt, kör alakúra nyújtjuk, akkorára, hogy kitöltse a piteformát, és kissé túl is lógjon rajta. Ha ezzel megvagyunk, négybe hajtjuk a tésztát, és a sütőformába emeljük, majd újra széthajtogatjuk. Beleigazítjuk a formába, és a hajlatokba is finoman benyomkodjuk, majd megszurkáljuk egy villával. Ezután ráterítünk egy sütőpapírt, és megtöltjük kerámiagyöngyökkel a belsejét, hogy ne púposodjon fel, miközben elősütjük. 190-200 fokon, légkeverésen sütjük 10 percig, majd még 3-4 percig a gyöngyök nélkül.
Ezután levágjuk egyenesre a szélét a sütőforma peremével egyvonalban. Ezt követően beletöltjük a sütőtökös keveréket, és visszatesszük a sütőbe 210 fokra. Addig sütjük, míg a töltelék még egy kissé mozog a közepében. Hűlés közben teljesen meg fog kötni.
Tálaláshoz narancshéjjal és citromhéjjal ízesítjük a mascarpone és a krémsajt keverékét. Negyed citrom levét és fél narancs levét is hozzáadjuk, majd elkeverjük egy kanál brandyvel és a cukorral.
Ezzel a krémmel tálaljuk a kisült pitét, illetve megszórjuk tört pisztáciával.
Ajánljuk még: