Sült zöldségek birsalmával, naspolyával

Gasztro

Sült zöldségek birsalmával, naspolyával

Segal Viktor receptje

Hozzávalók

Vaslapon sült zöldségek

Téli zöldségek vegyesen:

  • 2 szem cékla
  • 1 fej káposzta
  • 2 fej fehérhagyma
  • 1 szem birskörte
  • 2 ek. olaj

A feltéthez:

  • 1 csokor laskagomba
  • 3-4 szem naspolya
  • 1 csokor fodroskel

Az összeállításhoz:

  • ½ citrom héja
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • só, bors
  • csípős paprikakrém

A grill fűszerkeverékhez:

  • ½ tk szárított fokhagyma granulátum
  • ½ tk őrölt koriandermag
  • ½ tk szárított menta
  • ½ tk füstölt pirospaprika

 

Elkészítés 

A hagymákat meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk. A birsalmát meghámozzuk, felkockázzuk. A céklákkal is így járunk el. A káposztát felkockázzuk. Ezután forró grillserpenyőben vagy vaslapon 5-6 perc alatt, folyamatosan forgatva erősen megpirítjuk a zöldségeket. Fontos, hogy tényleg alaposan pirítsuk meg, akkor lesz igazán finom a végeredmény. Ezután 6-8 percre betesszük őket a sütőbe 180 fokra.

Ha elkészültek, fűszerezzük őket, majd az olívaolajjal jól átkeverjük. Sót és frissen őrölt borsot is adunk hozzá.

A kelt és a laskagombát is megpirítjuk. A naspolyát félbe vágjuk, a vágási felületét ennek is megpirítjuk.

Végül tálaljuk a sült zöldségeket a laskával, a kellel, a naspolyával és a paprikakrémmel.

Ajánljuk még:

Fahéjas tekercs

Ez a sütemény a svédek egyik kedvence, főként reggelire, illetve kávé mellé fogyasztják. A neve kanelbullar, és egyébként megtalálható már néhány hazai pékség kínálatában is.