Hozzávalók:
- 1 egész malac
- só
- bors
Póréhagyma-saláta
- 2 szál póréhagyma
- 40 dkg főtt kukorica
- 45 dkg rögös túró
- 3-4 ek borecet
- tökmagolaj
- só
A tálaláshoz:
- Héjában sült burgonya
Elkészítés:
A malacot egy nagy sütőedényre fektetjük, alaposan besózzuk, a belsejét pedig borssal is ízesítjük. Azokon a részeken, ahol a só lecsúszna róla, a kezünk segítségével kenjük át a bőrt egy kis vízzel, így majd rá fog ragadni. Ezután hasra fordítjuk. Ha van kerámia sütőformánk, például kuglófforma, akkor azt a malac alá tehetjük, így meg tudjuk támasztani, és a hő is át tudja járni jól belülről is, hiszen a forma felmelegszik.
Ezután 250 fokos kemencébe toljuk a malacot, és kb. 2-2,5 óra alatt pirosra sütjük. Egy órával azelőtt, hogy kivennénk, dobunk mellé pár szem krumplit is. Ezeket megsózzuk, és alufóliába csomagoljuk. Így kerülnek a kemencébe.
A salátához a póréhagymákat félbevágjuk, majd félkarikára vágjuk. Ezután alaposan átmossuk. Érdemes kétszer is átöblíteni hideg vízzel. Ha már szép tiszta, akkor leszűrjük, és egy nagyobb tálba rakjuk. Mellé kerül a túró, illetve a kukorica. A kukoricát és a hagymát sózzuk, a túrót meglocsoljuk bőségesen tökmagolajjal. Az egészet a kezünk segítségével átkeverjük, és borecettel is meglocsoljuk.
A sült malac mellé tálaljuk a burgonyával együtt.