Gasztro

Sült kacsacomb májmártással

Kerekes Sándor receptje

Hozzávalók

  • 4 db kacsacomb
  • 15 dkg mangalicaszalonna
  • 15 dkg császárhús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ág friss rozmaring
  • 2 ág friss kakukkfű
  • 3 db babérlevél
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 dl vörösbor

A mártáshoz:

  • 5-6 db pecsenyekacsamáj
  • 2 ek. mangalicazsír
  • a kacsa szaftja

A hagymasalátához:

  • 3 fej lilahagyma
  • 1 tk. só
  • frissen őrölt bors
  • friss kakukkfű
  • 1 ek. 5%-os ecet

A körethez:

  • 1,5 kg parázsburgonya
  • 1 csokor zsenge mángoldlevél
  • 2 ek. sertészsír

Elkészítés

A mangalicaszalonnát falatnyi darabokra vágjuk, majd lassú tűznél kiolvasztjuk a zsírját. Ezután hozzáadjuk a darabolt császárt, azt is megpirítjuk. A pörcöket kiszedjük, a kiolvadt zsíron pedig körbepirítjuk a kacsacombokat. Ezután a combokat kiszedjük, a zsír egyharmadát átöntjük egy másik edénybe.

A kacsasütő edénybe a zsírra rárakjuk a félkarikára vágott vöröshagymát, és elkezdjük dinsztelni. Sózzuk, hozzáadjuk a friss fűszereket, a fokhagymát és a vörösbort. Jöhetnek vissza a kacsacombok is. Ekkor lefedjük, és puhára pároljuk. Közben pótoljuk a nedvességet a borral, majd vízzel. Fontos, hogy mindig apránként adjuk hozzá a folyadékot.

A hagymasalátához a lilahagymákat félkarikára vágjuk, majd a félrerakott kacsazsíron puhára dinszteljük. Fűszerezzük sóval, borssal, friss kakukkfűvel. Végül az ecetet is ráöntjük.

A mártáshoz a kacsamájat megpirítjuk egy kevés zsíron, majd hozzáadjuk a kacsa alatt összefőtt szaftot. Botmixerrel krémesre turmixoljuk.

A burgonyát megfőzzük, nagyobb cikkekre vágjuk, majd kevés zsíron körbepirítjuk. Közben sózzuk. A mángoldleveleket is megfuttatjuk a zsiradékon.

Ha mindennel elkészültünk, tálaljuk az ételt.

Ajánljuk még: