Sült almagombóc

Gasztro

Sült almagombóc

Harrer-Abosi Beatrix receptje

Hozzávalók

  • 40 dkg savanykás alma (2 db)
  • ½ citrom leve
  • 50 g puha vaj
  • 1 csipet só
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • ½ kk. őrölt kardamom
  • 65 g babapiskóta

A panírozáshoz:

  • 3 db tojás
  • 15 dkg zsemlemorzsa

A sütéshez:

  • 2 liter étolaj

A tálaláshoz:

  • 3 dl tejföl
  • 1 kk. kardamom
  • cukor ízlés szerint
  • 1 narancs héja

 

Tovább olvasok

Elkészítés 

Az almákat meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk. Közben a citrom levével meglocsoljuk, hogy ne barnuljanak meg a kis darabok. A vajat kikeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a kardamomot. Reszelünk bele narancshéjat, majd jöhet hozzá a ledarált babapiskóta. Ha elkészültünk, összedolgozzuk a felkockázott almával.  Ezután gombócokat formázunk belőle a tenyerünk segítségével. Végül felvert tojásba és zsemlemorzsába panírozzuk. Mindegyik gombócot kétszer kell panírozni, ne hagyjuk ki ezt a lépést.

Az olajat közepesen forróra hevítjük, és aranybarnára sütjük benne a gombócokat.

A tálaláshoz a tejfölt elkeverjük a cukorral, majd ízesítjük reszelt narancshéjjal és kardamommal. Ha elkészültek a gombócok, már meg is lehet kóstolni.

Ajánljuk még:

Mágikus erejű étkek a karácsonyi asztalon: hagyj helyet nekik!

Az adventi böjt szimbolikus feloldása a karácsonyi asztal megterítése különböző „kötelező” és mágikus erejű ételekkel. Népi kultúránk archaikus hagyományrétegeiben a szentesti vacsora elfogyasztása a családok egyik legfontosabb közösségi alkalma volt, amelyre „hivatalosak voltak” a már nem élő családtagok is. Mindennek, ami helyet kapott a karácsonyi asztalon, különleges jelentősége és ereje volt, katolikus vidékeken a karácsonyi asztalt ugyanis az oltár kicsinyített másként értelmezték.