Sült almagombóc

Gasztro

Sült almagombóc

Harrer-Abosi Beatrix receptje

Hozzávalók

  • 40 dkg savanykás alma (2 db)
  • ½ citrom leve
  • 50 g puha vaj
  • 1 csipet só
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • ½ kk. őrölt kardamom
  • 65 g babapiskóta

A panírozáshoz:

  • 3 db tojás
  • 15 dkg zsemlemorzsa

A sütéshez:

  • 2 liter étolaj

A tálaláshoz:

  • 3 dl tejföl
  • 1 kk. kardamom
  • cukor ízlés szerint
  • 1 narancs héja

 

Tovább olvasok

Elkészítés 

Az almákat meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk. Közben a citrom levével meglocsoljuk, hogy ne barnuljanak meg a kis darabok. A vajat kikeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a kardamomot. Reszelünk bele narancshéjat, majd jöhet hozzá a ledarált babapiskóta. Ha elkészültünk, összedolgozzuk a felkockázott almával.  Ezután gombócokat formázunk belőle a tenyerünk segítségével. Végül felvert tojásba és zsemlemorzsába panírozzuk. Mindegyik gombócot kétszer kell panírozni, ne hagyjuk ki ezt a lépést.

Az olajat közepesen forróra hevítjük, és aranybarnára sütjük benne a gombócokat.

A tálaláshoz a tejfölt elkeverjük a cukorral, majd ízesítjük reszelt narancshéjjal és kardamommal. Ha elkészültek a gombócok, már meg is lehet kóstolni.

Ajánljuk még:

Akik a legtöbbet tették a rendszerváltás után a népi kultúra népszerűsítéséért

A hagyományos falu képéről már a '70-es évek táncházmozgalmának virágkorában is tudtuk, hogy letűnőben van, kincseit az utolsó órában mentették a szakemberek és a lelkes amatőrök. A rendszerváltás után pedig már intézményes formában is lehetőségünk nyílt ezt programszerűen felvállalni. A 30. születésnapjához közelítő Fonó Budai Zeneház az egyik olyan anyaországi intézmény, amely a legtöbbet tett a hagyományos kultúra értékeinek őrzésééért, bemutatásáért és azért, hogy a nem ebből a közegből jövők számára is inspiráló erőforrásként hasson ez a kulturális hagyaték. Több okunk is van az ünneplésre, hiszen a 30 éves Fonó a 2001-ben indult Hagyományok Háza Utolsó Óra programjával együtt fújhatja el a születésnapi torta gyertyáit: a 25 éves gyűjtőmunka és a Fonó jubileuma alkalmából a két intézmény közös sorozatot indít Élő hagyományok ünnepe a Fonóban címmel. Ilyen finomságok érkeznek! Olvassátok!